Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rejtélyes robbanások egy belarusz katonai légi bázison


Műholdfelvétel mutatja a katonai jelenlétet a Zjabrovka légi bázison Belaruszban 2022. március 10-én
Műholdfelvétel mutatja a katonai jelenlétet a Zjabrovka légi bázison Belaruszban 2022. március 10-én

Több robbanást jelentettek egy belarusz katonai repülőtér térségéből, amelyet Kijev szerint az orosz légierő Ukrajna elleni támadásokhoz használt.

A Belaruski Hayun és a Flagshtok Telegram-csatornán csütörtökön szemtanúkat idéztek, akik szerint éjszaka legalább nyolc robbanást hallottak és villanásokat láttak a Belarusz délkeleti részén, a Homel régióban található Zjabrovka katonai repülőtér közelében. A bázis mintegy harminc kilométerre van az ukrán határtól.

A belarusz védelmi minisztérium közölte, hogy szerda este 11 órakor kigyulladt egy katonai jármű motorja, a tüzet eloltották, senki sem sérült meg.

Az incidens azután történt, hogy kedden az oroszok által megszállt Krím félszigeten egy orosz légi bázison robbanássorozat történt, amelyben legalább kilenc orosz katonai repülőgép megsemmisült. Kijev nyilvánosan nem vállalta a felelősséget a támadásért.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy megtámadták volna a krími Szaki légi bázist, és a robbanásokat a tűzvédelmi előírások megszegésére fogta.

Ukrán tisztviselők szerint a belarusz Zjabrovka bázist az orosz légierő használta az Ukrajna elleni támadásokhoz. Múlt hónapban az ukrán hadsereg közölte, hogy Oroszország Iszkander–M és Sz–400-as rakétarendszereket telepített a belarusz repülőtérre, amelyeket Ukrajna elleni csapásokra használt.

A csütörtöki a belarusz légierő kedden kezdődött hadgyakorlatának utolsó napja. A belarusz hatóságok a héten közölték, hogy a gyakorlatok második szakaszát augusztus 22–25. között tartják a Kazahsztánnal közös határ közelében lévő, délnyugat-oroszországi Aszuluk katonai kiképzőbázison.

Aljakszandr Lukasenka, Belarusz tekintélyelvű uralkodója nyíltan támogatta Oroszország ukrajnai invázióját. Bár a belarusz csapatok nem vettek részt az invázióban, Minszk megengedte, hogy az orosz hadsereg az ország területét használva hatoljon be Ukrajnába, és ukrán városokat lőjön.

XS
SM
MD
LG