Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nyolc év börtönt kapott a két évre elítélt belarusz újságírónő


Kacjarina Andrejeva, a Belsat újságírója a bíróságon Minszkben 2021. február 09-én
Kacjarina Andrejeva, a Belsat újságírója a bíróságon Minszkben 2021. február 09-én

Hazaárulás vádjával nyolc év börtönre ítélték Kacjarina Andrejeva belarusz újságírónőt, aki jelenleg is kétéves börtönbüntetését tölti, mert tudósított Aljakszandr Lukasenka autokrata vezető elleni tüntetésekről. Szeptemberben helyezték volna szabadlábra.

A délkeleti Gomel régió bírósága szerdán ítélte el a Belsat hírügynökség újságíróját. A vád részletei egyelőre nem ismertek, mert a július 4-én kezdődött tárgyalásokat zárt ajtók mögött tartották.

Andrejevát, más néven Bahvalavát és kolléganőjét, Darja Csulcovát 2021 februárjában ítélték két év börtönre, miután „a polgári rend megzavarására irányuló nyilvános rendezvények szervezésével” vádolták őket. 2020 novemberében tartóztatták le őket, amikor egy Raman Bandarenka emlékére tartott minszki tüntetésről tudósítottak.

A két nő visszautasította a vádakat, politikai indíttatásúnak nevezve azokat, azt állítva, hogy újságíróként vettek részt a tüntetésen.

A 31 éves dizájner és üzletvezető, Raman Bandarenka azután halt meg, hogy maszkos támadók megverték, akik a jogvédők szerint kapcsolatban voltak a hatóságokkal. Ő is részt vett a Lukasenka lemondását követelő heti tüntetéseken, miután az autokrata vezető győzelmet hirdetett a 2020. augusztusi elnökválasztáson, amelyet az ellenzék és a Nyugat szerint manipuláltak.

Belarusz és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint Andrejeva és Csulcova politikai foglyok, és azt követelik, hogy minden vádat ejtsenek ellenük és azonnal helyezzék őket szabadlábra.

A belarusz biztonsági erők keményen letörtek minden ellenállást Lukasenka uralmával szemben, ezreket tartóztattak le, köztük több tucat újságírót, akik a tiltakozásokról tudósítottak, és a legtöbb ellenzéki vezetőt kiszorították az országból.

Több tüntetőt megöltek, és egyes jogvédő szervezetek szerint hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy a biztonsági emberek kínoztak is néhány letartóztatottat.

Lukasenka, aki 1994 óta kemény szorításban irányítja az országot, tagad minden vádat a választások elcsalásával kapcsolatban, és nem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel a távozásáról és egy új választás kiírásáról.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok nem ismerték el a 67 éves Lukasenkát Belarusz legitim vezetőjének, és szankciókkal sújtották őt és magas rangú belarusz tisztviselőket a 2020-as szavazás meghamisítása, és a választások utáni brutális fellépés miatt.

XS
SM
MD
LG