Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rekordszinten az infláció az euróövezetben


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Öt százalékot ért el, ezzel csúcsot döntött az éves infláció mértéke decemberben az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteki tájékoztatása szerint a közös fizetőeszközt használó tizenkilenc országban átlagosan öt százalékkal voltak magasabbak az árak 2021 utolsó hónapjában az egy évvel korábbiakhoz képest.

Ez a legmagasabb érték az adatrögzítés 1997-es kezdete óta. Az előző, 4,9 százalékos csúcsot novemberben regisztrálták.

Az energiaárak egy év alatt 26 százalékkal emelkedtek, bár valamivel alacsonyabbak voltak, mint egy hónappal korábban. Az élelmiszerért pedig mintegy 3,2 százalékkal kellett többet fizetni az eurózónában a vizsgált időszakban, mint 2020 decemberében.

A magas infláció nehéz helyzetbe hozza az Európai Központi Bankot (EKB), amely eddig rendkívül alacsonyan tartotta az irányadó kamatokat a gazdaság élénkítése érdekében, részben a koronavírus-válságra tekintettel.

A járvány és annak bizonytalan világgazdasági hatásai ellenére számos más ország jegybankja már emelt a kamatszinteken, így lépve fel az áremelkedés ellen. A fejlett államok körében először a brit Bank of England járt el így a pandémia kezdete óta, az EKB azonban elemzők szerint sokkal óvatosabb ebben a tekintetben.

Az Egyesült Államokban nemrég 39 éves csúcsot döntött az infláció: novemberben 6,8 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG