Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendkívül szigorú lezárások jönnek Ausztriában, átírhatják a síszezont is


Ski lifts on an Austrian ski slope.
Ski lifts on an Austrian ski slope.

Éjszakai kijárási tilalom, éttermek és kocsmák bezárása, távoktatás – csak néhány a nyugati szomszédunknál keddtől érvényes járványügyi szigorítások közül. Még csak november van, de már kijelenthető, hogy a síszezon abban a formájában, ahogyan ezt megszoktuk, megszűnt létezni.

Az elmúlt két hétben Ausztriában a lakosság arányában az egyik legmagasabb szintre emelkedett a koronavírusos esetek száma. Múlt csütörtökön és pénteken összesen több mint 10 ezer új esetet regisztráltak, ami két nap alatt mintegy 26 százalékos emelkedést jelent. A járvány gyors szigorításokra sarkallta az osztrák kormányt.

Éjszakai kijárási tilalom

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint a vírus robbanásszerűen terjed, mára „alig kontrollálható”, ezért keddtől, Európa más országaihoz hasonló korlátozásokat vezetnek be az alpesi országban.

Az ausztriai intézkedések sokban hasonlítanak a Németországban már korábban életbe léptetett korlátozásokra, a különbség az, hogy az európai járványügyi szervezet, az ECDC adatai szerint Németországban feleakkora a fertőzés a lakosság arányában, mint Ausztriában.

Nyugati szomszédunknál körülbelül olyan szintű a fertőzöttség, mint Olaszországban és Nagy-Britanniában, azaz az elmúlt heti robbanás után az egyik legsúlyosabb helyzet alakult ki Európában.

A keddtől érvényes főbb szabályok

Ausztriában már korábban sem lehetett 6 fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket tartani, és a privát összejöveteleken legfeljebb két háztartás tagjai vehetnek részt. Az új, november 3-án életbe lépő szabályok alapján,

  • este 8 és reggel 6 között kijárási tilalom érvényes egész Ausztriában.
  • A karantén alatt nem nyithatnak ki a színházak, mozik és múzeumok, valamint az edzőtermeknek.
  • Az éttermeknek, kocsmáknak és kávézóknak, szintén zárva kell tartaniuk, csak elvitelre adhatnak ételt és italt.
  • A kórházakban és az idősotthonokban korlátozzák a látogatást. A látogatók egy negatív koronavírus-teszttel vagy megfelelő maszkkal (FFP2) léphetnek csak be az időseket, ellátásra szorulókat és betegeket ápoló létesítményekbe.

A munkahelyeken, óvodákban és általános iskolákban nem rendelnek el kötelező lezárást, a középiskoláknak és egyetemeknek viszont át kell váltaniuk távoktatásra. Az intézkedéseket legkorábban november 30-án enyhíthetik, a járványhelyzet alakulásától függően.

„Még nem lehet megmondani, a lakosság mennyire támogatja majd az új intézkedések, és mennyire lesz érezhető a hatásuk”

idézi a Reuters Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki arra számít, hogy decemberben talán fokozatosan feloldhatják majd a korlátozásokat.

Átírja a járvány a síszezont

Magyar szempontból fontos hír, hogy az egyelőre egy hónapra tervezett szigorítás időszakában – amely egybeesik a síszezon elejével – a szállodák sem fogadhatnak turistákat, szállást csak néhány, speciális céllal érkező vendég, például üzleti útra beutazók kaphatnak.

Az osztrák kormány egyébként már szeptember végén betiltotta bulizást a sípályákon, az osztrák kancellár sajtótájékoztatón beszélt erről, és már akkor úgy fogalmazott, hogy

"a síelés az eddig ismert formában nem lesz lehetséges".

Orbán Viktor október közepén javasolta azt, hogy „senki ne tervezzen külföldi utazásokat a síszezon alatt, nem sokkal azelőtt, hogy minden, külföldi útról hazatérő magyar állampolgár számára is bevezették a 10 napos kötelező karantént.

Ausztria tehát egyelőre nem fogad több turistát, és a hazai fertőzöttség miatt több európai ország, például Németország is korlátozza a Magyarországról való beutazást.

XS
SM
MD
LG