Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európa is készül a második hullám csúcsára


Emmanuel Macron francia elnök televíziós beszéde látható a kijárási korlátozásokról egy párizsi bárban 2020. október 28-án.
Emmanuel Macron francia elnök televíziós beszéde látható a kijárási korlátozásokról egy párizsi bárban 2020. október 28-án.

Magyarországon újabb 56 emberéletet követelt a járvány. Franciaország és Németország közben ismét szigorít, Európa két legerősebb gazdaságának korlátozásaira érzékenyen reagáltak a tőzsdék is.

Magyarországon 2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 49 024 fő.

Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 34%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 3197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál térképe alapján eddig Budapesten (18 874) és Pest megyében (8601) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4334), Győr-Moson-Sopron (4114), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3624) és Hajdú-Bihar megye (3297). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (666).

Number of confirmed COVID-19 infected by county in Hungary.
Number of confirmed COVID-19 infected by county in Hungary.

A világ vezető tőzsdéinek mutatói mélyrepülésbe kezdtek a hírre, hogy Európa két legerősebb gazdasága, a német és a francia, ismét olyan szigorításokra kényszerül, amelyek a globális gazdaságot generációk óta a legmélyebb recesszióba taszították.

Mint arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, szerdán elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése, mert több polgármester koronavírusos megbetegedése, a házi karanténok és a még függőben lévő teszteredmények miatt határozatképtelenné vált a testület.

Közben újabb politikusról derült ki, hogy koronavírusos. A Magyar Nemzet írta meg, hogy megfertőződött Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is. A lap szerint a KDNP-s politikus egészségi állapota kielégítő, a fertőzésre jellemző tünetek közül egyedül a levertség jelentkezett nála. A pozitív teszt óta otthon dolgozik, lábadozik. Augusztusban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és a helyettese, Orbán Balázs került karanténba fertőzésgyanú miatt, majd Varga Judit igazságügyi miniszter szervezetében is kimutatták a kórokozót.

Franciaországban péntektől jön a karantén

A franciákat nem érhették meglepetésként Emmannuel Macron elnök bejelentései, várható volt, hogy az egyre lehangolóbb adatok és az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomás miatt újabb megszorítások jönnek. Franciaországban pénteken nulla órától általános lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, hogy lassítsák a járványt.

Csak orvoshoz, gyógyszertárba, alapvető élelmiszereket beszerezni lehet kimenni az utcára, illetve dolgozni azoknak, akik olyan foglalkozást űznek, amit lehetetlen otthonról elvégezni. Minden üzletet bezárnak, ami nem a legszükségesebb termékeket árulja, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak és az idősotthonok is látogathatók.

Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. A tavasz legsötétebb napjaihoz hasonlóan most is bárkinek, aki elhagyja franciaországi otthonát, magával kell vinnie a kint tartózkodást igazoló okmányt, amelyet a rendőrség ellenőrizhet.

"Mindannyian ugyanabban a helyzetben vagyunk: jön a második hullám, amelyről tudjuk, hogy az elsőnél nehezebb, halálosabb lesz. Úgy döntöttem, hogy vissza kell térnünk az intézkedésekhez, amelyek megállították a vírust"

- idézi a francia elnök szerda esti élő televíziós beszédét a Reuters. Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy a korlátozások legalább december 1-jéig érvényben maradnak.

Németország is nehéz hetekre készül

Németországban november 2-től 30-ig bezárják a bárokat, az éttermeket és a színházakat Angela Merkel és a regionális kormányfők közötti megállapodás alapján.

Az iskolák nyitva maradnak, és az üzletek szigorú hozzáférési korlátozásokkal működhetnek.

"Most cselekednünk kell, egészségügyi rendszerünk még ma is képes megbirkózni ezzel a kihívással, de a fertőzések ilyen sebességével heteken belül eléri képességeinek határát" - érvelt a szigorítások mellett Angela Merkel.

A német pénzügyminiszter, Olaf Scholz a Twitteren úgy fogalmazott „november az igazság hónapja lesz. A fertőzések egyre növekvő száma kemény ellenintézkedésekre kényszerít minket, hogy megtörjük a második hullámot. ”

Mi a helyzet másutt Európában?

Annak ellenére, hogy nincs olyan állama az öreg kontinensnek, ahol ne emelkedne a fertőzöttek száma, nem mindenütt választják a német és a francia módszert.

Olaszországban, amely a vírus első hullámának kezdetén a járvány európai gócpontja volt, nincs lakhelyelhagyási korlátozás, a bárok és az éttermek este 6-ig nyitva lehetnek, utána elvitelre készíthetnek ételeket.

Az edzőtermeket, az uszodákat, a színházakat és a mozikat bezárták, de a múzeumok továbbra is nyitva maradhatnak. Az esküvők utáni lakodalmi összejövetelek, keresztelők utáni ünnepségek vagy halotti torok tilosak. Az iskolákat és a munkahelyeket nem zárták be, de sok középiskola áttért a távoktatásra.

Spanyolországban október 25-én rendeltek kijárási tilalmat, miután a kormány új rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az embereknek a Kanári-szigetek kivételével minden régióban otthon kell maradniuk 23:00 és 06:00 között.

Csehországban a legrosszabbak a számok

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint Csehország fertőzési aránya 14 000 eset / 100 000 ember 14 nap alatt. Ott szerdán 0 órakor életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - pl. a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket. Sportolás vagy kutyasétáltatás közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

Belgium a második az európai "feketelistán". Csaknem hatezren vannak kórházban a vírus okozta betegségek miatt, közülük csaknem ezren szorulnak intenzív ellátásra. Alexander De Croo miniszterelnök "kritikusnak" minősítette a helyzeteket.

Az Ír Köztársaságban október 20-án vezettek be hat hétre kijárási korlátozásokat, Írország volt az első az Európai Unióban, amely meglépte ezt a szigorítást.

XS
SM
MD
LG