Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendőrök és kínaiak is közbeléptek, amikor civilek tibeti zászlókkal próbáltak tiltakozni


Tibeti aktivisták és támogatók háromnapos tiltakozásra készülnek Budapest központjában 2024. május 8-án, a kínai elnök látogatása előtt, aki május 8-án este érkezett Budapestre
Tibeti aktivisták és támogatók háromnapos tiltakozásra készülnek Budapest központjában 2024. május 8-án, a kínai elnök látogatása előtt, aki május 8-án este érkezett Budapestre

A Budapesten tartózkodó kínai elnök konvojának útvonalán próbáltak többen tibeti zászlóval tiltakozni, de a magyar rendőrök és a civil ruhás kínaiak megakadályozták. Ellenzéki politikusok is próbáltak tiltakozni, ők is kaptak figyelmeztetést.

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság alapítója az elmúlt évtizedekben mindig próbált tibeti zászlóval tiltakozni, amikor kínai delegáció járt Magyarországon, most is ezt teszi. Előre bejelentette a helyszíneket a rendőrségnek, amelyeket úgy választott ki, hogy a kínai elnök konvojának valószínűsíthető útvonalán legyenek. A rendőrség több helyszínt nem engedélyezett, vagy áthelyezett olyan területre, ahol egyáltalán nem jár a kínai delegáció – mondta a Szabad Európának Hendrey.

Ahol tiltakozhatnak, az a Bécsi kapu tér és a Városháza park, de ezeket a helyszíneket nem érinti a kínai elnök konvoja.

Mint mondta, megpróbálnak egyénileg tiltakozni, valahogy a konvoj közelébe jutva felmutatni Tibet zászlaját, emlékeztetőül a tibeti nép évtizedek óta tartó elnyomására.

Szerda este, amikor Hszi Csin-ping Budapestre érkezett, Hendrey Tibor a Gellért-hegyi sziklakápolnánál szeretett volna kihelyezni egy nagy Tibet-zászlót, mert úgy gondolta, hogy arra halad majd el a kínai elnök konvoja, és így is történt. Azonban még ez előtt először rendőrök próbálták megakadályozni, hogy kitegye a zászlót, de az igazoltatás után elmentek, és sikerült kitennie. Ezután több kínai jelent meg, és egy nagy kínai zászlóval letakarták a tibetit. Ekkor ismét megjelentek a rendőrök, igazoltatták őket, de a kínai zászló ellen nem volt kifogásuk – foglalta össze a történteket.

„Farkasszemet néztünk, tíz rendőr, öt kínai és én. Jött a konvoj, próbáltam felmutatni egy másik, kisebb tibeti zászlót, ami nálam volt, de a rendőrök nem engedték, elém álltak” – tette hozzá, azt állítva, hogy fizikai erőszakot is alkalmaztak vele szemben.

Mindez annak ellenére történt meg ismét, hogy az elmúlt években már számos alkalommal Hendrey Tibor javára döntött a bíróság hasonló esetekben: megállapította, hogy a rendőrség korlátozta az alapjogait, amiért bocsánatkérésre és kártérítésre kötelezte őket.

A Tibetet Segítő Társaság elnöke szerint a belügyminiszternek le kell mondania, mert „a sorozatos rendőri túlkapás elfogadhatatlan, ez nem fér bele egy demokrácia jogrendjébe. Igaz, hogy utána megnyerem a pereket, de mit érek vele?”

A látogatás második napján, csütörtökön is megpróbál tibeti zászlót felmutatni a kínai konvojnak. Mint mondta, érkeztek Ausztriából, sőt az Egyesült Államokból is tibetiek, hogy tiltakozzanak, mindenki egyénileg próbál valamilyen formában demonstrálni.

Kína az ötvenes években foglalta el Tibetet, azóta tibetiek millióit tartja elnyomásban, megpróbálja asszimilálni őket. Tibet nagyon fontos Kínának, egyrészt sok az értékes ásványkincs, és stratégiailag is fontos a magasan fekvő terület, amelynek vízkincse is jelentős. A tibeti a világ egyik legjobban elnyomott népe lassan hetven éve. Az elején brutális, fizikai eszközökkel, az utóbbi években pedig adminisztratív intézkedésekkel teszi ezt Kína – mondta a Tibetet Segítő Társaság elnöke. Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt – ellenzékben – még több fideszes politikus is szabadon lengethette a tibeti zászlót, amikor kínai delegáció tárgyalt Budapesten, Balog Zoltán mellett Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Szájer József is tiltakozott ilyen módon. A magyar rendőrök akkor nem léptek közbe, és kínai önkéntesek sem akadályozták őket.

A momentumos Tompos Márton és párttársai szerda délután uniós zászlókat vittek az Erzsébet hídra a május 9-i Európa-nap alkalmából, miután a hídon csak magyar és kínai zászlók voltak, de piros sapkás, civil ruhás kínaiak odamentek hozzájuk érdeklődni, hogy milyen zászlók vannak náluk, és jelezték, hogy nem lenne jó ötlet tibetit vagy tajvanit kitenni.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke a Képviselői Irodaházban lévő irodája ablakából lógatott ki egy tibeti zászlót.

„Alighogy kikerült a zászló, már le is szóltak a hivatalból, hogy Kövér László és a titkosszolgálat »tud a dologról«” – írta Facebook-oldalán.

Úgy tudja, hogy a tibeti zászló nem tiltott önkényuralmi jelkép, nem szeméremsértő, és semmilyen jogszabályba nem ütközik a felmutatása, ezért nem tudja értelmezni a fenyegetést – jegyezte meg.

„Nehogy már ott tartsunk, hogy nem lehet tiltakozni a kínai emberi jogi jogtiprások, Tibet elnyomása vagy az akkugyarmatosítás ellen, mert akkor bevetik a titkosszolgálatot” – fogalmazott.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG