Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendőrségi nyomozás előzte meg a felmondási hullámot a Szent Imre kórház szülészetén


Egy ápoló felügyeli a négyes ikrek egyikét a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 2019. október 28-án (képünk illusztráció)
Egy ápoló felügyeli a négyes ikrek egyikét a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 2019. október 28-án (képünk illusztráció)

Egy fontos részlet kimaradt arról, hogy miért tiltotta be a választott szülésznő intézményét a Szent Imre kórház, aminek következtében az egészségügyi szakdolgozók fele felmondott. A kórház azután szigorított, hogy a szülészetet vezető orvost tanúként hallgatta ki a rendőrség. Információnk szerint sokan maszekoltak a kórházban.

Néhány héttel ezelőtt behívták a Szent Imre kórház szülészeti osztályának vezetőjét a rendőrségre – értesült a Szabad Európa. Sziller István osztályvezető orvost egy, a kórháznak címzett névtelen levéllel kapcsolatban kérték be tanúkihallgatásra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Infotörvényre (2011. évi CXII. tv.) hivatkozva érdemben nem válaszolt megkeresésünkre, a kórház azonban megerősítette az információt. „Dr. Sziller Istvánt, az osztályt jelenleg is vezető főorvost tanúként hallgatták ki egy korábbi, álnéven írt panaszos bejelentés nyomán” – közölte a Szent Imre kórház a Szabad Európával.

A szóban forgó levélről tavaly novemberben számoltunk be. Ebben egy, a kórházban szülő nő lényegében leírja, hogy mennyiért lehet felbérelni szülésznőt. „December elején kerestem meg egy szülésznőt, akit többen is ajánlottak nekem, hogy mi a módja annak, hogy majd vele szüljek” – írta egy nő, aki 2021 tavaszán szülte meg első gyermekét a Szent Imrében.

A Szabad Európa birtokába került levél szerzője szerint a szülésznő nem vállalta el őt a tavaly januártól érvényes jogszabályok miatt. E szerint tilos hálapénzt elfogadni az egészségügyi dolgozóknak.

Ajánlott viszont más kollégákat, akik vállaltak privát szülést. Igaz, ők teljesen be voltak táblázva arra az időszakra. Végül ügyeletben szülte meg gyermekét, de elmondása szerint így is elégedett volt a kórházzal.

Hogyan függ ezzel össze a szülészeti osztály hétvégi bezárása? Kiderül korábbi cikkünkből.

A szülés előtti vizsgálatok alkalmával és a szülőszobában is rengeteg kismamával beszélgetett. Mint kiderült, olyan is volt, aki már októberben kért szülésznőt, hogy legalább egy ismerős arc legyen bent a nagy napon a szülőszobában.

A kismamák ötven–hetvenezer forintnyi hálapénzt fizetnek a szülésznőknek, akik számlát is adnak. Ezen tanácsadás és szülésfelkészítés van feltüntetve, mivel közkórházakban már nem lehet magáért a szülésért fizetni.

„Volt, aki éjjel úgy szült, hogy a szülésznőjének még két másik szülése is volt rajta kívül” – olvasható a levélben. A levélíró szerint másnap a szülésznő szolgálatban volt, fáradtan kellett ellátnia a munkáját.

Akkor a kórház főigazgatója, Bedros J. Róbert nevében egy ügyvéd válaszolt kérdéseinkre. Ebben az állt, hogy bár vizsgálat nem indult, de lapunk megkeresését követően az „intézmény főigazgatója jelentéstételre kérte fel a levélben szereplő szervezeti egység vezetőjét az üggyel kapcsolatban”.

A kórház válaszából az is kiderült, hogy a munkatársak fenntartói engedéllyel, számla kiállítása ellenében végeznek szülésre felkészítő foglalkozásokat, hálapénzt azonban nem fogadnak el.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a szülészorvosok döntő hányada már nem fogad el hálapénzt, miközben a kismamák továbbra is igénylik a személyes törődést. Ezt az űrt a szülésznők kezdik betölteni.

Olvassa el az erről szóló cikket is: Nem állnak le a kismamák a hálapénzzel, mert igénylik a személyes szolgáltatást

Tanácsadás címén még számlát is adnak a hálapénzről, és a szülésre is bemennek, pedig csak akkor lehetnek ott, ha aznapra szól a beosztásuk. Nyílt titok a kórházakban, hogy a munkaidejükön kívül bent tartózkodó szülésznők maszekolnak – egyébként miért lennének bent?

Egy, az intézményben dolgozó egészségügyis szerint műszakonként két szülésznő van a kórházban, szülésnél egy orvosnak és egy szülésznőnek kell bent lennie a teremben.

„Ha látok egy harmadikat vagy negyediket, ők biztos, hogy maszekolnak – mondta. Ezek a kollégák ilyenkor nem szerepelnek a jelenléti íven, értelemszerűen nem is írják alá. – Nyílt titok, hogy mi folyik a kórházban, mégsem tesz senki ellene” – tette hozzá.

A rendőrségi kihallgatást követően, egy október 14-i Facebook-posztban jelentette be a kórház, hogy november elsejétől a várandósok csak a szülés idején műszakban lévők közül választhatnak segítőt, akinek a munkaideje lejár, annak el kell hagynia az osztályt.

Ezzel a kórház lényegében megtiltotta azt a korábbi gyakorlatot, hogy a választott szülésznők beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor. Az intézet a túlterheltségre hivatkozott, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma. A rendőrségi kihallgatásról nem szóltak.

A kórház azt is megírta lapunknak, hogy a szülészeti osztályon „hálapénz elfogadásáról a hatályos jogszabályok értelmében nincs és nem is volt szó, ilyenről az osztály vezetésének nincs tudomása”.

Múlt hét kedden az RTL számolt be arról először, hogy többen felmondtak az intézmény szülészetén dolgozók közül az új szabályok miatt. Ekkor még tíz dolgozó felmondásáról szóltak a hírek.

A Népszava azonban úgy tudja, hogy az osztály dolgozóinak fele, a 28-ból 14-en távoztak, és az egyik ok a bérfeszültség lehet. Információnk szerint a felmondottak nagy része nem fogadott el hálapénzt. Éppen emiatt annyira kilátástalannak érzik a helyzetüket, hogy nem bírták tovább: inkább más munkahelyet keresnek.

Ahogy szeptemberi cikkünkben beszámoltunk róla, a kórház dolgozói nyáron jelezték a kórház vezetőivel, hogy fizetésemelést szeretnének. A szakdolgozók azt kérték, hogy a főigazgató tolmácsolja a helyzetüket és bérrendezési igényüket az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Az intézmény azonban csak cikkünk megjelenését követően közölte a Szent Imre egészségügyi szakdolgozóival, hogy nincs pénz bérrendezésre.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG