Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Renew-elnök: Orbán zsarolási kísérletei elfogadhatatlanok


Dühös európai gazdák az EP előtti téren bálákat és gumikat égetnek
Dühös európai gazdák az EP előtti téren bálákat és gumikat égetnek

Valérie Hayer, a Renew pártcsoport frissen kinevezett francia frakcióvezetője interjúnkban arról beszél, hogy mi lehet a heves gazdatüntetések politikai ára, leírható-e Macron és pártja, és hogyan vetne véget Orbán Viktor zsarolási kísérleteinek.

Az európai liberálisok gyűjtőpártja (ALDE) és a francia liberális-centrista Újjászületés által alkotott Renew pártcsoport jelenleg 101 taggal a néppárt és a szocialisták után a harmadik legerősebb frakció az Európai Parlamentben. A legerősebb nemzeti képviselőcsoportot a franciák adják, így a korábbi vezető, Stéphane Séjourné francia külügyminiszterré történő kinevezése után egy másik francia képviselőt, az egyébként agrártermelő családból származó Valérie Hayert választották a mandátum hátralevő idejére elnöküknek a frakció tagjai.

Miközben beszélgetünk, az EP épülete előtt traktorok százai parkolnak, és a dühös gazdák bálákat égetnek. Mintha az európai politikát felkészületlenül érte volna a rég nem látott hevességű tiltakozássorozat. Hogyan lehetne lehűteni a kedélyeket?

Nem volt előzmény nélküli a mostani tiltakozás. A mozgósítás Hollandiából indult, majd Németországban és Franciaországban folytatódott, ami aztán egy nagy tiltakozáshullámmá áll össze. Ráadásul kapóra jött a rendkívüli EU-csúcs, amely eredetileg nem is foglalkozott volna ezzel a témával. Az elégedetlenség nem most kezdődött, a düh már régóta forrt az agrárközösségben. Mindazonáltal nem szabad elfelejteni, hogy itt, a parlamentben sokat tettünk a mezőgazdaságért a mandátum eleje óta. Az első politikai harcunk a többéves keretköltségvetés volt, ahol a közös agrárpolitika büdzséjének megőrzéséért küzdöttünk. Azért is síkra szálltunk, hogy a környezetvédelmi normák szigorításával párhuzamosan támogassuk az agrártermelőket az átállásban, magasabb jövedelmet biztosítva számukra, szem előtt tartva az élelmiszer-biztonság kérdését. Meggyőződésem, hogy intenzívebben kellene támogatni a gazdákat pénzügyileg és emberileg is. Európai és tagállami szinten is enyhíteni kell az adminisztratív terheket, mert a termelők üzleti vállalkozást vezetnek, miközben kétkezi munkát végeznek. A bizottság előző nap előterjesztett javaslatai a vetésforgóra vonatkozó szabályok alóli derogációról és a megerősített védőintézkedésekről az Ukrajnából származó agrárimportra szerintem jó irányba mennek, akárcsak a Mercosurral folytatott kereskedelemliberalizációs tárgyalások felfüggesztése a bizottság által.

Mi lesz a politikai ára az agrártermelők felháborodásának? Keresztet vethetünk a Mercosur-megállapodásra, és szünet vagy visszalépés lesz az európai zöldmegállapodás végrehajtásában?

Ami a Mercosurt illeti, a bizottság azt mondja, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételek a tárgyalások folytatásához (sajtóhírek szerint a bizottság Emmanuel Macron francia elnök közbenjárására függesztette fel a tárgyalásokat – a szerk.). Én ellenzem, hogy a mezőgazdaságot szembeállítsuk a környezetvédelemmel. Ez a jobboldal és a szélsőjobboldal játéka. Nagyon fontos, hogy a termelőket segítsük a zöldátállásban. Ők a klímaváltozás elleni küzdelem egyik fő haszonélvezői, de az első áldozatok is, ha nem kapnak elég támogatást. Az ugyanakkor számomra elképzelhetetlen, hogy veszni hagyjuk a zöldmegállapodásban elért eredményeket.

Ehhez kapcsolódóan: Gazdatüntetés Brüsszelben az EU-csúcstalálkozó alatt

A legutóbbi közvélemény-kutatások Macron elnök és kormányának népszerűtlenségéről tanúskodnak, egyes felmérések hetvenszázalékos elutasítottságot mutatnak. Sokan már a Macron-korszak végét jósolják, de legalábbis erős visszaesését a közelgő európai választásokon. Ön is így látja?

Macron elnök szavazói támogatottsága szilárdan húsz százalék körül van, ami sokkal több, mint amit a korábbi elnököknél mértek a második mandátumuk hasonló időszakában. Az államfő bátor reformokat hajtott végre, bár igaz, hogy ezek nem növelték a népszerűségét. Én bizakodó vagyok, mert a szélsőjobboldaltól eltérően mi még nem indítottuk el a kampányt. Ha eljön az ideje, egyrészt elmagyarázzuk a franciáknak, hogy mit és miért tettünk, másrészt emlékeztetni fogjuk őket arra, hogy a szélsőjobboldal minden olyan intézkedés ellen szavazott, amely az európaiak és a franciák védelmét szolgálja. Elutasították a helyreállítási tervet, amely tízmillió munkahelyet ígér. Ugyanezt tették az európai minimálbérrel, és a migrációs paktumot sem támogatták. A szélsőjobboldal nem a megoldásokat keresi, hanem inkább a problémákat akarja felnagyítani. Amit a mezőgazdasággal művelnek, az pedig abszolút képmutatás. Megszavazták a KAP kereteit, de a büdzsét nem. Nem akarták a pénzügyi támogatást, ami a termelők megsegítését szolgálja. Aggasztó ez a választási opportunizmus.

Milyen összetételű és politikai irányt követő Európai Parlamentre számít a júniusi választások után? A trendek erőteljes jobboldali eltolódást valószínűsítenek.

Nem szeretnék sem fatalista, sem pesszimista lenni. Még el sem kezdtünk kampányolni. Öt éve senki sem számított a Renew (Megújulás Európa) sikerére, ehhez képest megtörte a két nagy párt, az Európai Néppárt és a szocialisták egyeduralmát. Bízom benne, hogy a választások után is erős marad a frakciónk, és bízom az Európa-párti pártcsoportok képességében, hogy mérsékelt európai irányvonalon maradnak. A néppárti kollégáknak is mindig elmondom: az a jól felfogott érdekük, hogy ne szűrjék össze a levet a szélsőjobboldallal, amely az európai projektet fenyegeti.

Miért, lát ilyen veszélyt?

Tavaly volt egy néppárti kísérlet. Most úgy tűnik, hogy lekerült a napirendről, de meglátjuk. Meggyőződésem, hogy az Európai Néppárt magja az európai oldalt választja.

A Renew öt éve nem állított csúcsjelöltet, hanem egy hétfős élcsapatot a választásokra. Most sem lesz csúcsjelöltjük, mint a többi pártnak?

Most sem. Nagyon valószínű, hogy ezúttal nem hét főből álló team lesz, különböző profilokat képviselő csapat viszont igen.

A csúcs előtti napokban és hetekben Orbán Viktor vétófenyegetésétől volt hangos fél Európa. Ön hogyan látja, mekkora terhet jelent az EU-nak a magyar miniszterelnök különutas politikája, és mit lehet tenni ellene?

Orbán zsarolási kísérletei elfogadhatatlanok. Minden csúcson egy újabb és újabb vétófenyegetés. Ezen az alapon nem lehet működni. Ezért az EP-ben nagyon világos pozíciónk van: a szerződés 7. cikke szerinti eljárást aktiválni kell. Ukrajna segítése és ezzel az európai biztonság megvédése politikai választás. Orbán azonban, úgy tűnik, a saját játékát űzi, és közel áll Putyinhoz is. Ezért határozott lépés kell: a 7. cikk szerinti eljárás keretében fel kell függeszteni a szavazati jogát, mert nem tartja tiszteletben a közös döntéseket.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG