Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gazdatüntetés Brüsszelben az EU-csúcstalálkozó alatt


Gazdák gyülekeznek az Európai Tanács székháza előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén
Gazdák gyülekeznek az Európai Tanács székháza előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén

Dühös gazdák százai vonultak fel traktorral a belga fővárosban, ahol a nap folyamán az európai uniós tagállamok vezetői rendkívüli csúcstalálkozót tartanak.

A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy a döntéshozók meghallják a panaszaikat a növekvő költségeikkel, a szerintük hibás szabályozással és a bonyolult bürokráciával kapcsolatban.

A reggeli órákban megindult a traktorkonvoj Brüsszelben az EU-s intézményeknek otthont adó negyed felé, a gazdák dudálással és petárdákkal is próbálták felhívni magukra a figyelmet.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszelben szervezett gazdatüntetést az MCC helyi irodája

Bár a csütörtöki csúcsértekezletet az ukrán pénzügyi csomag jóváhagyása érdekében hívták össze, nagy valószínűséggel végül a gazdatüntetések kérdése is felkerül az informális napirendre, még ha konkrét, azonnali eredményekre nem is igazán számít senki.

Egy dél-belgiumi gazda, Jean-François Ricker az EU-központ közelében töltötte az éjszakát. Úgy vélte, hogy 1000-1400 traktorra lehet készülni. „Sok ember lesz. Meg fogjuk mutatni, hogy nem értünk egyet és elegünk van, de nem célunk, hogy mindent leromboljunk” – fogalmazott.

A demonstrálók a terheik enyhítését akarják elérni az akciókkal, sérelmezik a magas energiaárakat, az infláció jelentette nehézségeiket, illetve hangsúlyozzák, hogy versenyhátrányba kerültek azon külföldi termelőkkel szemben, akiknek nem kell betartaniuk a közösség szigorú előírásait.

Adócsökkentést és több támogatást követelnek a román gazdák és teherautó-sofőrök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:50 0:00

A megmozdulás szervezői leszögezték, hogy békés tiltakozásra készülnek, és a jelek szerint egyelőre a belga rendőrség is ekként kezeli a helyzetet.

Hasonló tiltakozások zajlanak hetek óta több európai országban. Szerdán a gazdák traktorral bénították meg a közlekedést Belgium, Franciaország és Olaszország több pontján.

Ehhez kapcsolódóan: Párizs blokádját tervezik a tiltakozó francia gazdák

A tüntetések hatására az Európai Bizottság előző nap a gazdák számára kedvező javaslatot terjesztett be, hogy ezzel is óvják a helyi piacot az olcsóbb ukrajnai mezőgazdasági importtól.

„Szeretnék biztosítani mindenkit arról, hogy megteszünk mindent aggályaik meghallgatása terén” – közölte Maroš Šefčovič, a brüsszeli testület egyik alelnöke.

A jogszabályt még az EU társjogalkotó szerveinek is el kell fogadniuk.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG