Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Légvédelmi rakétákat szállítanának Ukrajnának a britek


STARStreak rakétarendszer Örményországban
STARStreak rakétarendszer Örményországban

Nagy-Britannia azt tervezi, hogy légvédelmi rakétákat szállít Ukrajnának, hogy segítsen megvédeni az égboltot az orosz inváziótól – mondta Ben Wallace védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy a technológia a védelmi fegyverek fogalmába tartozik.

„Létfontosságú (…) hogy Ukrajna fenntartsa légi jelenlétét és visszaszorítsa az orosz légitámadást – mondta Wallace a parlamentben – Az ukrán kérésekre válaszul a kormány úgy döntött, hogy megvizsgálja a STARStreak gyalogsági légvédelmi rakéták adományozását. Úgy véljük, hogy ez a rendszer a védelmi fegyverek definícióján belül marad, de lehetővé teszi az ukrán haderő számára, hogy jobban megvédje a légterét.”

Wallace elmondta, hogy az elvi döntés megszületett a rendszerek szállításáról, és a kormány azon dolgozik, hogyan juttassa el azokat Ukrajnába, és hogyan képezze ki az ukrán erőket a használatukra.

Ez lenne a második fegyverszállítmány

Ha a szállítást elfogadják, az jelentős lépést jelentene az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott támogatásában. Az Egyesült Királyság korábban több ezer páncéltörő rakétával járult hozzá Ukrajna önvédelméhez, amelyek jelentősen segítettek lelassítani az orosz előrenyomulást Kijev ellen.

A mostani brit politika lényege, hogy csak úgynevezett védelmi eszközöket szállít Ukrajnának – ennek értelmében nem támogatják például vadászrepülők küldését Ukrajnának, földi tankelhárító és légvédelmi eszközökét viszont igen.

A NATO katonai szövetség tagjaként Nagy-Britannia is elutasította Ukrajna kérését, hogy repüléstilalmi övezetet vezessenek be az ország felett. Nagy-Britannia szerint ez azt jelentené, hogy a NATO-erők orosz repülőgépeket lőhetnének le, ami a konfliktus jelentős eszkalációját eredményezné.

XS
SM
MD
LG