Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
08:41 2022.03.11.

Itt folytatjuk

Az ukrajnai háború eseményeit a továbbiakban itt követjük perctől percre.

21:40 2022.03.10.

Két nap alatt nyolcvanezer embert menekítettek ki

Kijev környékéről és Szumi városából 80 ezer embert evakuáltak, mondta az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk a Telegramon közzétett videójában beszélt arról, hogy az elmúlt két napban 60 ezer ember hagyta el Szumi városát és környékét. Kijev közeléből 20 embert sikerült elvinni, és nagy nehézségek árán háromezret a kelet-ukrajnai Iziumból, tette hozzá.

20:54 2022.03.10.

Jelentős gazdasági visszaesést jósolnak Oroszország számára

Legalább 15 százalékot fog gyengülni az orosz gazdaság idén - prognosztizálta a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF). Az ukrajnai háború megindítása előtt még három százalékos növekedést vártak, de az invázió nyomában Oroszországra kirótt szankciók drasztikus és példátlan pénzügyi megszorításokhoz vezetnek, és ez nagy recessziót hoz, mondják az elemzők. Amennyiben az energiahordozók exportját is komolyabb nyugati bojkott sujtja, akkor meg erősebb visszaesés jöhet, teszik hozzá.

19:00 2022.03.10.

Sok amerikai jelentkezik önkéntesnek Ukrajna washingtoni nagykövetségén

Ukrajna orosz inváziója váratlan szerephez juttatta Kijev washingtoni nagykövetségét: toborzóközpontja lett azoknak az amerikaiaknak, akik csatlakozni szeretnének a harcokhoz Ukrajna védelmében.

A nagykövetségen kívül, a város Georgetown városrészének egyik sorházában dolgozó diplomaták több ezer ajánlatot kapnak önkéntesektől, akik Ukrajnáért harcolnának, miközben egy sokkal sürgetőbb ügyön is dolgoznak, azon, hogy fegyvereket szerezzenek az egyre brutálisabb orosz támadások ellen.

„Teljesen úgy érzik, hogy ez a háború igazságtalan és indokolatlan” - mondta Borisz Kremenecij vezérőrnagy, Ukrajna katonai attaséja. „Úgy érzik, hogy menniük kell segíteni” – tette hozzá.

A február 24-én kezdődött invázió óta a washingtoni nagykövetségen legalább 6 ezer ember érdeklődött az önkéntes katonai szolgálat felől, „döntő többségük” amerikai állampolgár – mondta Kremenyecij, aki felügyeli a jelentkező amerikaiak átvilágítását.

A tábornok szerint a jelentkező önkéntesek felét gyorsan elutasították, még a Zoom-interjúig sem jutottak el. Nem rendelkeztek a szükséges katonai gyakorlattal, büntetett előéletűek voltak, vagy egyéb okokból, például életkoruk miatt nem voltak alkalmasak, köztük egy 16 éves fiú és egy 73 éves férfi – mondta az ukrán katonai attasé.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG