Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Részlegesen visszavonta vitatott adócsökkentési terveit a brit kormány


Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter
Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter

Meghátrált a londoni vezetés, miután széles körű felháborodást váltott ki az a javaslat, amelynek értelmében eltörölték volna a legmagasabb keresetűek személyi jövedelemadójának 45 százalékos felső kulcsát.

Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a friss bejelentetést ismertető Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy megértették, amit az emberek mondani akarnak. „Világos, hogy a 45 százalékos adókulcs eltörlése elterelte a figyelmet fontosabb küldetésünkről, az országunk előtt álló kihívások leküzdéséről” – hangsúlyozta.

A szeptember 23-án bemutatott törvénycsomaggal az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg a brit kormány a gazdasági nehézségekre tekintettel.

Ennek alapján a személyi jövedelemadó jelenleg húszszázalékos alapkulcsa 19 százalékra csökkenne, a legmagasabb, évi 150 ezer font feletti jövedelmekre vonatkozó 45 százalékos felső adókulcs megszűnt volna, így a magas jövedelműek adója egységesen negyven százalék lenne.

A tervezet komoly piaci felfordulást okozott, és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett. A hátraarcra végül azt követően került sor, hogy a kormányzó Konzervatív Párt egyre több képviselője is szembefordult vele.

A fordulat váratlanságát jól mutatja, hogy a toryk hétfő reggel közzétették a pénzügyminiszter délután tartandó beszédének egyes részleteit. E szerint a tárcavezető a következőket mondta volna a párt éves kongresszusán: „Tartanunk kell az irányt. Biztos vagyok benne, hogy a tervünk megfelelő.”

Nem mondanak le

Liz Truss miniszterelnök, aki még egy hónapja sincs hivatalban, vasárnap kijelentette, hogy „jobban is elő lehetett volna készíteni a talajt” az intézkedésekhez.

A kormányfő nem tagadta, hogy a csomag nyomán csökkenteni kellene a közszolgáltatásokra fordított forrásokat, és nem vállalt semmilyen kötelezettséget a szociális támogatások növelésére a szárnyaló infláció ellenére sem.

Több tory törvényhozó is úgy vélekedett, hogy politikailag rendkívül kockázatos lépés lenne a gazdagok adóterheinek csökkentését az állami költségek visszavágásából és hitelfelvételből finanszírozni. Bár a 45 százalékos kulcs megszüntetése a 45 milliárd fontos adócsökkentésen belül mindössze nagyjából kétmilliárd fontot tenne ki, a csomag ezen eleme váltotta ki a legnagyobb társadalmi felháborodást.

Truss és Kwarteng is kitart azon álláspontja mellett, hogy az adócsökkentés hosszú távon hozzájárulna a gazdasági növekedés serkentéséhez, így végső soron magasabb adóbevételeket eredményezne, ami ellensúlyozná a hitelfelvétel költségeit.

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormány kitart az intézkedéscsomag többi pontja mellett, így az előző kabinet által megemelt társasági adót is mérsékelni fogják.

Kwarteng bejelentését követően erősödésbe kezdett a nemzeti valuta, a font dollárral szembeni árfolyama nagyjából visszaállt a szeptember 23. előtti szintre.

„Piaci szempontból jó irányba mutató lépésről van szó. Időbe telik, amíg a piacokon átmegy az üzenet, de csillapodni fog a nyomás” – közölte Jan von Gerich, a Nordea vezető elemzője.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov friss felmérése szerint a brit választók abszolút többsége, 51 százaléka véli úgy, hogy Trussnak le kell mondania a miniszterelnöki tisztségről. Ugyanez a cég kimutatta azt is, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt példátlan, 30 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyre tett szert a kormányzó Konzervatív Párttal szemben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG