Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Komoly kihívások várnak brit miniszterelnökként Liz Trussra


Liz Truss II. Erzsébet brit királynővel a skóciai Balmoralban 2022. szeptember 6-án
Liz Truss II. Erzsébet brit királynővel a skóciai Balmoralban 2022. szeptember 6-án

II. Erzsébet brit királynő hivatalosan is megbízta a kormányalakítással Liz Truss volt külügyminisztert, akinek egyebek mellett meg kell küzdenie az energiaválsággal és fenn kell tartania az eddigi szilárd társadalmi támogatást Ukrajna mellett.

A szigetországban négy évtizede először tíz százalék felett jár az éves infláció, és előrejelzések szerint nem kizárható, hogy a következő hónapokban ennek üteme eléri a 18 százalékot.

A politikus dolgát a kormányzó Konzervatív Párton belüli mély megosztottság is nehezíti. Egyik első intézkedéseként csomagot kívánhat elfogadtatni az energiaárak befagyasztása érdekében.

Az előző kormányfő július 7-én jelentette be, hogy lemond a pártelnöki és egyben kormányfői posztról, miután több botrányos ügy miatt sorra távoztak miniszterei. Boris Johnson ezen átmeneti időszak alatt tisztségében maradt, és sokan bírálták, amiért nem reagált a súlyosbodó energiaválságra. A tisztviselők azonban hangsúlyozták, hogy bármilyen új politikával meg kell várnia az utódját.

Utolsó miniszterelnöki beszédében Johson támogatásáról biztosította Trusst, és kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök áltatja magát, ha azt hiszi, hogy sikert érhet el a földgázszállításokkal való zsarolásával.

Mint mondta, az Egyesült Királyság meg fogja tudni őrizni gazdasági erejét, kellő segítséget nyújt majd az embereknek a „putyini bűnös háború” okozta válság közepette.

Truss az elmúlt hónapokban Johnson külügyminisztereként sokat dolgozott az ukrajnai orosz invázióra adott nyugati válaszlépések elfogadtatásán.

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője keddi sajtótájékoztatóján odaszúrt egyet új kollégájának, aki szerinte úgy védelmezte a brit érdekeket, hogy nem vett figyelembe senki mást, és meg sem próbált kompromisszumra jutni.

„Nem gondolom, hogy ez segíteni fog Nagy-Britanniának nemzetközi pozíciója fenntartásában vagy erősítésében, amelyet nyilvánvalóan már az is megrázott, hogy kilépett az Európai Unióból” – mondta.

Liz Truss várhatóan hamarosan megnevezi kormánya tagjait, sajtójelentések szerint a külügyi tárca irányítását jó eséllyel James Cleverly jelenlegi oktatási miniszter veheti át.

Készült az AP, a BBC, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG