Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Részletfizetéssel is csábítják a betegeket a magánszolgáltatók


Török Zsuzsa műtővezető az egyik műtőben a Duna Medical Center új kórházépületében a IX. kerület, Lechner Ödön fasorban 2021. április 30-án (képünk illusztráció)
Török Zsuzsa műtővezető az egyik műtőben a Duna Medical Center új kórházépületében a IX. kerület, Lechner Ödön fasorban 2021. április 30-án (képünk illusztráció)

Tavaly 15 százalékkal emelkedett az időpontfoglalások száma a magánegészségügyben, húsz százalékkal nőtt a szektor bevétele, de a kiadásaik ennél is többel emelkedhettek. A még több foglalás érdekében már megjelent a kamatmentes részletfizetési lehetőség, nem csak a drága műtétekre.

Ahogy erősödött 2023-ban az inflációs nyomás, a betegek egyre gyakrabban mondták le az időpontjukat a magánegészségügyi szolgáltatóknál, egyre kevésbé maradt egy-hárommillió forintjuk műtétre – mondta a Népszavának Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője, akinek cége online időpontfoglalást, valamint betegút-menedzselést segítő szoftvereket fejleszt és működtet a hazai magánszolgáltatóknál.

A magánorvoshoz járóknak körülbelül tíz százaléka rendelkezik valamilyen magánbiztosítással, a többi beteg saját maga fizeti a szolgáltatás árát. A magánegészségügyi cégek felismerték, hogy részletfizetési lehetőség biztosításával többen tudják igénybe venni a magánellátást.

Egy-két szolgáltató már be is vezette ezt a lehetőséget. Kamatmentes kölcsönről van szó, a beteg három-négy részletben fizeti ki a szolgáltatás árát. A részletfizetés költsége, illetve a kockázat, ha a páciens mégsem fizetne, a szolgáltatóé. A bírálat online történik, egy nyolc-tíz perces, algoritmizált folyamat – írja a lap.

Eddig jellemzően csak nagy értékű műtéteknél volt ilyen lehetőség, de már van példa arra, hogy akár egy járóbeteg-ellátás harminc-negyvenezer forintos költsége is fizethető legyen részletekben. Ezzel a szolgáltatók várakozásai szerint újabb rétegeket lehetne bevonni a magánellátásba – mondta a lapnak a szakember.

Az első szakorvosi vizsgálatért Pesten és a vidéki nagyvárosokban nagyjából hasonló összeget kérnek a szolgáltatók, Budán azonban tapasztalható egy ötven-hatvan százalékos felár Gáspár Péter szerint. Egy alap magán belgyógyászati vizsgálat vidéken és Pesten 25–27 ezer forintba kerül, Budán ugyanez 37–40 ezer – ismertette.

XS
SM
MD
LG