Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az RFE/RL volt vezetőinek levele Bidenhez


Az RFE/RL központja Prágában, 2009. június.
Az RFE/RL központja Prágában, 2009. június.

Az RFE/RL volt vezetői arra kérik Joe Biden megválasztott amerikai elnököt, gyorsan cselekedve védje meg az államilag finanszírozott médiaszolgáltatók függetlenségét.

Az RFE/RL (a médiavállalat tagja oldalunk, a Szabad Európa magyar kiadása is) öt korábbi elnöke arra kérte Joe Biden megválasztott elnököt, hogy január 20-i beiktatása után váltsa le a U.S. Agency for Global Media (USAGM) vezetőjét, Michael Packet, és tegyen további lépéseket az amerikai szövetségi állam által finanszírozott nemzetközi médiaszolgáltatók függetlensége érdekében.

A Joe Bidennek szóló, január 8-án közzétett közös levélben a RFE/RL volt elnökei azt írták, Michael Pack „személyi és belső szabályzatot érintő döntései ideológiai színt próbálnak adni a programkészítésnek, emellett szoros kormányzati és politikai kontroll bevezetésével fenyegetnek, ami az amerikai nemzetközi médiaszolgáltatók hitelességét és hatékonyságát fenyegeti”.

A USAGM alá tartozik a Voice of America (Amerika Hangja) és az Office of Cuba Broadcasting csakúgy, mint három további, amerikai állami támogatással működő hálózat, amelyek célja, hogy híreket szolgáltassanak olyan országokban, ahol korlátozzák a sajtó szabadságát – ezek az RFE/RL, a Radio Free Asia (RFA) és a Middle East Broadcasting Networks (MBN).

Michael Packet még Donald Trump elnöksége alatt nevezték ki az ügynökség vezérigazgatójának, a tisztséget 2020 júniusa óta tölti be.

“Michael Pack a Trump-adminisztráció – és, bízunk benne, saját igazgatói megbízatása – utolsó napjaiban a RFE/RL, az RFA és az MBN működtetésének radikális átalakítását javasolja azzal a céllal, hogy saját ideológiai szövetségeseit juttassa pozícióba a következő két évre, és hogy alapvetően megváltoztassa a médiaszolgáltatók kapcsolatát a kormánnyal” – áll a levélben.

A dokumentumot az RFE/RL öt korábbi elnöke írta alá, akik 1994 és 2020 között vezették az intézményt: Kevin Klose (1994-1997); Tom Dine (1997-2005); Jeffrey Gedmin (2007-2011); Tom Kent (2016-2018); és Jamie Fly (2019-2020), utóbbit nem sokkal azután távolította el Michael Pack, hogy júniusban elfoglalta hivatalát.

A levél egy “független, belső tagokból álló, a régóta sikeres National Endowment for Democracy példáján alapuló igazgatótanács” felállítását javasolja, ami “a minimumra csökkentheti vagy megszüntetheti a Michael Pack rövid vezetése alatt megkezdődött átpolitizálódás minden jövőbeni kockázatát”.

“Létfontosságú a műsorszolgáltatók hitelességének aláásása helyett annak megerősítése. Itt az ideje a következő évekre biztosítani hatékonyságukat” – közölték az RFE/RL volt elnökei.

Az NPR összefoglalójának felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG