Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozó levél a „függetlenség leépítésének” kísérlete ellen


Az RFE / RL központja Prágában, 2009. június.
Az RFE / RL központja Prágában, 2009. június.

A Szabad Európát is működtető Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) 23 nyelvi szolgálatának vezetői közös levelet küldtek a hírszolgáltatót felügyelő ügynökség vezetőjének, a kétpártiságtól való „példátlan eltávolodással” és a „felügyeletére bízott hírszolgálat függetlenségének leépítésével” vádolva őt.

A dokumentum egyebek közt azzal vádolja az Egyesült Államok Nemzetközi Médiaügynökségének (USAGM) vezetőjét, Michael Packet, akit Donald Trump elnök nevezett ki, és a republikánus többségű szenátus hagyott jóvá júniusban, hogy „az utolsó pillanatban megpróbálja az RFE/RL-t megszerezni egyetlen amerikai párt számára”, még mielőtt januárban a demokrata megválasztott elnök, Joe Biden elfoglalhatná a hivatalát.

A levelet december 30-án szignózták, azt aláírta az RFE/RL hétfős vezető szerkesztői tanácsa, és a nyelvi szerkesztőségek igazgatóinak döntő többsége. A levelet megkapta a Szenátus és a Képviselőház vezetősége, mindkét párt képviselői, és Joe Biden megválasztott elnök hatalomátadásért felelős csapatának az USAGM-ért felelős része.

Michael Pack az CNBC-nek úgy kommentálta a levelet, hogy az „tele van pontatlanságokkal”, és azt állította, hogy „nem történt kísérlet [a hírügynökség] politikai befolyástól való függetlenségének megsértésére.”

„Éppen ellenkezőleg, minden cselekedetem azon a Kongresszus által kijelölt felelősségemen és eltökéltségemen alapult, hogy sikerre vigyem az USAGM céljait” – nyilatkozta a szervezet vezetője.

Az elmúlt hetekben Joe Biden hatalomátadásért felelős csapata, Richard Stengellel az élén azt mondta, felül fogják vizsgálni Michael Pack döntéseit, és arra is utaltak, hogy leválthatják az igazgatót, azonban az nem világos, hogy személyi vagy egyéb döntéseit könnyedén vissza tudják-e fordítani.

Novemberben egy szövetségi bíró kimondta, hogy Michael Pack nem megfelelően járt el a hírszerkesztéssel és a szerkesztőségi személyi döntésekkel kapcsolatban az USAGM által felügyelt nemzetközi szerkesztőségekben, és utasította a USAGM igazgatóját, hogy hagyjon fel a beavatkozási kísérletekkel.

A legújabb felháborodást az váltotta ki, hogy Michael Pack a Voice of America korábbi újságíróját, Ted Lipient nevezte ki az RFE/RL elnökének, és egy sor más személyi változást is elrendelt a Voice of America és más, a USAGM alá tartozó szervezetekben.

A december 30-án elküldött levélben az RFE/RL munkatársai kritizálják, hogy Pack felülvizsgálná a pénzügyi megállapodás rendszerét, amivel „csorbítaná” a pénzügyi függetlenséget, valamint „két évre bebetonozná saját embereit mind az RFE/RL-be, mind az igazgatótanácsba”.

A levél szerint ez „szembemegy a törvénybe foglalt és az RFE/RL saját belső kinevezési eljárásával, és pontosan az a típusú politikai manőver, amit az RFE/RL gyakran tapasztal az olyan helyeken, mint Oroszország, Magyarország, Belarusz és Tádzsikisztán.”

A levél felidézi, hogy az új orosz „idegen ügynökök” törvény pont az RFE/RL munkatársait vette célba, valamint az RFE/RL 1000 újságírója közül több ellen indult eljárás és került börtönbe, öt pedig az életét vesztette az idén.

Michael Pack hat hónappal ezelőtt azzal kezdte vezérigazgatói működését, hogy számos vezetőt lecserélt, köztük az RFE/RL elnök-vezérigazgatóját, Jamie Fly-t, majd megtagadta, hogy a Képviselőház előtt beszámoljon a vitatott döntésekről.

Michael Pack nem titkolta, hogy alapvető változtatásokat szeretne az USAGM-nél, és a kinevezése körüli vitát egy sor nyilvános támadás kísérte a Voice of America ellen. A demokraták és néhány republikánus is azzal vádolták Michael Packet, hogy szeretné Trump-párti médiummá változtatni a USAGM-hez tartozó médiavállalatokat.

A USAGM alá tartozó szervezetekkel szemben törvényi elvárás a függetlenség és a kiegyensúlyozottság. A tiltakozó levél szerint Michael Pack nem csak, hogy nem tett eleget a kötelességének, hogy gondoskodjon az RFE/RL-ről, de „tudatos lépéseket tett, hogy támadja és gyengítse a szervezetet”.

Törtnetünk e kritikus pillanatában azt kérjük, hogy hivatali idejének hátralévő napjait arra használja föl, hogy gördülékeny, szakmailag kifogásolhatatlan és átlátható átadási folyamatot biztosítson az USAGM leendő új vezetése számára.”

Az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG