Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rio ikonikus Krisztus-szobra: „Ne vesztegess!”


A koronavírus-járvány által érintett országok zászlóit vetítik a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szoborra 2020. március 18-án
A koronavírus-járvány által érintett országok zászlóit vetítik a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szoborra 2020. március 18-án

A brazilok dühét éveken át tüzelték a különböző vesztegetési és korrupciós botrányok, és most Rio de Janeiro hatalmas Krisztus-szobra próbál erkölcsi példát mutatni – saját „megfelelési programmal”.

A Rióra egy hegyről letekintő, 38 méter magas Megváltó Krisztus-szobor fenntartói új intézkedéseket jelentettek be, amelyekkel „átláthatóbbá” akarják tenni a kiemelt turisztikai látványosság üzemeltetését.

A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben közel kétmillió ember zarándokolt el az ikonikus jelképhez és fizette ki a viszonylag magas belépődíjat.

A KPMG nemzetközi számviteli cég riói képviselete megállapodást kötött a Megváltó Krisztus Menhelye nevű szervezettel, hogy biztosítsa az üzemeltetés „átláthatóságát”.

„Partneri viszonyunk jelentős mérföldkő az etikus, értékalapú kapcsolatok létrehozása felé” – mondta a szobor talapzata előtt állva Omar Raposo atya, a menhely rektora.

A program részeként a menedzsereket kiképzik, hogy azonosítsák a gyanús tevékenységeket. Anonim forróvonalat is létrehoznak, amelyen keresztül panaszt lehet benyújtani és kártérítésért lehet folyamodni.

Rióban másnak a jelképe az emlékmű, mint külföldön

Miközben a Krisztus-szobor világszerte sok ember számára Brazília jelképe, Rio de Janeiróban leginkább a korrupcióra emlékezteti a lakosokat.

Az 1998 és 2014 között megválasztott összes helyi kormányzó rács mögé került korrupciós vádak és ítéletek nyomán.

Egyiküket, Sérgio Cabralt több mint háromszáz év börtönre ítélték korrupció, pénzmosás és más bűncselekmények miatt.

A közelmúltban pedig Wilson Witzel kormányzó ellen indult vádeljárás. Witzel – egykori bíró – 2018-ban jogkövetést és rendet ígérő kampányával nyerte el a posztot.

Korrupcióellenes tüntetés a Rióhoz közeli Niterói városban 2013. június 19-én. A tiltakozást a tömegközlekedési díjak emelése váltotta ki, majd a vagyoni szakadék elleni mozgalommá szélesedett. Az emberek a 15 milliárd dolláros stadionépítések miatt is kifejezték a dühüket
Korrupcióellenes tüntetés a Rióhoz közeli Niterói városban 2013. június 19-én. A tiltakozást a tömegközlekedési díjak emelése váltotta ki, majd a vagyoni szakadék elleni mozgalommá szélesedett. Az emberek a 15 milliárd dolláros stadionépítések miatt is kifejezték a dühüket

Áprilisban azonban vizsgálat indult ellene Covid–19 tábori kórházak körüli kenőpénzes szerződések miatt. A vizsgálat még folyik, a kormányzó tagadja, hogy bármilyen szabálysértést követett volna el.

Az ügy a brazil elitet célba vevő korrupcióellenes erő Car Wash (Autómosó) nevű kampánya során került napvilágra. A hatóság állami cégek által kötött szerződésekkel összefüggő kenőpénzeket derített fel. A legkirívóbb példák a riói székhelyű állami olajcéggel, a Petrobrasszal, valamint a 2014-es labdarúgó-vb stadionjaival, így a döntőnek otthont adó riói Maracanã felújításával kapcsolatosak.

A 2014-ben munkához látó ügyészi csapatot nemrég szélnek eresztették. Tevékenysége azonban maradandó nyomot hagyott az üzleti világban – mondta Guilherme Gonegá, a Washingtonban élő brazil korrupcióellenes szakértő.

„Nagyon kevés hagyományos brazil cég vezetett be a jognak való megfelelési (compliance) programot – mondta az AP-nek adott telefoninterjúban. – Az Autómosó-kampány nyomán a brazil magánszektor elkezdett odafigyelni a korrupció kérdésére.”

Az országnak van még hová fejlődnie: a Transparency International korrupcióellenes szervezet legutóbbi jelentése szerint Brazília a 94. helyen áll a 180 ország „korrupciós megítélési” rangsorában.

Vajon példát mutatnak-e a híres riói szobor fenntartói?

„A mi különleges Megváltó Krisztusunk, országunk jelképe kitárja karjait az újítások felé” – mondta a rektor.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG