Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robbanások Kijevben, Zelenszkij szerint ő az elsődleges célpont


Egy megrongálódott lakóépület Kijevben
Egy megrongálódott lakóépület Kijevben

Robbanások zaját lehetett hallani péntek kora reggel Kijevben, az ukrán fővárosban fegyvert osztogattak az önkénteseknek. Általános mozgósítást rendelt el az ukrán elnök. A főváros lakói közül sokan a metróállomásokon éjszakáztak, mert nincs óvóhely a lakóházukban. Hajnali 3 órakor újabb támadást indítottak az ukrán nagyvárosok ellen az oroszok.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója először arról írt, hogy manőverező robotrepülőgépekkel vagy ballisztikus rakétákkal mértek csapást az oroszok az ukrán fővárosra.

„Két hatalmas robbanást hallottam” – írta Telegram-oldalán Anton Gerascsenko. Később pontosította bejegyzését, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Az eltalált eszköz a főváros egyik kerületében zuhant le.

Alekszej Honcsarenko képviselő arról írt mikroblogján, hogy „az ukrán légvédelem lelövi a megszállók által kilőtt rakétákat”.

Kijev készül az ostromra

Február 24-én, csütörtök este Kijevben fegyvereket osztogattak a fővárost megvédeni kész önkénteseknek. Vitalij Klicsko korábbi nehézsúlyú ökölvívó, aki 2014 óta Kijev polgármestere, azt mondta, hogy maga is kész fegyvert fogni.

Az ötvenéves Klicsko szerint a legfontosabb a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz- és vízszolgáltatás biztosítása. Mint mondta, a civilek készek katonaként megvédeni Kijevet.

Általános mozgósítás

Az ukrán elnök szerint ő az orosz támadás elsődleges célpontja. Volodimir Zelenszkij éjszaka újabb tévébeszédet mondott, amelyben úgy fogalmazott, hogy az oroszok különleges egységeket küldenek Kijevbe, hogy kiiktassák őt és a kormányt. Azt mondja, hogy a saját személye mellett a családja is veszélyben van, de senki sem hagyja el az országot.

Zelenszkij csütörtök késő este elrendelte az általános mozgósítást Ukrajnában, az EU-tagállamok vezetőinek brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletétől pedig ENSZ békefenntartó misszió felállítását, illetve támogatását követelte.

„Segítsenek a hadseregnek fegyverekkel és lőszerrel, támogassanak ENSZ békefenntartó missziót!” – írta Telegram-oldalán az ukrán elnök. Hozzátette, hogy Ukrajnának nemzetközi biztonsági garanciákra van szüksége, világos európai perspektívára, illetve gyors és határozott cselekvésre.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG