Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Magyar kamionosok kerültek nehéz helyzetbe a határzárak miatt


Kamionok és harckocsik az ukrán határőrség felvételén a Szenkovka-Veselovka határátkelőnél a belarusz-ukrán határon, 2022. február 24-én.
Kamionok és harckocsik az ukrán határőrség felvételén a Szenkovka-Veselovka határátkelőnél a belarusz-ukrán határon, 2022. február 24-én.

Lezárták az ukrán légteret a polgári repülés előtt, így egyelőre sem légi úton, sem közúton nincs lehetőség az evakuálásra – mondta újabb helyzetjelentésében a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy több nagykövetség is megpróbálta napközben az állampolgárait közúton kijuttatni Kijevből, de inkább visszafordultak.

A kijevi magyar nagykövetség továbbra is működik, erősítette meg Szijjártó, hatvan hívást fogadtak, a képviselet nyitva áll a Kijevben tartózkodó magyar állampolgárok előtt, ha ott éreznék biztonságban magukat.

Kárpátalján átértek a katonai igazgatásra a kormányzó vezetésével, az ottani magyar szervezetek Szijjártó Péter szerint korrekt tájékoztatást kapnak a helyzetről.

A külügyminiszter elmondta, hogy Ukrajnában 191-en, Oroszország területén pedig 154-en tartózkodnak olyan magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak. Tartják velük a kapcsolatot.

Vannak magyar kamionosok, akik a határzárak miatt nehéz helyzetbe kerültek, a külügyminiszter szerint mindent próbálnak megtenni annak érdekében, hogy biztonságos helyre jussanak vagy folytathassák az útjukat. A légtárzár miatt négy Wizz Air-gép rekedt Ukrajnában, magyar nincs a személyzet tagjai között.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG