Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rogán Antal lép Palkovics László helyére, legalábbis két hétre


Rogán Antal az Országgyűlésben 2019. június 17-én
Rogán Antal az Országgyűlésben 2019. június 17-én

Megjelent a Magyar Közlönyben a Palkovics László lemondásáról szóló határozat. Ebből kiderül, hogy az új energetikai minisztériumot vezető Lantos Csaba megbízatásának kezdetéig, december elsejéig, Rogán Antal veszi át a távozó technológiai és ipari miniszter feladatait.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, hétfőn hivatalosan is bejelentették, amiről már múlt szerda óta cikkezett a magyar sajtó, hogy lemondott posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tájékoztatóján azonban az is kiderült, hogy maga a minisztérium is megszűnik, amit Palkovics vezetett és új energetikai minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével.

A megszűnő minisztérium feladatait szétosztják több minisztérium között:

  • az ipar a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz,
  • a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához,
  • a felsőoktatás Csák János kulturális és innovációs minisztériumához kerül.
  • Paks II. továbbra a külügyi tárca, Szijjártó Péter hatásköre.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint Palkovics László egyelőre nem fog kormányzati tisztséget vállalni. A hétfő este megjelent Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy

„a technológiai és ipari miniszter feladat- és hatáskörének gyakorlásával a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert bízom meg. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Ez a rendelet 2022. december 1-jén hatályát veszti".

Távozik a kormányból Vitézy Dávid közlekedési államtitkár is. Még egy személyi változás is kiderült a Magyar Közlönyből ennek nincs köze Palkovics távozásához: felmentették posztjáról Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárát, aki az első Orbán-kormány idején Orbán Viktor személyes tanácsadója volt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG