Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rogán Antal SMS-e egy miniszteri akaratot is felülírhat ma a NER-ben


Rogán Antal, 2015 óta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke
Rogán Antal, 2015 óta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke

Többen lehetnek a Fideszhez köthető politikai-gazdasági elit tagjai között, akikkel szemben Rogán Antal ugyanúgy használta a nemzetbiztonsági szolgálatokat, ahogy arról Varga Judit volt férje, Magyar Péter beszélt a Szabad Európa információi szerint.

Meglehetősen ideges volt Varga Judit igazságügyi miniszter 2019 végén, mégpedig egy, az Igazságügyi Minisztérium állományába tartozó diplomata miatt. Az ok prózai volt: az illetőt más – fontosabb – posztra helyezték, és már ki kellett volna költöznie a kormány által bérelt külföldi szolgálati lakásából, de nem tette meg. Ez több okból is kellemetlen volt, egyebek mellett például a diplomata utódja várt az ingatlanra, hogy beköltözhessen.

Varga Judit miniszterként természetesen bármikor utasíthatta volna azonnali költözésre a még beosztottjaként dolgozó diplomatát, csakhogy az illetőnek volt egy olyan aduász a kezében, amely még a miniszteri akaratot is felülírta: egy SMS a telefonján Rogán Antaltól, hogy nyugodtan maradjon a lakásban, amíg jónak látja. Az esetet egy volt vezető diplomata mesélte el a Szabad Európának annak illusztrálására, hogy mekkora informális hatalommal rendelkezik a Miniszterelnöki Kabinetirodát miniszteri rangban vezető miniszter.

Belülről nézve

A kegyelmi ügy kirobbanása, majd Varga Judit volt férje, Magyar Péter nyilatkozatai után több, a Fidesz-rendszer működését ismerő forrással beszéltünk a történtek lehetséges okairól és következményeiről. Többek között volt minisztériumi felsővezetővel, a kormányülések rendszeres résztvevőjével, a diplomácia, illetve a kormányzati uniós politika korábbi alakítójával.

Ehhez kapcsolódóan: Külföldről is figyelik, a Fideszben „mindenkinek nagyon kellemetlen” a kegyelmi ügy.

Az, hogy Orbán Viktor után Rogán Antal a legbefolyásosabb ember ma a magyar politikában, régóta közhely. Arra viszont csak Varga Judit volt férje, Magyar Péter megszólalásaiból lehetett konkrétnak tűnő eseteket megismerni, hogy Rogán Antal, vagy korábban a kormány részéről más direkt politikai célokra is használhatja a nemzetbiztonsági szolgálatokat, és még az egyébként az ország szűkebb gazdasági, politikai elitjéhez tartozó, hatalomközeli szereplők magánéletébe is beleszól.

Magyar Péter többek között arról beszélt, hogy amikor már válófélben voltak Varga Judittal, „a szolgálatok emberei” a Karmelita kolostorba hívták, és megfenyegették, hogy ha nem „megfelelően” történik a házasság felbontása, annak kellemetlen következményei lehetnek. Mivel nem úgy történt, ahogy szerinte elvárták volna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei hamarosan megjelentek a rendőrséggel együtt a munkahelyén, a Diákhitel Központban.

A nyilvánosság előtt alig szereplő kabinetminiszter a kormányfő jobbkeze
A nyilvánosság előtt alig szereplő kabinetminiszter a kormányfő jobbkeze

Magyar Péter szerint Rogán Antal utasítására foglalkozott a családi életükkel a kormánysajtó, amikor pedig befogadtak egy menekült ukrán családot, és erről hírt adtak közösségimédia-felületükön, előbb azt akarták elérni Rogán Antal környezetéből, hogy tüntessék el a bejegyzést, a családot pedig tegyék ki a lakásukból, mert „rossz színben tünteti fel őket”, majd egy óra múlva már azért telefonáltak a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről, hogy maga Orbán Viktor menne egy stábbal PR-videót forgatni a családdal.

Sokaknak lehet ismerős

Forrásaink szerint Magyar Péterék esete egyáltalán nem egyedi: a mai magyar gazdasági-politikai elithez tartozó személyek közül sokan átélhettek már hasonlót. Beszéltünk olyannal, aki azt állította: vele és a családjával is megtörténtek ugyanezek. Az illető szerint sokan vannak, akik hasonlóan jártak: a kormányzati igazgatás vezetőire, állami vállalatok és szervezetek igazgatóira, kormányközeli üzletemberekre kell gondolni. (Legutóbb egyébként Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa mondta azt egy, a Human Rights Watch által készített jelentésben, hogy Rogán Antal és Orbán Viktor személyesen próbálta rávenni, hogy adja el a cégét.)

A Szabad Európának egy volt magas rangú minisztériumi tisztviselő is megerősítette a Magyar Péter által említett fenyegetés tényét. Névtelenséget kérő forrásunk szerint többeket megfenyegettek már így. „Mindig szóban történik, úgy, hogy valamelyik kormánytag saját maga vagy például a titkosszolgálatokon vagy azok háttércégein keresztül megüzeni, hogy jobb lenne minél gyorsabban elmenni az országból. Érkezik egy üzenet, hogy az ember mire figyeljen, mire vigyázzon, és merre költözzön minél gyorsabban. Kaptam ilyen üzenetet én is. Folyamatosan lehallgattak, utánam nyúltak, nehezen találtam munkát. Ez úgy történik, hogy a kormányból odaszólnak egy-egy piaci cég vezetőinek, hogy »ha ezt az embert felveszitek, akkor felejtsétek el az állami megrendeléseket«.”

„A Gazda kedvenc mondása”

Riportalanyunk alátámasztotta Magyar közbeszerzési visszaélésekre vonatkozó állításait is. Szerinte van olyan közbeszerzési terület, ahol az állami szervezet által a szerződést elnyerő cégnek fizetett összeg körülbelül egyötöde a valós költség, négyötöde a nyereség. Ennek nagyjából a negyedét tarthatja meg az aktuális „üstökös” (a sok állami megbízást elnyerő kedvenc cég), és a háromnegyedét vissza kell fizetnie azoknak, akik az egész rendszert irányítják. „A pénzt fiktív költségek beszámlázásával veszi ki a »Gazda« valamelyik embere. A Gazda egyik kedvenc mondása, hogy »Aztán van-e jó könyvelőnk?« Így kérdez rá arra, hogy a nyertesnek kiválasztott cég kellően baráti-e.”

A Partizánnak adott interjúban Varga Judit volt férje kitért a titkosszolgálatok széles körű bevonására. Ezzel kapcsolatban a nekünk nyilatkozó volt minisztériumi vezető azt mondta: Magyarországon a megfigyelt emberek száma sokkal magasabb, mint más közép-európai országokban. Forrásunk részben az eddig kipattant ügyek, részben pedig a kormányzat titkos beszerzései (szerinte rengeteg szoftver és lehallgatóeszköz) alapján – azt állítja: „A lehallgatások nagy része szabályos, a kisebb része szabálytalan. A bűnözőkön kívül a demokratikusnak mondott ellenzék tagjait, újságírókat, hangadókat, diákokat, tüntetések szervezőit folyamatosan lehallgatják.”

Ehhez kapcsolódóan: Ki beszélte rá Novák Katalint a bukását okozó elnöki kegyelem megadására?

Forrásaink egybehangzóan állították, hogy az említett és kifejezetten Rogán Antalhoz kötött gyakorlat miatt most „megindult a rezgés” a rendszeren belül a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével szemben. Magyar Péter ugyanis régi és nehezen gyógyuló sebeket téphetett fel meglehetősen széles körben, amelynek tagjai akár Orbán Viktort is személyesen ismerhetik. Ugyanerről beszélt egyébként Török Gábor politológus a 24.hu-nak adott interjúban. Ennek oka az is, hogy Magyar Péter mesélt egy másik gyakorlatról, amely forrásaink szerint már régóta áthatja a Fidesz-kormány működését – és maguk a résztvevők szintén nagyon elégedetlenek vele.

Varga Judit volt férje szerint az, hogy Novák Katalin nyilvánvalóan nem magától írta alá K. Endre kegyelmi kérvényét, azt mutatja, hogy lehet valaki akár az ország legelső közjogi méltósága is, valójában nem autonóm szereplő, hanem kéréseket, utasításokat kell végrehajtania. Ezek ráadásul gyakran olyan emberektől jönnek, akiknek nem is kell felelősséget vállalniuk – jogi, politikai felelősséget semmiképp sem – az adott döntésért.

Írd alá!

Forrásaink szerint ez a gyakorlat már a magyar közigazgatás viszonylag alacsony szintjein is jellemző. Beszéltünk olyan állami ügynökség volt vezetőjével, aki elmesélte, hogy privát mobilján hívogatták rendszeresen ismeretlenek különböző támogatásokért lobbizva, felsőbb politikai kapcsolataikra hivatkozva. Amikor megtagadta a kérést, előfordult, hogy másnap már a fölé rendelt miniszternél állították a szőnyeg szélére. Ebbe hamar belefáradt, és elkezdte szinte automatikusan teljesíteni a kéréseket. Csakhogy – jogászként – pontosan látta, hogy egyes szerződések finoman szólva is aggályosak. Amikor ezt jelezte a főnökeinek, csak az volt a válasz, hogy vagy továbbra is aláírja őket, és viseli az esetleges jogkövetkezményeket, vagy ki lesz rúgva.

Könnyen el lehet tűnni a képből
Könnyen el lehet tűnni a képből

„Felemelhet a rendszer, kaphatsz jó állást, fontos beosztást, titkárnőt, szolgálati autót, de közben folyamatosan megrendeléseket kell teljesítened. Közben tudd, hogy nincs mögötted háttér, nincs alattad védőháló: ha egyszer hibázol vagy megtagadsz egy kérést, rögtön ejtenek, és akkor minden felelősség a tiéd, míg azok, akiknek a kérését teljesítetted, sokszor ismeretlenek maradnak a szélesebb közönségnek” – jellemezte a helyzetet.

A konkrét esetben már mindenki egyértelműen Balog Zoltánt tartja a kegyelmi kérvény mögött állónak. E szerint Novák Katalin mint Balog korábbi mentoráltja nem tagadta/tagadhatta meg az aláírást, miközben ez politikai pályafutása végét jelentette. Most már a Fideszben is mindenki egyértelműen a református lelkészt hibáztatja a történtekért. A legenyhébb ítélet az, hogy Balognak kellett volna legelőször nyilvánosan bocsánatot kérnie a botrány kirobbanása után, magára vállalni a felelősséget, és lemondani, így talán megmenthette volna Novák Katalin és Varga Judit politikai karrierjét.

„A kiválasztottak”

Érdekes olvasatot ad az eseményeknek, hogy – mint egy, a Fidesz személyzeti politikáját jól ismerő forrásunk fogalmazott – „a pártban mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy Novák Katalin és Varga Judit ki van választva”, vagyis Orbán Viktor azért emelte őket gyorsan a politikai ranglétrán (titkárságvezetői posztból miniszterig, majd köztársasági elnökig, illetve brüsszeli gyakornoktól miniszterig), mert folyamatosan látta bennük a politikai tehetséget, és egyre újabb és újabb posztokon akarta kipróbálni őket.

„Ez azt jelenti, hogy Novák Katalinnak tízéves távlatban akár egy parlamenti listavezetői hely is kinézhetett volna, miközben Varga Judit is a legbefolyásosabb kormányzati szereplők közé emelkedik” – mondta egy forrásunk, hozzátéve, hogy „természetesen ez nem mindenkinek pozitív hír. A kormányban ma is ülnek legalább hárman, akiknek a hosszabb távú terveit alaposan keresztülhúzta volna Novák és Varga emelkedése.” Forrásunk szerint ez még nem bizonyítja, hogy hónapokkal később valaki célzatosan szivárogtatta ki a tavalyi kegyelmi kérvényt, de ilyen forgatókönyvet sem zárnak ki a Fideszben. Ezenkívül – mint hasonló esetekben mindig – megjelenik a „külföldi titkosszolgálatok beavatkozásának” narratívája is.

És hogy mi lehet a botrány következménye a Fidesz-világban? Forrásaink szerint rövid távon semmi. Rogán Antal legalábbis jó darabig biztosan nem fog megbukni – hiába lő még rá Magyar Péter. „Rogán annyi terhet levesz Orbán Viktor válláról mind a kormányzati kommunikációt, mind a Fidesz belső hatalmi politikáját illetően, hogy egyszerűen nélkülözhetetlen” – mondta egy forrásunk, hozzátéve, hogy azt ugyanakkor el tudja képzelni, hogy – amennyiben a belső elégedetlenséget nem sikerült gyorsan lecsillapítani – Rogán emberei közül „beáldoznak néhányat”. A kabinetminiszter azonban szerinte szinte biztosan marad a 2026-os választásig.

Az ügyben kerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, válaszaikat közölni fogjuk.

Frissítés: Megkeresésünkre a következő választ kaptuk a Kormányzati Tájékoztatási Központtól: „Sajtókacsákat nem érdemes kommentálni.”
  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG