Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldön is figyelik, a Fideszben „mindenkinek nagyon kellemetlen” a Novák-Varga botrány


Novák Katalin (b2) részt vesz egy tisztavatási ünnepségen a Kossuth téren 2023. augusztus 20-án
Novák Katalin (b2) részt vesz egy tisztavatási ünnepségen a Kossuth téren 2023. augusztus 20-án

Hétfőre akár ki is értékelhetik azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyeket a Fidesz megbízásából végeznek Novák Katalinnal és Varga Judittal kapcsolatban a kegyelmi kérvény botránya után. A Fidesz EP-listáját elfogadó választmányi ülésre még csak most kerül majd sor. A botrányt külföldön is szorosan figyelemmel követik. A párt EP-kampányát is újra kell majd hangolni a történtek miatt.

„Ez most mindenkinek nagyon kellemetlen” – így kommentálta a Szabad Európának egy kormányzati tisztséget is viselő fideszes forrásunk Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter kegyelmi ügyének botrányát. Gyakorlatilag ugyanezt hallottuk azoktól is, akiket sikerült megszólítanunk, ugyanakkor ezen túl senki nem szeretett volna bővebben beszélni az ügyről, azzal kapcsolatban pedig, hogy mi lehet a történtek következménye, végképp nem akart senki találgatni. „Csend és döbbenet van a pártban” – mondta egy kormánypárti forrásunk.

Mint ismert, a 444.hu február 2-án írta meg, hogy tavaly áprilisban – a pápalátogatásra hivatkozva – Novák Katalin nemcsak a szélsőjobboldali Budaházy Györgynek és társainak adott kegyelmet, hanem egy pedofilügy elítéltjének is. Azért ítélték el a bicskei gyermekotthon igazgatóját, mert éveken át szexuálisan visszaélt a rábízott gyerekekkel. A nyomozás során kiderült, hogy az igazgató helyettese, K. Endre, befolyását felhasználva több áldozatot korábbi vallomása visszavonására kényszerített, így őt is elítélték. Varga Judit akkori igazságügyi miniszter előterjesztésére azonban Novák Katalin kegyelemben részesítette.

Nincs ügy – van ügy

Az ügy hátteréről egyelőre semmit nem tudni, K. Endre a 444-nek csak annyit mondott, hogy nem ő írta a kegyelmi kérvényt. Novák Katalin azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy semmit nem mondhat a nyilvánosság előtt arról, miért kapott kegyelmet a pedofilt fedező igazgatóhelyettes. Az LMP bejelentette, hogy kikérik a kegyelmi kérvény teljes dokumentációját.

Ehhez kapcsolódóan: Lakner Zoltán: A Fideszben már bőszen keresik, milyen ellenügyet tudnak kreálni

A Fidesz először megpróbálta eltussolni a botrányt, a Magyar Nemzetben megjelent egy K. Endrét mentegető cikk, majd több kormányzati megmondóember arról kezdett beszélni, hogy valójában a baloldal az, aki „pedofilokat menteget”. A jelek szerint azonban a stratégia nem működött, az ellenzéki pártok egységesen „pedofilügyről”, „pedofilmentegetésről” beszéltek, ami láthatóan átjött a nyilvánosságban. Így február 8-án, csütörtök este váratlanul maga Orbán Viktor közölte a közösségi oldalán, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez, amely szűkíti a köztársasági elnök kegyelmi jogköreit.

Már mérik

Novák Katalin eközben Katarban, a férfi vízilabda-világbajnokságon tartózkodik, onnan reagált, hogy „örömmel fogja aláírni” az alkotmánymódosítást, amit Török Gábor politikai elemző úgy kommentált, hogy a köztársasági elnök saját magát alázta meg. A HVG ezzel egy időben egy olvasójára hivatkozva megírta, hogy a kormányközeli Call Express nevű cég már közvélemény-kutatást végez, amelyben Novák Katalin és Varga Judit megítélésére kíváncsiak a botrány tükrében.

Varga Judit politikai jövője is bizonytalan
Varga Judit politikai jövője is bizonytalan

Ez a Fidesz normál működését jelenti. Ismert, hogy a párt megbízásából folyamatosan készülnek felmérések a kormányzati munka megítélését illetően, de egy-egy komolyabb krízis esetén „személyre szabott” közvélemény-kutatás is készül. A legismertebb ilyen történet Schmitt Pál köztársasági elnöké volt 2011-ben. Miután a HVG megírta, hogy az elnök doktori értekezése jelentős részét plagizálta, a Fidesz részéről az első reakció az volt, hogy „az egész egy bulvárkacsa”, majd a köztévében egy erősen mosdató jellegű, hosszú interjút is közöltek Schmitt Pállal.

Csakhogy eközben zajlottak a közvélemény-kutatások, és amikor a Fidesz vezetése számára nyilvánvalóvá vált, hogy már a törzsszavazóiknak is elfogadhatatlan, ami történik, habozás nélkül lemondatták Schmitt Pált. Gyakorlatilag ugyanilyen folyamatok végén állt el a kormány 2013-ban az egyetemi keretszámok szűkítésétől és a következő évben az internetadó bevezetésétől.

Három nap

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint ha a Fidesz valós képet szeretne kapni mégoly gyorsan is a botrány társadalmi megítéléséről, akkor egy legalább ezerfős, 15-20 kérdésből álló, az idő szűke miatt telefonos felmérést kell elvégeztetnie. „Ez két nap adatfelvételt jelent, a gyorselemzés még a második nap megtörténhet, a következőn pedig az adatok mélyebb elemzése, vagyis minimum három nap, amíg elkészül. A Fidesz erőforrásaival ez simán befutható” – mondta a közvélemény-kutató szakember a Szabad Európának.

Tartalmilag Pulai András szerint két dologról kell szólnia a felmérésnek. Az első az, hogy a megkérdezett mit gondol az ügyről és a szereplőkről, a második már a helyzet kezelésére vonatkozik. Itt előre megírt kommunikációs paneleket sorolnak a megkérdezetteknek. Ezek között vannak a szereplőkre nézve kritikus vagy támadó jellegű állítások, illetve olyanok, amelyek inkább felmentik őket. A szakemberek azt tesztelik, melyek elfogadhatóbbak.

Ehhez kapcsolódóan: Második külügyminiszterré vált Novák Katalin

Pulai András szerint egyébként ilyen rövid idő alatt ennyire ismertté Borkai Zsolt 2019-es szexvideója vált csak. Ehhez a szakember szerint az is kellett, hogy az ellenzék teljesen egyhangúan kommunikáljon. „Ezzel sikerült a Fidesz kommunikációs gépezetét hibára késztetni. Ez persze sokkal gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk, de a széles nagyközönség számára ritkán válik nyilvánvalóvá, most pedig ez történt. Először tagadás, majd terelés, végül egyre kritikusabb megnyilvánulások” – mondta.

Már említett kormánypárti forrásunk szerint egyébként a Fideszben is kritika éri Novák Katalin kommunikációját, leginkább azért, mert „magára húzta az ügyet”. Azt az általunk is ismertetett példák alapján többen biztosra veszik, hogy ha a felmérésekből nyilvánvaló lesz, hogy az ügy ráéghet a pártra, Orbán Viktor habozás nélkül lelépteti Novák Katalint – több ellenzéki politikus már biztosra veszi ezt.

Kövér László kulcsszerepben?

Varga Judit helyzete is nagyon nehéz lehet, hiszen igazságügyi miniszterként ő volt az előterjesztő, így elsőre neki kellett volna alaposabb vizsgálatnak alávetnie a kérvényt. Ez láthatóan sem a minisztériumban, sem a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem történt meg. Igaz, a Magyar Jelen péntek délután „az ügyre rálátó szakmai forrásra” hivatkozva azt írta: Varga Judit úgy továbbította a kérvényt Novák Katalinnak, hogy nem támogatta, az elnök mégis megadta a kegyelmet. (Hogy ki miért írta a beadványt, azt egyelőre senki nem tudja.) Utóbbi oka az lehet, hogy egy forrásunk szerint Novák Katalin már háromszor átszervezte saját stábját, legutóbb év legelején. A hivatalban állandó a fluktuáció, ami nyilván nem tesz jót a működésnek.

Ehhez kapcsolódóan: Varga Juditnak még a Schadl-ügy is tartogathat kellemetlenségeket.

Varga Judit elvileg listavezető a Fideszben a júniusi EP-választásokon, csakhogy formálisan a listát még nem hagyta jóvá a párt választmánya. (Már az EP-listára is azért került egyesek szerint, hogy kimentsék a Völner-ügyből.) A testület ugyan csütörtökön tartott egy ülést, de mint a 444.hu beszámolt róla, semmit nem közöltek az EP-listával kapcsolatban. Az általunk megkérdezett fideszesek azt mondták, egyelőre nem tudni, van-e elfogadott EP-listája most a pártnak, illetve többen azt valószínűsítették, hogy – nyilván a botrány miatt – erre csak később, egy másik választmányi ülésen kerül majd sor.

A testületet Kövér László vezeti, aki forrásaink szerint minden ilyen botrányt tűrhetetlennek tart. Ha másért nem, akár emiatt is komoly esély van rá, hogy a volt igazságügy-miniszter végül nem lesz ott a Fidesz EP-jelöltjei között. Ráadásul a párt EP-kampányának egyik fő témája lett volna a gyermekvédelem, amelyben kiemelt szerepet kapott volna, hogy „pedofilbarátsággal”, „pedofilmentegetéssel” vádolják Brüsszelt, vagyis az Európai Bizottságot. Most nyilván át kell hangolni a kommunikációt.

A botrány egyébként a nemzetközi diplomácia ingerküszöbét is elérte. Egy, a magyar politikára komoly befolyással bíró ország nagykövetségének munkatársa azt mondta lapunknak: a Budapesten működő külképviseletek vezetői folyamatosan jelentik a kormányuknak az ügy részleteit. Arra a kérdésünkre, hogy a botrány milyen hatással lehet Novák Katalin és Varga Judit nemzetközi diplomáciai tevékenységére, forrásunk némi iróniával annyit válaszolt, hogy a magyar kormány megítélése már így is annyira negatív a legtöbb szövetséges országban, hogy ez az ügy – amennyiben a két szereplő marad – már nem oszt, nem szoroz.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG