Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romániába importálná az LMBTQ-törvényt az RMDSZ képviselője


Tiltakozás az LMBTQ-ellenes törvény ellen Budapesten 2021. július 8-án
Tiltakozás az LMBTQ-ellenes törvény ellen Budapesten 2021. július 8-án

Fideszes mintára LMBTQ-ellenes törvényt nyújtana be a román parlamentben egy RMDSZ-es képviselő. Zakariás Zoltán erdélyi magyar politikus mellett a román szélsőjobb is az Orbán-kormány oldalára állt.

A Szabad Európa romániai tudósítója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője, Zakariás Zoltán a magyarországi propagandatörvényhez hasonló javaslatot készül benyújtani a román parlamentben.

„Az LMBT-propagandának semmi köze sincs az óvodákhoz vagy az iskolákhoz. Az LMBT-közösségről nem szabad az iskolában tanítani. Nem akarjuk, hogy a különböző civil szervezetek LMBT-aktivistái bevigyék ezt a propagandát az iskolákba. Ha a szülők jóváhagyják, hogy a gyerekek részt vegyenek ilyen rendezvényeken, akkor joguk van hozzá, de meg kell akadályozni, hogy a szülők beleegyezése nélkül ilyen eseményeket tartsanak” – mondta Zakariás a Szabad Európának.

A képviselő elmondta, hogy számára a mintát kifejezetten a hasonló témájú magyarországi törvény adta, amely szerinte valójában „a pedofília elleni küzdelmet” szolgálja, és nem a melegek ellen szól. „A magyar törvényt sokan bírálták, de miután elolvastam, nem értem, miért kritizálja ilyen súlyosan az Európai Bizottság” – mondta.

Korábban is téma volt a felvilágosítás

Zakariás elmondása szerint egyelőre nem beszélt arról, pontosan mi szerepelne az általa beterjesztendő törvény szövegében, és arról sem, hogy önálló javaslatként nyújtaná be, vagy annak a szexuális felvilágosításról szóló törvénynek a kiegészítéseként, amely a közelmúltban került a román parlament elé.

Nemrégiben román felsőház, a szenátus elutasította Klaus Iohannis elnök kifogását egy törvénnyel kapcsolatban, amely előírta, hogy az iskolások csak szülői engedéllyel vehetnek részt szexuális felvilágosító órán. Robert Sighiartău, a képviselőház kormánypárti képviselője a Szabad Európának azt mondta, az alsóház többsége is támogatja a javaslatot, így jó eséllyel törvényerőre emelkedhet.

Váratlan szövetséges

Az RMDSZ-es politikus mellett a napokban egy másik román párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tagjai is a budapesti kormány oldalára álltak. Ez azért is meglepő, mivel az AUR szélsőjobboldali, nacionalista párt, amelyet sokan magyarellenesnek tartanak. Az AUR élesen ellenzi például a székely autonómiatörekvéseket, egyik parlamenti képviselőjük, Dan Tănasă azzal vált ismerté, hogy száznál is több pert indított a székely zászló használata miatt.

A mostani ügy kapcsán azonban az AUR úgy véli, az Európai Bizottság azért támadja a magyar kormányt, mert az szembemegy a „neomarxista ideológiájával”. A párt közleménye szerint Európában „politikai és kulturális háború zajlik Európa két különböző elképzelése között. Az egyik oldalon vannak olyan nemzetek, amelyek bátran beszélnek a keresztény becsületről és hagyományokról a szekularizált Európában is, a másik oldalon pedig egy intoleráns ideológiai csoporttal van dolgunk, amely átvette az uralmat az európai intézmények felett."

XS
SM
MD
LG