Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romániában numerológiai tanfolyamokra küldték a tanárokat


A digitális oktatás bemutatása egy romániai iskolában, 2020. szeptember 10-én.
A digitális oktatás bemutatása egy romániai iskolában, 2020. szeptember 10-én.

Romániában a számmisztika segítségével tanulja majd több száz tanár, hogyan kezelje jobban a gyerekeket. A kurzust egy olyan szervezet szolgáltatja, amely maga is elismeri, hogy a módszernek nincs tudományos alapja. A Szabad Európa román szerkesztősége utánajárt a furcsa hírnek.

Egy péntek reggel szokatlan meghívó várta a romániai Galati (Galac) megye tanárait. Selena Costea, új megyei vezető tanfelügyelő a „Numerológia – kapcsolat tanár és diák között” nevű online tanfolyamon való részvételre invitálta meg őket.

Az online eseményt a leírás szerint „kizárólag a tanárok számára szervezték”. A meghívón szerepelt az oktatási felügyelőszerv fejléce, de a projekt ötlete a numerológusok szövetségétől származik.

A múlt pénteken tartott sajtótájékoztatón a galatai tanfelügyelőség (ISJ Galati) azt állította, hogy nem az ő kezdeményezésük volt a számmisztika iskolákban történő oktatása.

Mivel ez egy hivatalos felszólítás volt, természetes volt elküldeni a meghívót... nem én kezdeményeztem, hogy numerológiát adjanak elő az iskolákban” – mondta Costea.

A román Digi24 tévé riporterei megkeresték Onut Atanasiu volt vezető tanfelügyelőt. Ő azt mondta, hogy naponta érkeznek hasonló kezdeményezések a hatósághoz és hogy azokat továbbítják a tanároknak, de nem fejléces papíron.

Mindenféle szövetségek, alapítványok, személyek, mindenféle tevékenységhez kapcsolódó közleményei érkeznek naponta a hatósághoz. A munkatársak szabadon eldönthetik, hogy ezeket továbbküldik-e vagy sem. Általában nincs rajta fejléc és én sem küldtem volna tovább így” – mondta Atanasiu helyi újságíróknak.

Románia-szerte 700 tanár jelentkezett a kurzusra

Adriana Nicolae, a Román Numerológusok Szövetségének alapító tagja és a projekt ötletgazdája azt mondja, hogy a program országos és nem csak Galác megyére terjed ki. „Az egész országból több, mint 700 tanár iratkozott már fel. A program hét előadásból áll. Az elsőt online tartjuk, februártól személyesen” – mondta.

A szervezők szerint a programot a szövetség finanszírozza. Az előadások 6 téma köré épülnek és a cél az, hogy „javítsák a tanárok és a diákok kapcsolatát”. Az egyik téma kapcsán a tanárok megismerkedhetnek „a diákok születésnapjához kötődő matematikai módszerrel”.

A születésnapok alapján meg tudjuk határozni, hogyan fog viselkedni a diák az órán és milyennek látják majd a többiek. Létezik egy számítási módszer, amely a születési dátumot és egyes archetípusokat veszi alapul. A tanárok így tudni fogják, kik a szégyenlősebb vagy épp a vezetői képességekkel jobban megáldott gyerekek. Később eldönthetik, hogy milyen csoportokba osszák be őket és hogyan kommunikáljanak velük” – mondta Adriana Nicolae.

A tanárok szövetségének küldött részletes meghívó szerint a tanfolyamokat 2021. január-június között tartják. Havonta egyszer lesz előadás például az „archetípusok, belső rezgés, külső rezgés, globális rezgés” témákban.

Magáról a módszerről szólva a projekt ötletgazdája elismerte, hogy a tanároknak tartott numerológiai szemináriumoknak nincs tudományos alapja. „Nem, nem tudományosan bizonyított, abból a szempontból, hogy nincs erről igazolás vagy minisztériumi jóváhagyás. A tudományos világban a pszeudo-tudományok közé sorolják a numerológiát” – mondta.

A román oktatási minisztérium szerint nem lesz számmisztika-oktatás az iskolákban

Az általános- és középiskolai oktatásért felelős román államtitkár szerint a tanárokat számmisztikai szemináriumokra invitáló galáci tanfelügyelőnek „nincs elég tapasztalata a hivatalhoz beérkező dokumentumok szűrésében”.

Általánosságban, mindenféle lehetséges szférából érkeznek levelek a tanfelügyelőséghez és ezeket figyelmesen ki kell szortírozni. Szerintem az illetékes nem volt elég alapos, csak ezt a magyarázatot tudom adni magamnak” – mondta Sorin Ion az edupedi.ro portálnak.

Jómagam matematika tanár vagyok. Mit is csinálunk? Most elkezdünk az iskolában asztrológiát tanítani meg zodiákus csillagjegyeket? Nem” – tette hozzá Sorin.

A meghívót továbbküldő tanfelügyelőt, Selena Costeát, a Liesti 2. Számú Gimnázium tanárát tavaly júniusban nevezték ki a tanfelügyelőség helyettes vezetőjévé. A jelölést támogatta a Nemzeti Liberális Párt, derült ki egy galáci médium, a Viata Libera írásából. Costeát tavaly év végén előléptették és ügyvezetőként áll immár a hivatal élén.

Mircea Barbu írása

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG