Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Ég a ház – jelképesen mondva" - új magyar miniszterek a román kormányban


Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, az új román kormány tagja egy megbeszélésen vesz részt. 2020. december 30.
Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, az új román kormány tagja egy megbeszélésen vesz részt. 2020. december 30.

"Romániának óriási szüksége van egy négyéves kormányra, ugyanis 16 éve nem volt olyan kormány, amely az eredeti struktúrában végigvitte volna a mandátumát. Talán nincs még egy ország a világon, ahol ennyi minisztert cserélnek évente" - mondta az új román kormány egyik magyar minisztere. A Szabad Európa exkluzív interjút készített Tánczos Barnával.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke személyében magyar miniszterelnök-helyettese, továbbá három minisztere van az erdélyi magyar közösségnek a román kormányban. A Szabad Európának az új környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ezt mondta : "​A stabilitás hiánya rányomta a bélyegét minden egyes területre, nagyon sok fejetlenséget lehet tapasztalni a bukaresti intézményekben".

A december 6-i választásokat követő tárgyalások eredményeként a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fog kormányozni a következő négy évben Romániban.

Kisebbségekre is „figyelő” kormányprogram

Az új kormány még a karácsonyi ünnepek előtt felállt Romániában. Florin Cîțu frissen kinevezett miniszterelnök benyújtotta az új kormány 2020-2024-es programtervezetét, beitktatták a 18 minisztert. A 270 oldalas kományprogram fontos eleme a kisebbségvédelem, 55 helyen külön kitér arra, hogy rögzítse például az anyanyelvhasználat jogát. Ilyen például a családon belüli erőszak áldozatai számára fenntartott – központi alapokból finanszírozott - segélyhívó. Erről a kormányprogram megjegyzi, hogy ezt elérhetővé kell tenni a más nyelvet beszélők – nemzeti kisebbségek - számára is.

Az oktatás címszó alatt is fontos elveket rögzít a dokumentum. Így például azt, hogy minden nemzeti kisebbséghez tartozó diáknak joga van az anyanyelvén tanulni olyan tankönyvből, amelyet szintén az anyanyelvén írtak, legyen szó hagyományos vagy digitális könyvről. Vagy például, hogy az államnak biztosítania kell román nyelvtáborok szervezését a nemzeti kisebbséghez tartozó diákok számára annak érdekében, hogy könnyebben elsajátíthassák az állam nyelvét.

Az egyes minisztériumok céljait vázoló fejezetek mellett két oldalban külön foglalkozik a kormányprogram azzal, hogy milyen jogokat kíván biztosítani az új kormány a nemzeti kisebbségeknek. Ennek bevezető gondolata azt hangsúlyozza, hogy a kormány népszerűsíteni fogja a nemzeti, kulturális, nyelvi és vallási sokszínűség iránti tiszteletet elismerve azok társadalomban betöltött értékét, szerepét.

A magyar miniszterek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hosszas tárgyalás eredményeként az egyik kormányfőhelyettesi pozíciót és három minisztérium vezetését kapta meg. December 21-én a Szövetségi Állandó Tanács is rábólintott, így Kelemen Hunor lesz a miniszterelnök-helyettes, Cseke Attila a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter, Tánczos Barna a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, Novák Eduárd pedig az ifjúsági és sportminiszter.

Kelemen Hunor 2011-től az RMDSZ elnöke, író, költő, újságíró. Húsz éve Hargita megyei parlamenti képviselő, ő volt az RMDSZ államfőjelöltje a 2009-es romániai elnökválasztáson, volt művelődési miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes is.

Cseke Attila Bihar megyei jogász végzettségű szenátor, korábban egészségügyi miniszterként is tevékenykedett.

Meglepetésnek számít a szintén Hargita megyei Novák Károly Eduárd kinevezése, aki korábban nem vett részt a politikai életben. Paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó, Székelyföld és Románia első paralimpikona.

Tánczos Barna is Hargita megyéből származik, szenátorként tevékenykedik 2012-től. A közgazdász végzettségű politikus a magyar kormány által támogatott, 2016-ban alakult Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke is.

Hosszútávú tervek - Tánczos Barna miniszter

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert 2020 utolsó napján kérdeztük a szaktárca terveiről, elképzeléseiről.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, az új román kormány tagja az íróasztalánál ül. 2020. december 30.
Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, az új román kormány tagja az íróasztalánál ül. 2020. december 30.

Hosszas tárgyalásokat követően megalakult az új kormány. Mennyire látszik ez az együttműködési megállapodás stabilnak, erősnek?

- Romániának óriási szüksége van egy négyéves kormányra, ugyanis 16 éve nem volt olyan kormány, amely az eredeti struktúrában végigvitte volna a mandátumát. Talán nincs még egy ország a világon, ahol ennyi minisztert cserélnek évente. A stabilitás hiánya rányomta a bélyegét minden egyes területre, nagyon sok fejetlenséget lehet tapasztalni a bukaresti intézményekben, az állandóan változó prioritások, az állandóan változó szemléletek teljesen a feje tetejére állították a bukaresti adminisztrációt. Mi abban bízunk, hogy minél hosszabb ideig ez a kormánystruktúra meg tud maradni annak érdekében, hogy a változásokat, reformokat és jó döntéseket lehessen gyakorlatba ültetni az egész ország számára.

A Románia Magyar Demokrata Szövetségnek sikerült négy nagyon fontos pozícióba magyar embert juttatni. Mit várnak ettől? Milyen eredményeket remélnek?

- Precedens nélküli az az erő, amelyel ma az RMDSZ a kormányban rendelkezik és ez teljes mértékben Kelemen Hunor elnök úr tapasztalatát és tárgyalási stratégiáját dicséri, hisz kivárva a megfelelő pillanatokat úgy tudott érdeket érvényesíteni, hogy egy miniszterelnök-helyettese, két erős minisztériuma lett, és egy nagyon-nagyon érdekes és kiváló perspektívát, lehetőséget nyújtó sportminisztériumot szerzett meg. Mindhárman miniszterekként arra készülünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül ezeket a reformokat meghozzuk azért, hogy a gyakorlatba ültetésre legyen idő. Kelemen Hunor elnök úr pedig a csapat koordinátoraként, csapatkapitányként abban segít nekünk, hogy a kormányban az érdekérvényesítés megfelelőképpen működjön.

Természetesen konkrét elvárások vannak az RMDSZ-szel szemben, a miniszterekkel szemben. Ami engem illet, a legfontosabb feladatom az első napokban a tűzoltás. Ég a ház – jelképesen mondva. Húsz új kötelezettség-szegési eljárás indult 2020-ban Románia ellen, ezeket menedzselni kell és meg kell próbáljuk elkerülni a büntetéseket, habár erre minimális az esély jelen pillanatban. Ugyanakkor új programokat kell elindítsunk, mentalitásokat kell megváltoztassunk, intézményeket kell átszervezzünk, van munka bőven.

A kormányprogramban hangsúlyosan szerepel a kisebbségek érdekvédelme, az anyanyelv-használat, az anyanyelvű oktatás, hogy csak párat említsek. Várható, hogy ezek konkrét eredményekké váljanak?

- Olyan konkrét elvárásokat fogalmaztunk meg a koalíciós partnerek felé, amelyeket megegyezéses, tárgyalási alapon sikerült a kormányprogramba is belevinni. Itt szerepel a kisebbségi törvény, az anyanyelvű oktatás megerősítése, az anyanyelvi jogok megszilárdítása, tehát és abban bízom, hogy ugyanúgy, mint tíz évvel ezelőtt, 2005-2008-ban jelentős előrelépések történtek a kisebbségi jogok terén, úgy most is eredményes és refrencia-periódus lesz az erdélyi magyar kisebbség számára jogalkotás terén, kisebbségi jogok megszerzése terén.

Rátérve az Ön által vezetett minisztérium feladataira, mit lát legfontosabb tennivalóknak?

- A klímaváltozás az egyik legnagyobb problémánk. És ez nem csak Románia problémája, hanem egész Európa, de az egész világ problémája is. Közös erőfeszítésre, közös célkitűzésekre van szükség ahhoz, hogy ezen a téren változásokat tudjunk elérni. Az Európai Uniós célkitűzések, ambíciók a lehető legnagyobbak, a történelem folyamán soha nem volt ennyire elkötelezett az EU-s politika a greening, a zöldítés, a környezetbarát élet és gazdaság terén. A klímaváltozás és a szennyezettség elleni küzdelem közös harcunk, ebben Románia is ki kell vegye a részét. Az erdőgazdálkodás egy óriási probléma jelenleg Romániában, egy olyan – részben fals, részben jogos – kép alakult ki az erdőgazdálkozádsról, amelyet le kell tisztázni, és egy olyan informatikai rendszer bevezetését tervezem, amely a nyomonkövetés lehetőségének megteremtésével vissza tudja szorítani jelentős mértékben az illegálisan kitermelt famennyiség piacra juttatását.

Ugyanakkor ki kell fizetni a kompenzációs összegeket, a kárpótlási összegeket azoknak a tulajdonosoknk, akik különböző megszorításokat kell gyakorlatba ültessenek a szigorúan védett területeken vagy olyan területeken, ahol Natura 2000-es területek vannak. A vízgazdálkodás területén is sokszor elmarasztalták Romániát, hiszen nem megfelelő a szennyvíz-hálózat a településeken, szennyezzük a vizeinket, ezért konkrét intézkedésekre van ott is szükség. Ugyanakkor vízgazdálkodás területén nem születtek elképzelések az elmúlt években, és más minisztériumokkal együtt küzdenünk kell az elsivatagosodás ellen, valamint az öntözőberendezések kiépítésén is. Új vizes élettereket kell létrehozzunk, meg kell találjuk az egyensúlyt az ipar-mezőgazdaság-környezetvédelem fenntartható fejlődése érdekében. Nagy kihívás továbbá a hulladék újrahasznosítása, gyerekcipőben járunk a szelektív gyűjtés terén, úgyhogy ezen a téren is azonnali cselekvésre van szükség.

És mi lesz a hokival? Tekintve, hogy Ön a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke, elképzelhető, hogy miniszterként kevesebb ideje, energiája lesz majd erre.

- Kétségtelen, hogy kevesebb időm lesz majd a jégkorongra, de őszintén bevallom, hogy esténként mindig megnézem a történéseket a hoki terén. A fiaim óriási Sportklub-szurkolók, úgyhogy ha akarom sem tudom elfelejteni, a családon belül mindig tájékoztatnak arról, hogy ki hány gólt lótt. De ugyanígy a Sapientia U23 (a Székelyföldi Jégkorong Akadémia felnőtt csapata) mérkőzéseit is mindig követik. Ami a jégkorong-akadémiát illeti: jó csapatot állítottunk fel az elmúlt négy évben, olyan szakmai stáb van, amelyre minden további nélkül rá lehet bízni a vezetést és biztos vagyok benne, hogy ugyabba a jó irányba és ugyanabban a jó ütemben fognak haladni a dolgok, mint eddig.

Természetesen a mindennapjainkra rányomja bélyegét a járvány, a megszorító intézkedések, de a lehetőségekhez mérten készülnek a játékosok. Az edzéseket megtartják, mérkőzéseket szerveznek, és én bízom abban, hogy hamarosan vége lesz ezeknek a szigorító, megszorító intézkedéseknek, és visszatérhetünk a szurkolók hangjától hangos csarnokokba igazi mérkőzéseket nézni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Csata Orsolya

    Csata Orsolya Csíkszeredában él, több, mint 25 éve dolgozik a sajtóban, jelenleg szabadúszóként. Nagyon szereti a helyet, ahol él, érdekli minden, ami az embert "mozgatja", vezérli, befolyásolja.

XS
SM
MD
LG