Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romániai orvosok pacemakereket szedhettek ki halottakból átültetéshez


Románia amúgy is roskadozó egészségügyi rendszerét megrázta a botrány (archív fotó)
Románia amúgy is roskadozó egészségügyi rendszerét megrázta a botrány (archív fotó)

Románia egészségügyi rendszere, amely a második legrosszabbul finanszírozott az Európai Unióban, újabb botránnyal néz szembe. Öt orvost azzal vádoltak meg, hogy illegálisan szedett ki beültetett eszközöket holttestekből, és több száz betegnél újra felhasználta egy állítólag éveken keresztül működő pénzhajhász rendszer keretében.

Egy román orvost azzal a váddal tartóztattak le, hogy hét éven keresztül illegálisan több száz szívritmus-szabályozót és defibrillátort szedett ki holttestekből és ültetett be másokba – néha akkor is, amikor nem is volt rá szükségük – anyagi haszonszerzés céljából.

Az ügyészek február 17-én indítottak büntetőeljárást Dan Tesloianu, az északkeleti Jászvásár Szent Spiridon Sürgősségi Kórház 52 éves kardiológusa ellen, azt állítva, hogy négy másik orvossal működött együtt, akik segítettek neki megtalálni a betegeket, majd haláluk után eltávolítani a szívritmus-szabályozókat. Az ügyészek szerint a pacemakereket és más eszközöket újnak adták ki, és illegálisan pénzt tettek zsebre a betegektől.

Nyomoznak ellenük a 2017 és 2022 augusztusa között elkövetett 238 ügyben.

Az eset sokkolta Romániát, pedig az ország hozzászokott a botrányokhoz és a meggyökeresedett korrupcióhoz az alulfinanszírozott, gyenge hatékonyságtól és átpolitizált irányítástól sújtott egészségügyi rendszerben. Románia az egészségügyre a második legkevesebbet költő ország az EU-ban Bulgária után.

Egy román vezető orvos megdöbbenését fejezte ki a legutóbbi egészségügyi botrány miatt.

„Harminc éve praktizálok orvosként, de ez túlmegy mindenen” – mondta Dan Coriu, a Román Orvosi Kamara elnöke.

Szerencsés, hogy életben van?

A román törvények kifejezetten tiltják a halott emberektől származó orvosi eszközök újrafelhasználását. Dan Tesloianu ügyében a szervezett bűnözés elleni ügyészek állítják, hogy sem a „donorokkal”, sem családjukkal nem konzultáltak az eszközök haláluk utáni eltávolításáról.

Tesloianu a bíróságon nem nyilatkozott a vádakról, de ügyvédje kitartott amellett, hogy „életeket mentett”.

Nem minden páciense ért egyet ezzel.

Dan Tesloianu román kardiológus
Dan Tesloianu román kardiológus

Az 57 éves Ana G. néven azonosított nő egy a több ezer beteg közül, akiket a kardiológus az elmúlt húsz évben kezelt – jelentette a Szabad Európa román szolgálata.

A nőnek 2021 májusában orvosi eszközt ültettek a szívébe, amely elmondása szerint majdnem megölte.

„A beavatkozás nehéz volt, és rögtön komplikációk léptek fel, amelyek a halál szélére sodortak” – mesélte.

„Isten csodája, hogy életben vagyok. A készüléket nem megfelelően ültették be, egyetlen pillanatig sem működött, hogy szinkronizálja a szívemet. Ha cinikus vagyok, azon tűnődőm, hogy vajon a készülék halott embertől származik-e.”

Több száz illegális implantátum?

Tesloianu négyezer szívritmus-szabályozót és egyéb eszközt ültetett be pályafutása során – állítják ügyvédei.

Az ügyészek szerint legalább 2017-től kezdve az ő és kollégái által használt defibrillátorok és pacemakerek egy részét holttestekből vették ki, ami Romániában illegális.

A román főügyészség, amely az ügyben nyomoz, azt mondta, hogy az orvos 238 hivatali visszaélést követett el azzal, hogy 2017 óta halottakból kivett szívsebészeti eszközöket ültetett be.

A román ügyészség közleményében azt írta, hogy „Dan Tesloianu szándékosan cselekedett (…) figyelmen kívül hagyta annak kockázatát, hogy súlyos egészségügyi problémákat vagy akár a betegek halálát idézheti elő”.

Arról nem érkezett hivatalos hír, hogy páciensei közül meghalt-e valaki állítólagos illegális műtéti beavatkozásai miatt, bár az Adevarul online hírportál legalább két esetről írt.

Az ügyészek szerint a gyanúsított egy olyan orvosokból álló körrel volt kapcsolatban, akik minden szabályt és előírást megszegve szállították a szívritmus-szabályozókat és más eszközöket, „beleértve a holttestekből kinyerteket is”.

A négy másik orvos között – akiket azzal gyanúsítanak, hogy ehhez a körhöz tartoztak – van Eduard Belu brassói katonaorvos, aki az ügyészek szerint Tesloianu közeli munkatársa volt.

Az eszközök nem rendelkeztek az egészségügyi minisztérium által előírt garanciával, és nem voltak olyan dokumentumok, amelyek igazolták volna, hogy a beültetés előtt sterilizálták őket.

Az ügyészek szerint a műtéti beavatkozások nagy részére nem is volt szükség, az orvos „fiktív diagnózisokat” állított fel, többek között olyan gyógyszerek felírásával, amelyek „bizonyos tüneteket” okoztak, például lassították a beteg szívverését, hogy meggyőzzék arról, hogy szívritmus-szabályozóra van szüksége.

Tesloianu múlt héten jelent meg a bukaresti bíróság előtt. A bíró elrendelte harmincnapos előzetes letartóztatását. Ügyvédei fellebbeztek.

Tesloianu ügyvédje, Marius Todeancă azzal védte ügyfelét a bíróságon, hogy azt állította: „életek megmentése érdekében” szedte ki a halott emberekből az eszközöket – jelentette a Szabad Európa.

„Senki sem állítja, hogy nem mentett életeket. 21 éves karriert futott be és négyezer beavatkozást hajtott végre” – közölte, és azt mondta, hogy a szívritmus-szabályozókat olcsón adták.

„A nemzetközi szerződések szerint fel lehet használni a halott emberből származó eszközöket. Tegyünk fel egy másik kérdést: törvényes-e, hogyha attól halnak meg, hogy nincs pénz az ilyen eszközökre?” – tette fel a kérdést Todeancă.

Az ügyészek múlt héten házkutatást tartottak a jászvásári Szent Spiridon kórházban (archív fotó)
Az ügyészek múlt héten házkutatást tartottak a jászvásári Szent Spiridon kórházban (archív fotó)

A román törvények szerint a szívritmus-szabályozót az állami egészségbiztosító, az Országos Egészségügyi Ház fizeti, bár néha előfordul, hogy a páciensek előbb kifizetik a költségeket, és később visszatérítik nekik.

A román Egészségügyi Minisztérium kijelentette, hogy a törvény kifejezetten tiltja az eszközök és az egyszer használatos anyagok, például a beültethető készülékek újrafelhasználását.

Tavaly júliusban a Nemzetközi Kereskedelmi Hivatal adatai azt mutatták, hogy Románia 2021-ben 16,7 milliárd dollárt, vagyis fejenként 872,3 dollárt azaz a GDP 5,9 százalékát költötte egyészségügyre, ami az egyik legalacsonyabb egy főre jutó ilyen kiadás az EU-ban.

A jelentés szerint a kormányzati egészségügyi kiadások, amelyek eme összeg 78,5 százalékát teszik ki, magasabbak, mint más kelet-európai országokban, például Oroszországban, Moldovában és Ukrajnában, de valamivel alacsonyabbak, mint például Horvátországban.

Az alapellátás előmozdítására tett kísérletek ellenére az egészségügyi kiadásoknak az alap- és járóbeteg-ellátásra fordított összege (18,6 százalék) Bulgária után a második legalacsonyabb az EU-ban.

Az ügyészek múlt héten házkutatást tartottak a jászvásári Szent Szpiridon Sürgősségi Kórházban, és megállapították, hogy a még fel nem használt orvosi eszközök csomagolásán egyértelműen fel volt tüntetve, hogy „egyszer használatosak, nem szabad újra felhasználni vagy sterilizálni” – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A románok igazságot követelnek

Bár a románok már régóta elégedetlenek az ország egészségügyi rendszerével, a legutóbbi botrány híre többeket sokkolt.

Románok ezrei szólaltak fel a közösségi médiában, hogy követeljék az érintett orvosok szigorú megbüntetését, amennyiben bűnösnek találják őket.

Az ügyészek szerint Tesloianu Beluval együtt tudott azokról a betegekről, akiknek már volt beültetve szíveszközük. Miután a betegek meghaltak, megszervezték, hogy a készüléket eltávolítsák, és az ügyben érintett más orvosok segítségével beültessék egy rászorulóba.

A betegeknek két- és háromezer euró közötti összeget számítottak fel a halottból kivett eszközért – azaz egy új eszköz árát.

Ráadásul az ügyészek szerint nem minden betegnek volt szüksége szívritmus-szabályozóra. Az orvosok állítólag gyógyszert írtak fel, hogy a szívük lassabban verjen, meggyőzve őket arról, hogy szükségük van a kezelésre.

A betegek közül néhányan megfertőződtek, és újra kórházba kellett őket szállítani – állítják az ügyészek.

Egy meg nem nevezett beteg, akit 2013-ban Tesloianu operált, az Antena 1 román televíziócsatornának úgy nyilatkozott, hogy szívritmus-szabályozója silány volt és „folyton meglazult”.

Azt állítja, soha nem látott olyan dokumentumokat, amelyek bizonyították volna, hogy készüléke új. Azt mondta, Tesloianu ragaszkodott hozzá, hogy hétszer operálják meg. „Most már tudom, miért” – nyilatkozta.

Egy másik beteg arról panaszkodott, hogy „a készülék kezdettől fogva nem működött, komplikációk léptek fel. Ahelyett hogy segített volna, tönkretette az életemet.”

Szöveg: Alison Mutler a Szabad Európa romániai szolgálatának közreműködésével.
XS
SM
MD
LG