Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Romlik a helyzet Kijevben, kihozták a magyar követség munkatársainak egy részét


Páncélosok elleni akadály a kijevi Függetlenség terén 2022. március 2-án
Páncélosok elleni akadály a kijevi Függetlenség terén 2022. március 2-án

Addig nem hozták nyilvánosságra a keddi akciót, amíg sikerrel le nem zajlott, hogy ne kockáztassák a résztvevők életét. A magyar mellett a dél-afrikai és a nigériai külképviselet munkatársait is kimenekítették.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszámolója szerint kedden tizenegy autóval kimenekítették a magyar nagykövetség munkatársainak egy részét és családtagjaikat, a követségen menedéket kereső három magyar civilt, illetve a dél-afrikai és nigériai külképviselet tíz-tíz, segítséget kérő munkatársát.

Az érintettek kedden Munkácson keresztül értek Ungvárra, ahonnan egy rövid pihenő után Záhony felé vették az irányt, és Magyarországra értek.

„A helyzet sajnos folyamatosan romlik, különösen Kijevben (…) De most már mindenki biztonságban van” – fogalmazott a közösségi oldalára feltöltött videóban Szijjártó Péter.

A miniszter egy másik posztban arról számolt be, hogy több ország is kérte a magyar külügy segítségét állampolgárai kimenekítéséhez, így a szomáliai, a nigériai, a marokkói és az izraeli külügyminiszter.

Ugyanakkor, mint mondta, a legtöbb erőfeszítést az Ukrajnában ragadt indiaiak evakuálása jelenti, akik közül a háború előtt mintegy húszezren tartózkodtak ott, többségük egyetemi hallgató. A kimenekítésük folyamatos. Szombat óta összesen kilenc repülőjárattal 1988 indiai hallgató utazott haza Budapestről, a következő napokban pedig még körülbelül háromezer diák hazatérésében segít Magyarország. Csütörtökön öt repülőgépet indít az indiai kormány Budapestre.

Az ukrajnai háború híreit folyamatosan frissülő cikkünkben, egy helyen megtalálja alább:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG