Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rossz időzítés – A médiatanács szerint jogsértő este 9 előtt szivárványcsaládot mutatni


A médiatanács szerint a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása
A médiatanács szerint a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása

A gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása – egyebek között ezzel indokolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag fideszes tagokból álló médiatanácsa, hogy jogsértőnek ítélte a társadalmi egyenjogúság mellett kiálló, A család az család társadalmi célú reklám este 9 előtti bemutatását.

Arról a társadalmi célú hirdetésről van szó, amelyet az RTL Klub és a Háttér Társaság készített az emberi jogok védelmében, kiállva azokért, akiket megbélyegeznek, mert a saját nemükhöz vonzódnak. A spotokban szivárványcsaládok szerepelnek.

A médiatanács indoklásában elismeri ugyan, hogy az ilyen közleményeket nem kell korhatári kategóriába sorolni, ugyanakkor úgy véli, hogy tartalmuknak megfelelő idősávban kellett volna sugározni őket.

„Mivel a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása, így azok csak este 9 és reggel 5 óra között kerülhettek volna adásba, miközben a csatornán reggel 6 és este 20 óra között adták le őket.”

A közleményből nem derül ki, hogy a médiatanács szerint jogsértő magatartásnak lesz-e bármilyen következménye.

A 444 felhívja a figyelmet arra, hogy egy másik döntés is született ugyanazon a médiatanácsi ülésen hasonló témában. A testület nem találta sem kirekesztőnek, sem gyűlöletkeltőnek Osztie Zoltán katolikus pap nyilatkozatát a KDNP lapjában, a Vasárnap.hu portálon, ahol az LMBTQ embereket terroristáknak nevezte, akik erőszakot tesznek a gyermekeken.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG