Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Érvénytelen voksolásra buzdítanak civil szervezetek a kormány népszavazásán


A fotó egy Pride-felvonuláson készült Belgrádban. Orbán Viktor miniszterelnök egyik érve a népszavazás mellett, hogy Nyugat-Európában szerinte LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását, és Brüsszel azt akarja, hogy ez Magyarországon is így legyen
A fotó egy Pride-felvonuláson készült Belgrádban. Orbán Viktor miniszterelnök egyik érve a népszavazás mellett, hogy Nyugat-Európában szerinte LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását, és Brüsszel azt akarja, hogy ez Magyarországon is így legyen

Összesen tizenegy civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, mert úgy vélik, hogy a kormány népszavazása gyűlöletkeltő, kiközösíti a szexuális és nemi kisebbségeket. A népszavazás az országgyűlési választásokkal egy napon, április 3-án lesz.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy az Alkotmánybíróság január 6-án elutasította a kormány népszavazási kezdeményezésének megsemmisítését kérő beadványokat és helybenhagyta a referendumot kiíró országgyűlési határozatot. Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választásokkal egy napra, április 3-ra tűzte ki a referendum napját.

A népszavazást az úgynevezett gyermekvédelmi törvény elfogadása után indítványozta a kormány. Varga Judit igazságügyi miniszter a kormány nevében 2021. július 21-én nyújtott be öt népszavazásra javasolt kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Végül négy kérdés szerepel a népszavazási íven. Az a kérdés, hogy „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek a nemátalakító kezelések?” ,nem került bele a referendumba.

A népszavazáson az alábbi kérdésekkel találkozhatnak majd a szavazók:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben, a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor miniszterelnök több nyilatkozatban is beszélt arról, hogy szerinte Nyugat-Európában LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását, és Brüsszel azt akarja, hogy a kormány engedje be ezeket az aktivistákat az óvodákba és az iskolákba.

A civil szervezetek szerint manipulatív és gyűlöletkeltő

Tizenegy civil szervezet közös nyilatkozatban kéri a választókat, hogy a népszavazáson voksoljanak érvénytelenül. Nyilatkozatuk szerint a kormány népszavazási kérdéseinek szóhasználata szándékosan manipulatív, mert a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni​.

A referendum kiközösítő, alkalmas egy sérülékeny csoport elleni gyűlöletkeltésre, a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI emberek méltóságát.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni”

A közös közleményt jegyző civil szervezetek ezért azt kérik a választóktól, hogy a népszavazáson szavazzanak érvénytelenül. Ennek az a legegyszerűbb módja, ha a választási lapon minden kérdésnél mindkét választ beikszeli a szavazó.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatójának érvelése szerint minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt.

A közleményben idézik Dudits Lucát, a Háttér Társaság ügyvivőjét, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek van szexuális vagy nemi kisebbséghez tartozó ismerőse, rokona, barátja. Fontos, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol emiatt nem érheti atrocitás szeretteinket.

A közlemény idézi azt az ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyet a Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország megbízásából tavaly augusztusban végzett a Medián, és amelyben hangsúlyosan szerepelt az iskolai nevelés témaköre.

A válaszokból egyebek között kiderült, hogy a megkérdezettek 46 százaléka ismer személyesen az LMBTQI-közösséghez tartozó embert, és 73 százalék elutasítja azt a kormányzati narratívát, hogy a meleg és a leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket.

XS
SM
MD
LG