Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajátos orosz rakétatemető Harkivnál


Az összegyűjtött rakétamaradványok. Mindegyikkel Harkivot és környékét támadták az oroszok. 2022 december 22.
Az összegyűjtött rakétamaradványok. Mindegyikkel Harkivot és környékét támadták az oroszok. 2022 december 22.

A kelet-ukrajnai Harkiv városában van egy sajátos „temető”, amely az orosz invázió által okozott legrémesebb károkra emlékeztet: a város és lakói ellen használt rakéták maradványait őrzi.

A temetőben több mint ezer rakéta, illetve roncs van. A helyi hatóságok abban reménykednek, hogy ezek információval segíthetik a vádemelést az orosz hatóságok és katonák ellen, és egy nap talán egy olyan múzeum részét képezhetik, amelyik az országban folyó szörnyűségeket mutatják be.

A kékes színű hengerek méret szerint sorakoznak, lenyűgöző, megdöbbentő látványt nyújtanak a levegőből.

Dmitro Csubenko, a Harkivi területi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a rakétákat az első támadások óta gyűjtik, és egy idő után a tisztviselők úgy döntöttek, hogy típusok szerint rendezik el.

„Ezek olyan bizonyítékok, amelyeket egy nemzetközi büntetőbíróság felhasználna” – mondta a helyszínen. Megemlítette, hogy néhány szakember már azért jött a városba, hogy elemezze az anyagot.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Washingtonban kérte a kongresszust Ukrajna támogatásának folytatására

A rakétákat, tette hozzá, fontos lakónegyedek, például Észak-Szaltivka és Olekszijivka ellen vetették be. Azt mondta, hogy a hatóságok becslése szerint legalább 1700 embert öltek meg a légicsapások, köztük 44 gyermeket Harkivban és környékén.

Nyáron az olyan területeken, mint Szaltivka, az épületek súlyosan megsérültek, némelyiket korom borítja, mások pedig összedőltek. Gyakorlatilag semmilyen tevékenység nincs itt, az üzletek bezártak, a lakások megsemmisültek. A tél semmit sem javított a helyzeten.

„Mindent elvesztettünk, és egyáltalán nem világos, mire számíthatunk a jövőben” – mondja Anna Észak-Szaltivkából, aki hónapokkal ezelőtt elhagyta az otthonát, és biztonsági okokból nem adta meg a vezetéknevét.

A 44 éves Ihor Despetko még mindig Harkivban él, annak ellenére amit el kell szenvednie.

„Nincs fűtés a házamban, és sajnos nem is lesz a tél végéig” – mondja, hozzátéve, hogy azt a területet, ahol lakik, ma már inkább „fekete negyednek” nevezi.

Visszatérve a rakéták „temetőjébe”, Csubenko, az ügyészség munkatársa azt mondja, hogy addig őrzik a rakétákat, ameddig csak szükséges, hogy bármely szakértő vagy ügyész felhasználhassa az oroszok elleni bizonyítékként azokat a belőlük kinyerhető információkat, amelyekre szüksége van.

És azután?

„Nem tudom, mi lesz azután – mondja. – Talán múzeumot csinálunk.”

Hogy tudtak győzni az ukránok Harkivnál?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:09 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG