Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajtódíjat kapott a Nyugat.hu, a Szabad Oldal rovat egyik partnerszerkesztősége


A Nyugat.hu szerkesztősége: Komondi Gábor, Szilágyi József, Józing Antal, Czömpöl Bianka, Roznár Gyöngyi, Vincze Ádám, Fodor Ármin és Mészáros D. Zsolt. A fotóról hiányzik: Tánczos Mihály, Németh Krisztián, Pataki Gergely, Nagy Zoltán, Nagy Ákos Balázs és Laskovics Márió
A Nyugat.hu szerkesztősége: Komondi Gábor, Szilágyi József, Józing Antal, Czömpöl Bianka, Roznár Gyöngyi, Vincze Ádám, Fodor Ármin és Mészáros D. Zsolt. A fotóról hiányzik: Tánczos Mihály, Németh Krisztián, Pataki Gergely, Nagy Zoltán, Nagy Ákos Balázs és Laskovics Márió

Szabad Oldal kezdeményezésünk keretében az ország független szerkesztőségeivel együttműködve átvesszük írásaikat, tartalmaikat, hogy saját olvasóikon túl szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak. Az egyik ilyen szerkesztőség, a Nyugat.hu március 15-én Magyar Sajtódíjat kapott a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől. A 2019-ben alapított szakmai díjjal a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt ismerik el.

A szombathelyi székhelyű Nyugat.hu több mint húsz éve működik, és Vas megyében piacvezető hírforrás. A díjátadón a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke kijelentette: ez az egyetlen megye az országban, ahol egy valóban független és magas szakmai munkát képviselő lap a piacvezető. Kocsi Ilona köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a vidéki Magyarországon sokkal nehezebb független sajtót működtetni, mint Budapesten, a vidéki újságírók nagyobb nyomásnak vannak kitéve.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége díjátadója
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége díjátadója

Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ezzel a díjjal az egész szerkesztőség teljesítményét elismerték, és megköszönte a Nyugat.hu munkatársainak a munkáját. A Nyugat.hu több írása a Szabad Európa weboldalán is olvasható a Szabad Oldal rovatban. Az országos elismerésen túl március 15-én a szombathelyi sajtófotó-pályázaton is díjat kapott két kategóriában a Nyugat.hu fotósa, Mészáros D. Zsolt. Az egyik díjnyertes fotót a szombathelyi hajléktalanszálló lakóit emberközelibb módon bemutató sorozatból korábban a Szabad Európa is közölte.

Mészáros D. Zsolt egyik díjnyertes fotója a szombathelyi átmeneti szálláson készült
Mészáros D. Zsolt egyik díjnyertes fotója a szombathelyi átmeneti szálláson készült

Az idei Magyar Sajtódíjat a Nyugat.hu mellett a Telex újságírója és fotóriportere, Nyilas Gergely és Huszti István, valamint a Partizán szerkesztősége is megkapta. A Magyar Sajtódíjra bárki jelölhet olyan személyt, aki a magyar sajtóban újságíróként előző évben a szakma és a közönség megbecsülését kivívó, kiemelkedő hozzáértésről, hivatástudatról és társadalmi felelősségérzetről tanúskodó alkotás(oka)t hozott létre. 2021-ben a Szabad Európa újságírója, Keller-Alánt Ákos is megkapta az elismerést.

A jelöltek közül a MÚOSZ elnöksége által felkért, az újságírás különféle szakterületeinek rangos képviselőiből álló kuratórium választja ki a díjazottakat. A díjat a Magyar Sajtódíj kuratórium tagjai ítélik oda: Kulcsár István televíziós és rádiós újságíró, volt moszkvai és New York-i tudósító, Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője, Inotai Edit, a német közszolgálati csatorna (ARD) tudósítója, Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Stumpf András, a Válasz Online munkatársa, valamint Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG