Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajtójelentések szerint a CIA igazgatója titkos tárgyalásokat folytatott Ukrajnában


William Burns a CIA megalapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a virginiai Langley-ben 2022. július 8-án
William Burns a CIA megalapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a virginiai Langley-ben 2022. július 8-án

Hivatalos forrásokból nem erősítették meg azon értesüléseket, amelyek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója előző héten Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkij elnökkel egyeztessen.

A The Washington Post és a The New York Times információi szerint William Burns főként azért látogatott Ukrajnába, hogy személyesen ismertethesse az orosz hadsereg következő hónapokban várható mozgásaira vonatkozó titkosszolgálati adatokat.

Ukrán tisztségviselők az utóbbi időszakban többször is hangsúlyozták, hogy Moszkva újabb offenzívára készülhet tavasszal. Ezzel párhuzamosan feltehetőleg az ukrán fél is ellentámadást tervezhet.

Jelenleg a kelet-ukrajnai Bahmut és Szoledár környékén zajlanak a leghevesebb összecsapások, de nagy erőkkel támadják a megszállók az innen északabbra fekvő területeket is Kreminnánál.

Ehhez kapcsolódóan: Eldőlhet az ukrajnai tankszállítás kérdése a szövetségesek tanácskozásán

A híradások szerint a kijevi találkozón arról is szó volt, hogy egyes amerikai törvényhozók egyre inkább ellenzik a hatalmas összegeket felemésztő ukrajnai fegyverszállításokat.

A washingtoni kongresszus decemberben jóváhagyott egy újabb, 45 milliárd dollár értékű csomagot a megtámadott ország támogatására, a Pentagon pedig a héten további fegyverszállítást jelentett be 2,5 milliárd dollár értékben.

Burns, aki korábban az Egyesült Államok moszkvai nagykövete volt, megerősítette országa határozott támogatását Ukrajna mellett – közölte egy névtelenséget kérő illetékes.

Ehhez kapcsolódóan: Először találkozik az amerikai és az orosz kémfőnök az ukrajnai háború kezdete óta

A CIA igazgatója sok méltatást kapott amiatt, hogy az általa vezetett szervezet felbecsülhetetlen értékű hírszerzési információkkal látta el Ukrajnát az invázió tavaly februári megindítását megelőzően és azóta is.

Az ügynökség egyebek mellett arra figyelmeztetett, hogy az oroszok megpróbálják majd elfoglalni a Kijevtől északra fekvő hosztomeli repülőteret, amely kulcsfontosságú lett volna az ukrán főváros feletti ellenőrzés átvétele szempontjából.

Az inváziós erők ezzel meg is próbálkoztak, az ukrán hadsereg azonban visszaverte a támadást, és végül kivonulásra kényszerítette a megszállókat a fővárosi régióból.

Gyakoriak mostanában a személyes egyeztetések az amerikai és az ukrán tisztségviselők között. Előző héten Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes, Colin Kahl védelmi minisztériumi államtitkár és Jon Finer, a nemzetbiztonsági főtanácsadó helyettese látogatott Ukrajnába, a napokban pedig Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka találkozott Lengyelországban.

XS
SM
MD
LG