Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt a Samsung elnöke


Li Kun Hi 78 éves korában hunyt el. Az üzletembernek kulcssszerepe volt abban, hogy a vállalat dél-koreai tésztagyárból globális márka és a világ egyik legnagyobb cége lett. Élettörténete ugyanakkor nem mentes az ellentmondásoktól.

Li Kun Hi halála abból a szempontból nem volt váratlan, hogy az üzletember egy szívroham miatt már hat éve kórházban volt, a vállalatot ténylegesen fia, Li Dzse Jong irányította.

A 78 éves korában elhunyt üzletember az MTI összeállítása szerint kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy az apjától megörökölt tésztagyárból a világ egyik legnagyobb cége lett.

Mindez nem ment zökkenők nélkül. A Samsung Csoportot 1938-ban megalapító apja harmadik fiaként 1968-ban csatlakozott a céghez, aminek irányítását 1987-ben, apja halála után vette át elnökként.

"Változtassunk meg mindent"

Ekkoriban a vállalatot leginkább olcsó, silány minőségű termékek gyártójaként ismerték. Vezetése alatt mindezt gyökeresen megváltoztatta, radikális reformokat bevezetve.

Talán nem köztudott, de a Samsung az elektronikai termékek (televíziók, mobiltelefonok) mellett hajókat épít, és meghatározó szereplő a biztosítási és építőipari szektorban is.

“Változtassunk meg mindent magunk körül, kivéve a feleségünk és a gyerekeink” – jelentette ki a BBC visszaemlékezése szerint 1993-ban. Nem csak beszélt, cselekedett is, a Samsung ekkor teljes mobiltelefon-készletét, 150 ezer darab készüléket megsemmisített.

Ellentmondásos család

A cég elnöki posztjáról 2008-ban mondott le, amikor adócsalással és sikkasztással vádolták meg. Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de 2009-ben elnöki kegyelmet kapott.

Olyannyira megbocsátottak neki, hogy ő volt a 2018-as téli olimpia (sikeres) pályázati bizottságának vezetője. Már 2010-ben visszatért a vállalat élére, ahol 2014-es szívinfarktusáig maradt.

Fia, Li Dzse Jong nem volt olyan szerencsés, mint az apja, vesztegetés bűntette miatt börtönbe is került (az ügybe 2017-ben belebukott az akkori dél-koreai elnök is).

Az utódnak már csak azért sem lesz könnyű dolga, mert múlt hónapban ismét eljárás indult ellene egy 2015-ös ügy miatt.

Li Kun Hi hatalmas vagyont hagyott hátra, a Forbes 2017-es becslése szerint öröksége a 16 milliárd dollárt is elérheti.

XS
SM
MD
LG