Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sanghajban fertőtlenítik az otthonokat, lezárták az egész metrót


Munkások védőöltözetben fertőtlenítik a sanghaji utcákat 2022. április 20-án
Munkások védőöltözetben fertőtlenítik a sanghaji utcákat 2022. április 20-án

Fehér védőruhás csapatok lepik el a koronavírussal fertőzött emberek otthonát, hogy fertőtlenítőszert permetezzenek, miközben Sanghaj megpróbálja felszámolni az omikron-járványt Kína szigorú zéró-Covid-stratégiája alapján.

Jin Csen városi tisztviselő kedden azt mondta, hogy a közös fürdőszobával és konyhával rendelkező régebbi közösségekben mindenki más otthonát is fertőtlenítik, aki használja a létesítményeket. Megpróbált válaszolni azokra a lakossági aggodalmakra is, amelyek a ruházat és az értéktárgyak károsodását érintik: azt mondta, a lakók figyelmeztethetik a csapatokat, mire kell vigyázniuk.

A The Paper portál szerint Sanghajban felfüggesztették a kedden még üzemelő két utolsó metróvonal működését is. Ez az első alkalom, hogy a város teljes metrórendszerét leállították.

A legújabb intézkedésekkel egy időben Sanghaj városa egyes kerületekben ismét arra kötelezte az embereket, hogy maradjanak az otthonukban, miután az elmúlt hetekben némelyeket már kiengedtek bizonyos dolgok beszerzésére. A legutóbbi lépések tovább frusztrálják a sanghajiakat, akik abban reménykedtek, hogy a több mint egy hónapos lezárás végre enyhül, ahogy az új esetek száma csökken a városban.

A 25 milliós város legtöbb lakója lakása vagy lakókomplexuma foglya, jóllehet a külvárosi területeken van némi enyhítés azokban a közösségekben, ahol nem fordult elő új eset. Az AP hétfőn felvett videója csendes és elhagyatott várost mutat, ahol csak egy-egy jármű és néhány, robogóval közlekedő ételfutár látszik az üres utakon.

A napi új megbetegedések száma körülbelül háromezerre esett vissza Sanghajban hétfőn az április közepén mért huszonhatezres csúcsról. A hatóságok a város nagy részét lezárták, így próbálva elejét venni a vírus terjedésének, miközben a világ sok más részén lazítják a korlátozásokat, és próbálnak együtt élni vele. Kína legnagyobb városában újabb hat, Coviddal összefüggő halálesetet jelentettek, így a járvány áldozatainak száma 553-ra nőtt.

Pekingben is szigorúbbak lettek

Peking, a főváros újabb háromnapos tömeges tesztbe kezdett kedden több millió lakos bevonásával, így akadályozná meg, hogy a járvány terjedése elérje a sanghaji mértéket. A városban, ahol hétfőn 74 új esetet regisztráltak, épületeket és lakóparkokat zártak le, bezártak mintegy hatvan metróállomást, és megtiltották az étkezést az éttermekben, csak elvitelre és kiszállításra van lehetőség.

Sanghaj eredetileg tömeges tesztelést rendelt el korlátozott lezárással, de az esetszám növekedésével ezt kibővítette. Lakosok ezreit kényszerítették karanténközpontokba, miután pozitív lett a tesztjük vagy érintkezésbe kerültek fertőzött személlyel.

Az elmúlt napokban több kerületben otthon maradásra kötelezték a lakosságot, és eltiltották őket a nem létfontosságú szállítások átvételétől is a minimum szerdáig tartó úgynevezett „csendes időszakban”. Az intézkedések a tömeges tesztelés eredményétől függően meghosszabbíthatók – közölték. A némi kezdeti nyitás után elrendelt hirtelen szigorítás meglepte a sanghajiakat.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG