Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Besegít a versenytárs Sanofi a Pfizer oltásainak gyártásába


A nagy francia gyógyszercég, a Sanofi beleegyezett, hogy a gyártókapacitásain a rivális Pfizer oltásait is gyártsák idén, írja a Bloomberg. Egészen pontosan 125 millió adag Pfizer-oltás gyártásában vállalnak szerepet júliustól.

A gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy a Sanofi átengedi a frankfurti eszközeit a Pfizernek, a megállapodás pedig már meg is történt. A Pfizer itt legyártott termékeit értelemszerűen nyártól kaphatják meg az uniós polgárok.

A Sanofi itt adagolni és csomagolni fogja a termékeket, magát a gyógyszert a Pfizer fogja szállítani nekik.

"Mivel a mi oltásunk pár hónapos késésben van, feltettük magunknak a kérdést, hogy most hogyan segíthetnénk"

– mondta Paul Hudson vezérigazgató a Reuters szerint. Valószínűleg azért előtte mások is feltették nekik ezt a kérdést, a hírügynökség szerint már nagy nyomás alatt volt a cég.

Sőt, Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter nemrég azt is elmondta, hogy talán a Johnson & Johnson termékeit is gyárthatná majd önként francia cég.

Agnes Pannier-Runacher miniszter Párizsban, 2021. január 7-én.
Agnes Pannier-Runacher miniszter Párizsban, 2021. január 7-én.

A Sanofi saját oltást is fejleszt egy másik gyógyszeripari óriáscéggel, a brit GlaxoSmithKline-nal (GSK). Hasonlóan modern, mRNS-alapú hatóanyagot akarnak létrehozni, mint a Pfizer vagy Moderna oltása

De nekik a második fázisú klinikai tesztjeik nem sikerültek teljesen tökéletesen. Az idősebb korosztálynál nem biztos, hogy megfelelően hat a gyógyszerük vagy nem tudták jól kiszámolni a megfelelő dózist. Ettől még még nem adták fel, februártól újrakezdik ezt a fázisú tesztelést a módosítások után.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG