Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sárlavina zúdult a recskiek házaira a NER-közeli andezitbányából


Recski házak a bánya szomszédságában
Recski házak a bánya szomszédságában

Mintegy hetven-nyolcvan embert kellett kimenekíteni Recsk egyik utcájából, miután sárlavina zúdult a házakra az út feletti hegy tetejéről, ahol Kósa Lajos ügyvédjének cége kezdett bányászni, és kiirtották az erdőt. A cigánysorról kimenekített emberek egy része a helyi sportcsarnokban kapott menedéket.

Még a hét elején sem mehettek haza azok, akiknek házára sárlavina zúdult a felettük nyitott, NER-közeli andezitbányából a múlt csütörtöki felhőszakadás után – írja a 444.hu. Pár hónappal korábban munkagépek pusztították ki az erdőt a recski Hunyadi út feletti hegy tetejéről, a nagy mennyiségű csapadék így akadály nélkül moshatta szét a kitermelt talajból épített sáncot. A lap szerint a helyszínen jól látszott, hogy azokat a részeket nem öntötte el a sár, amelyek felett megmaradt az erdő.

„Egy élet lett oda azért, mert ők full milliárdosok, de mégis kevés nekik, ami van” – mondta a lapnak az egyik asszony, akinek múlt héten el kellett hagynia a házát a sárlavina miatt, és a sportcsarnokban kapott menedéket. Egy fiatal nő, aki két hónap múlva szülni fog, szintén ott kapott ideiglenes elhelyezést. Azt mondja, nem akar visszaköltözni a házába, mert attól fél, annyira beázott, hogy rájuk omolhat a mennyezet.

Ehhez kapcsolódóan: Állami megrendelésekre számíthat a házak közelében nyíló recski kőbánya

Jelenleg csak igazolvánnyal engedik vissza őket a rendőrök pár percre, ha szükségük van valamire a házukból. „Nagyon nagy hasznunk van a bányából: hajléktalanok lettünk” – mondta egy másik károsult.

Mentés közben hiába telefonáltak körbe, amikor környékbeli panziótulajdonosok meghallották, hogy a helyi cigánysorról kellene befogadni embereket, inkább telt házat jelentettek a lap szerint. A Hunyadi útiak közül sokan vissza sem akarnak költözni, mert bármikor jöhet egy újabb esőzés, ami újabb sárlavinát zúdítana a nyakukba.

A helyiek csak akkor szembesültek azzal, hogy bányát nyitnak felettük, amikor tavaly megjelentek a munkagépek. A Heves Megyei Kormányhivatal 2021 decemberében adta meg öt évre a környezetvédelmi engedélyt az Andezit-Bau Bányászati Kft.-nek, amelynek egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek még a csengeri örökösnővel is volt közös cége.

Korábbi cikkünk a témában: Andezitbánya a kert végében – Áldás vagy átok Recsknek az új beruházás?

Az innen kitermelhető zúzott követ egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz és a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz használnák fel.

A károsultakat jelenleg az önkormányzat látja el, a bányatulajdonos családonként százezer forintos gyorssegélyt osztott ki, de a falu vezetése a kormánytól vár átfogóbb megoldást. A polgármestert hétfőn fogadták a Belügyminisztériumban, elképzelhető, hogy már a héten születhet valamiféle döntés. A későbbi omlások miatt az önkormányzat sem szeretné visszaköltöztetni a károsultakat, bérlakásprogramban látnák a megoldást.

Ahogy arról januárban beszámoltunk, a helyiek már akkor attól féltek, hogy rájuk omlik a hegy a lakóházak közelében újranyitott bánya miatt.

„Félünk, hogy ránk omlik a hegy” – bányanyitás Recsken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:10 0:00

XS
SM
MD
LG