Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Schadl bizalmas ügyvédjét indítja a Fidesz egy zuglói körzetben


Részlet Garabits Márton közöségi médiás választási reklámjából
Részlet Garabits Márton közöségi médiás választási reklámjából

A korrupcióval vádolt Schadl György régi ügyvédjét és bizalmasát, Garabits Mártont indítja a Fidesz Zugló 10. körzetében. A férfi nevét többször említik a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiban. Garabits feleségének pár éve közös felszámolócége is lett Schadl idős édesanyjával.

„Garabits Marcinak 2m Ft vinni + paladino, protrust aláíratva + 66 mFt” – idézi a 24.hu Schadl György sofőrjének és személyi asszisztensének egyik naplóbejegyzését a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából.

Az említett Garabits Márton ügyvéd évek óta Schadl végrehajtó irodájának és egy másik cégének ügyeit intézi. Emellett

a Fidesz jelöltje is a közelgő önkormányzati választáson

Zugló 10. körzetében. Garabits még idén februárban is biztosan kapott megbízást Schadl végrehajtói irodájától, sSőt Schadl 2022-ben a börtönből írhatott alá neki személyesen ügyvédi meghatalmazást, tehát Schadl letartóztatása után találkozhattak.

Az idézett naplóbejegyzés alapján Schadl és Garabits között az átlagos ügyvéd-ügyfél kapcsolatnál szorosabb viszony állhatott fenn. Az említett Paladino és ProTrust vállalat Schadl György 65 éves édesanyjának érdekeltségébe tartozik, aki 2021-ben a semmiből lépett be az éppen újraosztott felszámolói piacra.

Előbbi cégben viszont csak ötvenszázalékos tulajdonos, az üzlet másik fele Garabits Márton feleségének tulajdonában áll. A vállalatnál a társasági szerződést Garabits Márton jegyezte ellen ügyvédként, a cég pedig április elején egy olyan ingatlanba költözött át, amely Garabits apja és anyja tulajdonában van.

Ismert rokonok

Garabits Márton apja, Garabits Károly is politikus volt. Először MSZP-s színekben lett önkormányzati képviselő, de 2005-ben Deutsch Tamás ajánlásával belépett a Fideszbe, és gyorsan az erzsébetvárosi Fidesz alelnöke lett. Bevallása szerint addigra már egymilliárdos vagyont halmozott fel. 2010-ben távozott a Fideszből, 2014-ben már a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az Együtt támogatásával indult volna a VII. kerületben. Politikai pályája még abban évben megtört, miután a Magyar Nemzet közzétett egy hangfelvételt, amelyben arról beszélt, hogy ki és hogyan tud lopni, és hogy neki háromféle rendőrigazolványa is van. Garabits kisebb fia, Garabits Tamás is indul egyébként a mostani a választásokon a Fidesz színeiben, a XV. kerületben próbálkozik.

A lap megkérdezte Garabits Mártont Schadl Györggyel való ismeretségéről és üzleti kapcsolataikról, de nem válaszolt. Schadl György sem akart erről érdemben nyilatkozni, sőt perrel fenyegetett, miután a 24.hu megkérdezte, hogy mióta ismeri Garabitsot.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG