Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mészáros Lőrinc biztonsági cége védi az ügyészséget


Mészáros Lőrinc és felesége, Andrea a Hungexpón, a FeHoVa kiállításon 2023. február 9-én
Mészáros Lőrinc és felesége, Andrea a Hungexpón, a FeHoVa kiállításon 2023. február 9-én

A főügyész arra hivatkozott, hogy egy külső őrző-védő cég dokumentációja bizonyítja majd, hogy ki jár be az ügyészségre. Csakhogy ez a cég Mészáros Lőrinc cége. A téma annak kapcsán került elő, hogy az igazságügyi miniszter korábban egy hangfelvételen arra utalt, mintha Rogán Antal emberei bemehetnének az ügyészségre meghamisítani a bizonyítékokat a Völner–Schadl korrupciós lánc ügyében.

„Minket egy külsős őrző-védő szerv véd, akiknek kötelező beírni azt, ha egy külsős ember itt van. Ha bent járt, ki fog derülni” – magyarázta előző héten Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Telex szerint. Azt viszont nem tette hozzá, hogy ez a biztonságot és hiteles dokumentációt biztosító cég Mészáros Lőrinc cége – írja a lap.

A Központi Nyomozó Főügyészség öt irodaépületét egy cég védi, ez legalább 2016 óta folyamatosan a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft. (Testőr Kft). A Schadl–Völner-ügy nyomozása 2021-ben és 2022-ben, pontosan 2022 októberéig zajlott. Ez alatt az időszak alatt ez a cég védte az ügyészségi épületeket és intézte a portaszolgálatot – írja a Telex.

2022 júniusában Mészáros Lőrinc felvásárolta a többmilliárdos árbevételű céget. Magyar Péter állítása szerint 2023 januárjában vett fel egy beszélgetést Varga Judittal, az akkori igazságügyi miniszterrel.

Ehhez kapcsolódóan: Varga Judit arról beszél, hogy Rogánék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból

Ezen a felvételen a volt igazságügyi miniszter arról beszél, hogy Rogánék az iratokat „anno átnézték” a Völner–Schadl-ügyben, és „persze magukat kihúzatták. (…) Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.”

Ehhez kapcsolódóan: Magyar szerint készült olyan hangfelvétel is, amin más kormánytag is megszólal

Igaz, Varga Judit nem említi, hogy ez pontosan mikor történt, így elméletben elképzelhető, hogy akár egy egy évvel azelőtti esemény jutott hirtelen eszébe ennek kapcsán, amikor még nem Mészáros Lőrinc beosztottjai intézték az ügyészség vonatkozó portáján a nyilvántartást.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG