Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Schadl és Völner is mindent tagadott a bíróságon, utóbbi valótlan és alaptalan vádiratról beszélt


Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes felszólal a per harmadik előkészítő ülésén, 2023. február 23-án a Fővárosi Törvényszéken
Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes felszólal a per harmadik előkészítő ülésén, 2023. február 23-án a Fővárosi Törvényszéken

Ahogy ügyvédjén keresztül korábban, most személyesen a bíróságon is megerősítette perének harmadik előkészítő ülésén Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes, hogy nem tartja magát bűnösnek. Védője Varga Judit igazságügyi minisztert, valamint Süli János és Trócsányi László volt minisztert is beidéztetné. Nem vallotta magát bűnösnek a végrehajtói kar elnöke, Schadl György sem.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, február 17-én megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az utóbbi évek legnagyobb, nyilvánosságra került korrupciós botrányának tárgyalása. A négy előkészítő ülés közül a harmadikon, február 23-án nyilatkoztak a fő vádlottak arról, elismerik-e bűnösségüket.

A vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legkevesebb 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint Schadl György több mint kilencszázmillió forintot szedett be azoktól, akik a segítségével jutottak önálló bírósági végrehajtói kinevezéshez.

Beismerés esetén az ügyészség tíz év börtönt kér Schadl Györgyre, nyolc évet Völner Pálra, emellett kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást, jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, valamint vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig. A vádlottak azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem ismerik el bűnösségüket.

Völner szerint a vádirat nagy része valótlan és alaptalan

A Telex tudósítása szerint először Völner Pál nyilatkozott, aki nincs letartóztatásban, vagyis szabadon mozog, otthonról érkezhetett a tárgyalásra. Az egykori államtitkár, Varga Judit miniszter volt helyettese korábban többször kijelentette, hogy nem tartja magát bűnösnek, most, a bíróság előtt is úgy nyilatkozott, hogy nem követett el bűncselekményt, hivatali hatáskörét sosem lépte túl, a vádirat nagy része szerinte súlyosan valótlan és alaptalan.

Állítása szerint Schadl Györgytől sosem fogadott el pénzt, jogtalan előnyt sem szerzett neki, és államtitkári pozícióját sem használta fel, hogy jogosulatlan segítséget nyújtson.

Schadlt bilincsben, vezetőszáron hozták

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBK) elnökét, Schadl Györgyöt és szintén végrehajtóként dolgozó feleségét 2021 novemberében a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren tartóztatták le, amikor egy Dubajba induló gépre készültek felszállni. Sajtóinformációk szerint tetemes mennyiségű készpénz volt náluk. Völner Pállal ellentétben, aki szabadlábon védekezhet, Schadl György reptéri elfogása óta letartóztatásban van, a bíróságra is bilincsben, vezetőszáron hozták. Ő sem vallotta magát bűnösnek, mindent tagadott, azt is, hogy megvesztegette Völnert. Ugyanakkor korábbi üléseken már több vádlott, köztük hat végrehajtó beismerte bűnösségét és ezzel azt, hogy Schadl néha több száz milliós összegért cserébe segítette őket pozícióba.

Azzal, hogy Schadl és Völner ártatlannak vallotta magát, egyikük sem fogadta el, hogy beismerés esetén tíz, illetve nyolc év börtönt, valamint kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetés kapjon.

Meghallgattatná Varga Juditot Völner védője

Völner Pál védője, Papp Gábor megjegyezte: nehezíti a védekezésüket, hogy a nyomozati anyagból több részlet megjelent a sajtóban. Szerinte az ügyészségnek utána kellene mennie, ki szivárogtatta ki az anyagokat. Az ügyvéd kezdeményezte mások mellett a nyomozati anyagokban többször is megjelenő Varga Judit igazságügyi miniszter meghallgatását, mert, mint mondta, volt, hogy Völner társaságában találkozott Schadl Györggyel, akivel a végrehajtói kinevezésekről beszéltek.

Varga Judit mellett kezdeményezte Völner védője Vízkelety Mariann volt államtitkár, Kovács Pál volt államtitkár, Süli János volt miniszter, Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter, Molnár Zoltán államtitkár, valamint Hajas Barnabás államtitkár meghallgatását is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG