Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Schadl–Völner-ügy: A belügynek és Kubatov Gáboréknak is lehetett protezsáltjuk végrehajtói szakvizsgára


A Schadl–Völner-per első napja a Fővárosi Törvényszéken. A képen Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a vádlottak padján 2023. február 17-én. Fotó: Vörös Szilárd
A Schadl–Völner-per első napja a Fővárosi Törvényszéken. A képen Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a vádlottak padján 2023. február 17-én. Fotó: Vörös Szilárd

A Fidesz pártigazgatójától, a Belügyminisztériumból és az egyik parlamenti kabinetből is megkeresték Völneréket, hogy négy protezsált még a végrehajtói pályázatok beadási határideje előtt le tudjon vizsgázni – írja a Telex a birtokába jutott hangfelvétel és nyomozati anyagok alapján.

Egy 2021. szeptemberi hangfelvételen Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes arról beszél Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, hogy megkeresték az egyik parlamenti kabinettől, mert „egy hölgy szeretne végrehajtói szakvizsgát tenni még a határidő előtt”.

Schadl megígérte Völnernek, hogy továbbítja a nő nevét a megfelelő helyre, Szabó Imréhez, a Szegedi Tudományegyetem jogászprofesszorához, korábbi miniszteri biztoshoz. Ő vezette ugyanis ekkoriban a végrehajtói szakvizsgákat szervező és az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját.

Nem sokkal később egy újabb telefonbeszélgetésben jelezte Völner, hogy még egy név becsúszott a belügyből, egy harmadik beszélgetésben pedig Schadl mondta Völnernek, hogy „Kubatov úr is jelzett valakit, aki szeretett volna szakvizsgázni, és nincs időpontja”. A hírportál azt írja, hogy keresték az ügyben a Fidesz pártigazgatóját, alelnökét, de Kubatov Gábor cikkük megjelenéséig nem reagált.

Ehhez kapcsolódóan: Vádalkut köthetett a Schadl-ügy egyik szereplőjével az ügyészség

A Telex megjegyzi, hogy 2021. október 17-én 35 végrehajtói álláshely pályázati határideje járt le, előfeltétel volt a végrehajtói szakvizsga. A lehallgatott telefonbeszélgetésekben elhangzik, hogy sorban álltak a szegedi jogakadémia titkárságán a jelentkezők, akik a létszámkorlát miatt lemaradtak az október 21-i vizsgáról, vagy épp bejutottak, de még az október 17-i pályázati határidő előtt szerettek volna vizsgázni, emiatt akartak Szegeden új vizsgaidőpontot nyittatni Schadlék.

A per első tárgyalását február 17-én tartották a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint – ahogy arról már korábban beszámoltunk – Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl György több mint kilencszázmillió forintot szedett be azoktól, akik a segítségével jutottak önálló bírósági végrehajtói kinevezéshez.

Az ügyészség beismerés esetén tíz év börtönt kér Schadl Györgyre, nyolc évet Völner Pálra, emellett kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást, jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, valamint vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG