Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Scholz az ukrajnai fegyverszállítások növelésére kérte az EU-t


Olaf Scholz német kancellár a haditengerészet Sea King Mk41 helikopteréből száll ki a Mecklenburg-Elő-Pomeránia fregatt fedélzetén egy balti-tengeri hadgyakorlaton Rostock-Warnemündénél 2023. június 5-én
Olaf Scholz német kancellár a haditengerészet Sea King Mk41 helikopteréből száll ki a Mecklenburg-Elő-Pomeránia fregatt fedélzetén egy balti-tengeri hadgyakorlaton Rostock-Warnemündénél 2023. június 5-én

Olaf Scholz német kancellár szerdán csatlakozott négy európai kollégájához, és az erőfeszítések fokozására kérte az EU-tagországokat annak érdekében, hogy biztosítsák Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemhez elengedhetetlenül szükséges fegyvereket.

A vezetők a Financial Timesban az EU-csúcstalálkozó előtt egy nappal megjelent levelükben elismerték, hogy az EU „elmaradásban van” annak a vállalásának a teljesítésében, hogy március végéig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának.

„De nem adhatjuk fel az ígéretünket” – írta Scholz a dán Mette Frederiksen, a cseh Petr Fiala, az észt Kaja Kallas és a holland Mark Rutte miniszterelnökkel közösen.

„Meg kell újítanunk elhatározásunkat, és meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy mindaddig fenntartsuk támogatásunkat, amíg csak kell” – szorgalmazták.

Mivel a most leadott rendeléseket csak jövőre szállítják ki, a vezetők hangsúlyozták: létfontosságú, hogy megoldást találjanak az ígért tüzérségi lövedékek küldésének felgyorsítására – meglévő készletek adományozásával vagy közös beszerzésekkel.

„A teher olyan nagy, hogy minden államnak mindent meg kell tennie Ukrajna támogatására – ennek továbbra is kollektív erőfeszítésnek kell lennie” – írták, hangsúlyozva, hogy „élet-halál kérdésről” van szó az ukrán katonák számára.

Scholz az elmúlt hetekben többször is sürgette az európai országokat, hogy növeljék fegyver-hozzájárulásukat, és arra figyelmeztetett, hogy a 2024-re előirányzott összeg „nem elég nagy”.

Ehhez kapcsolódóan: Kétséges támogatások és lassú előrehaladás: Ukrajna küzdelme a háború új szakaszában

A szövetségesek attól is tartanak, hogy elolvadhat az Egyesült Államoktól – Ukrajna eddigi legnagyobb fegyverszállítójától – érkező segítség.

Joe Biden elnök prioritássá tette Ukrajna támogatását, az amerikai fegyverek és a pénzügyi segítség pedig kulcsfontosságú a Nyugat-barát ország küzdelmében a sokkal nagyobb, támadó orosz haderővel szemben.

Az ellenzéki republikánusok azonban igyekeznek leállítani az erőfeszítéseket, és megtagadták az új költségvetési kiadások jóváhagyását. Azt követelik, hogy a demokraták először egyezzenek bele átfogó, szigorú új intézkedésekbe az illegális bevándorlás visszaszorítására.

Az Egyesült Államokban választási év van. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Donald Trump visszatérése a Fehér Házba vélhetően „más politikát” hoz a háborút illetően.

Hatalmas pusztítást hagyott maga után a hétvégi rakétacsapás egy ukrán városban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:38 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG