Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Segítünk, ahogy tudunk” – Kazahok segítik a sorozás elől menekülő oroszokat


Kocsisor az egyik orosz–kazah határátkelőnél 2022. szeptember 29-én
Kocsisor az egyik orosz–kazah határátkelőnél 2022. szeptember 29-én

Már körülbelül százezer orosz állampolgár érkezett a szomszédos Kazahsztánba azóta, hogy a Kreml előző héten részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háborús erőfeszítések fokozása érdekében.

A példa nélküli emberáradat fogadására spontán csoportok szerveződtek, akik segítenek az érkezőknek egyebek mellett ideiglenes szállást találni és elintézni a szükséges papírmunkát.

Helyszíni tudósítások szerint a két ország közötti határon hosszú autósorok várakoznak, mások gyalog érkeztek, legtöbbjük fiatal férfi.

Hasonló jelenetek zajlanak le napjainkban egyebek mellett Oroszország Finnországgal, Georgiával és Mongóliával közös határain is.

Mi az oroszok véleménye a részleges mozgósításról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

„Minden nappal egyre többen és többen jönnek, egyszerűen nem tudjuk, hol szállásoljuk el őket” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Diana Mukanajeva, aki önkéntes segítőként tevékenykedik egy térségbeli vasútállomáson.

Rámutatott, hogy a kazahok megértik a besorozott orosz katonákat, akiket arra kényszerítettek, hogy „hagyjanak hátra mindent, és fussanak”.

„Azt mondják nekünk, hogy »Nem akarunk gyilkolni, és azt sem akarjuk, hogy minket gyilkoljanak meg«, ezért – mivel emberek vagyunk – segítünk, ahogy tudunk” – tette hozzá.

Túlzsúfolt szállások

Egyesek saját lakásukba fogadtak be oroszokat teljesen ingyen, ami most különösen nagy segítség, ugyanis az elmúlt egy hétben 34 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak a határ menti régiókban.

Az északnyugati Oralban először a mozit és a sportcsarnokot alakították át befogadóközponttá, de az áradat nem csillapodott a határtelepülésen, így mintegy kétszáz embert ideiglenesen egy gyerektábor hálótermeiben helyeztek el.

Az újonnan érkezőket önkéntesek segítik a regisztrációban, amely kötelező azok számára, akik harminc napnál hosszabb ideig kívánnak Kazahsztánban maradni.

A 39 éves Jurij Svin, aki ezelőtt ingatlanügynökként dolgozott Moszkvában, azt mondta, hogy nagyon meglepődött a meleg fogadtatáson, azon, hogy mindenki segített, amiben csak tudott.

„Rendkívül stresszesek voltunk, de a határ átlépését követően kicsit végre megnyugodtak az emberek. Mindenkinél ugyanaz a helyzet: nem tudjuk, mi következik” – közölte a férfi, aki a részleges mozgósítás hírére azonnal a távozás mellett döntött, de azt még nem tudja, hogy megpróbál-e továbbállni a közép-ázsiai országból.

Kazah önkéntesek több online csoportot is létrehoztak, amelyekben tanácsokkal segítik az oroszokat, például a lakáskeresés vagy a helyi SIM-kártya vásárlása terén.

Bizonytalan jövő

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kedden ígéretet tett a mostani „reménytelen” helyzet elől menekülő oroszok biztonságának garantálására.

A jelenlegi szabályok értelmében orosz állampolgárok kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül Kazahsztánban.

Tatyjana Keloszkina az orali gyerektáborban dolgozik önkéntesként, főleg a bürokratikus teendőkben segíti az érkezőket. „Sokan azt mondják, hogy nem terveznek elmenni Kazahsztánból, itt akarnak munkát találni” – húzta alá.

Egy másik határállomáson, az északi Petropavlban Mihail Kondakov büszkén mutatta az AFP-nek első hivatalos kazah dokumentumait. „Már majdnem sikerült letelepednünk, találtunk lakást, az emberek szuper kedvesek” – mondta, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem tudja, mikor láthatja újra Oroszországban maradt barátnőjét.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG