Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Nincs döntés a határok lezárásáról, sokan menekülnek Oroszországból a mozgósítás elől


Az orosz–georgiai határ orosz oldalán várakoznak az átkelni szándékozók. Verhnij Larsz, 2022. szeptember 26.
Az orosz–georgiai határ orosz oldalán várakoznak az átkelni szándékozók. Verhnij Larsz, 2022. szeptember 26.

A Kreml szóvivője közölte, hogy a kormány nem tervezi a határok lezárását, miközben autók tízezrei viszik a menekülő oroszokat, főként férfiakat Georgiába, Finnországba, Kazahsztánba és Mongóliába, miután Putyin elnök részleges katonai mozgósítást jelentett be az ukrajnai háború támogatására.

A szeptember 26-i moszkvai sajtótájékoztatón a határok esetleges lezárásáról szóló szóbeszédre vonatkozó kérdésre válaszolva Peszkov azt mondta, „nem tudok semmi ilyesmiről”.

„Eddig a pillanatig nem született döntés erről” – közölte.

Közben az oroszok továbbra is tömegesen hagyják el az országot, egyes ottani szerkesztőségek szerint több mint 260 ezren menekültek el azóta, hogy a Kreml múlt héten bejelentette a részleges mozgósítást.

A kazahsztáni migrációs bizottság megbízott főnöke, Aszlan Atalikov ezredes szeptember 26-án azt mondta, hogy szeptember 22-e óta drámaian megnőtt a közép-ázsiai országba belépő orosz állampolgárok száma.

Közölte, hogy az elmúlt napokban mintegy negyvenezer orosz állampolgár távozott más országokba – főleg Üzbegisztánba és Kirgizisztánba – Kazahsztánon keresztül.

Az emberáradat olyan nagy nyomást gyakorolt a kazahsztáni szálláshelyekre, hogy Oral városában egy mozi vezetői közölték: azok az oroszok, akiknek nincs hova menniük, ideiglenesen a mozi helyiségeiben lakhatnak.

A hétvégén Mongólia egykori elnöke, Cahiagín Elbegdordzs videónyilatkozatot tett közzé a YouTube-on, amelyben felszólította a tivani, burját és kalmük származású orosz állampolgárokat, hogy meneküljenek el Oroszországból, ahelyett hogy „az ukránokat ölnék”.

„Tudom, hogy ennek a véres háborúnak a kezdete óta az Oroszországban élő etnikai kisebbségek szenvedtek a legjobban. A burját mongolok, a tivani mongolok, a kalmük mongolok sokat szenvedtek. Nem másnak, mint ágyútölteléknek használták őket. Több százan megsebesültek, több ezren meghaltak közülük. Mi, mongolok tárt karokkal és szívvel fogadunk benneteket” – mondta a volt elnök.

Elbegdordzs Vlagyimir Putyin orosz elnököt is felszólította a háború azonnali befejezésére, mondván, Ukrajnának joga van szabad országként létezni.

Készült a TASZSZ, az Interfax, a Szabad Európa/Szabadság Rádió üzbég szerkesztősége, az Idel.Realities és a Siberia.Realities tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG