Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai-orosz csúcs: “a puding próbája az evés"


Vlagyimir Putyin orosz (balra) és Joe Biden amerikai elnök kézfogása a svájci Genfben 2021. június 16-án
Vlagyimir Putyin orosz (balra) és Joe Biden amerikai elnök kézfogása a svájci Genfben 2021. június 16-án

“Oroszország már nem képes diktálni, mi történjen a világban” – jelentette ki Joe Biden Genfben a közel négyórás amerikai-orosz csúcstalálkozót követően. Az amerikai elnök szerint Oroszország “kétségbeesve próbálja fenntartani” világhatalmi státuszát. Vlagyimir Putyin "meglehetősen konstruktívnak" nevezte a találkozót, közölve, mindkét fél kölcsönösen visszahelyezi nagyköveteit és szeretnék jobban megérteni egymást.

A vártnál valamivel rövidebb, de így is közel négyórás találkozó után Joe Biden feltartott hüvelykujjal tartott a szállása felé, a felek külön tartott sajtótájékoztatója előtt. Az amerikai és az orosz elnök először szűkebb körű megbeszélést folytatott, majd egy nagyjából egyórás, tágabb, több tisztségviselővel bővítettet.

Az amerikai elnök azzal kezdte (egyébként másodiknak tartott) sajtótájékoztatóját, hogy “ugyan vannak köztünk nézeteltérések, de azt szeretném, ha Putyin elnök megértené, miért mondom azt, amit mondok és miért teszem azt, amit teszek. Közöltem Putyin elnökkel, hogy nem Oroszország vagy bárki más ellen vagyok, hanem az amerikai népért”.

“Az emberi jogok meghatározzák amerikai létünket, ezért ezek mindig fontosak lesznek számunkra” – tette hozzá Joe Biden.

"Egyenesen tőlem hallja"

“Azt tettem, amiért jöttem. Egy: azonosítani azokat a területeket, melyeken országainknak közösek az érdekei és együtt tudnak működni a világ javára. Kettő: közvetlenül elmondani, hogy az Egyesült Államok válaszolni fog minden, a saját vagy szövetségeseink érdekeivel ellentétes akcióra. És három: világosan megfogalmazni országunk prioritásait és értekeinket, hogy ezt egyenesen tőlem hallja” – jelentette ki Joe Biden.

"Azt kell mondanom, a találkozók hangneme jó, pozitív volt" - tette hozzá az amerikai elnök, aki ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Oroszország “kétségbeesve próbálja fenntartani” világhatalmi státuszát. Ennek elvesztése “lesz az ára” a folyamatos választási beavatkozási kísérleteknek, utalt az amerikai elnökválasztás kapcsán felmerült gyanúkra.

“Oroszország már nem képes diktálni, mi történjen a világban” – tette hozzá Joe Biden, aki arról is beszélt, hogy a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij esetleges halálának pusztító hatása lenne.

"Amerika válaszolni fog minden, a saját vagy szövetségeseink érdekeivel ellentétes akcióra" - jelentette ki az amerikai elnök, aki arra az újságírói kérdésre, hogy megbízik-e Vlagyimir Putyinban azt mondta, “ez nem a bizalomról, hanem az érdekekről és azok megerősítéséről” szól.

Joe Biden egy mondást idézve úgy fogalmazott: “a puding próbája az evés. Hamarosan kiderül”.

Visszahelyezett nagykövetek

Vlagyimir Putyin, aki közölte, a két ország visszahelyezi nagyköveteit a feszültségek enyhítésének céljából.

A washingtoni orosz nagykövetet, Anatolij Antonovot három hónapja hívta vissza Moszkva, miután Joe Biden gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint. A moszkvai amerikai nagykövet, John Sullivan közel két hónapja hagyta ott posztját, amikor konzultációra visszatért Washingtonba.

"Nagyon más, mint Trump elnök"

A találkozóról szólva az orosz elnök “tapasztalt államférfinak” nevezte Joe Bident, hozzátéve, hogy “nagyon más, mint Trump elnök”.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója a svájci Genfben, 2021. június 16-án.
Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója a svájci Genfben, 2021. június 16-án.

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államoknak közös felelőssége a nukleáris biztonság és nem zárta ki, hogy újabb tárgyalások induljanak a nemrég kiterjesztett Új START egyezmény megváltoztatásáról.

Az orosz elnök szerint egyáltalán nem ellenséges, hanem “meglehetősen konstruktív” párbeszéd folyt a felek közt, mindkét oldal “szeretné megérteni a másikat”.

"Az az ember tudta, hogy megszegi a törvényt"

A sajtótájékoztatón felmerült Alekszej Navalnij ügye is, mire az orosz elnök a bebörtönzött ellenzéki vezető nevének kiejtése nélkül annyit mondott, hogy “az az ember tudta, hogy megszegi az orosz törvényt".

Vlagyimir Putyin inkább a Black Lives Matter mozgalmat és a Capitolium ostromát hozta szóba, amikor az orosz ellenzék üldözéséről kérdezték, mondván, hogy Oroszországban "nem szeretnék", hogy hasonló történjen.

Újságírói kérdésre válaszolva Joe Biden nevetve “képtelen összehasonlításnak” nevezte Vlagyimir Putyin az amerikai Capitolium elleni támadással kapcsolatos szavait.

Az amerikai elnök szerint míg az Egyesült Államokban “bűnözők” próbálták meg elfoglalni az épületet, addig Oroszországban békésen ellenvéleményüket kifejező emberek nem beszélhetnek szabadon.

Ukrajna NATO-csatlakozásáról Putyin szerint "nincs mit beszélni"

Újságírók megkérdezték azt is, hogy Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása szóba került-e, de Putyin szerint erről "nincs mit megbeszélni".

A megbeszélésen szóba került az RFE/RL (melynek a Szabad Európa magyar szerkesztősége is része) oroszországi “külföldi ügynöknek” bélyegzése. Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, mindez válasz arra, hogy Washington szerinte külföldi ügynöknek tartja az állami kontroll alatt működő orosz RT televíziós csatornát.

Célkeresztben a kíberbiztonság

Az orosz elnök közölte, Washington és Moszkva egyeztetésekbe kezd a kíberbiztonság kérdésében, szerinte az oroszországi támadások nagy része az Egyesült Államokból indul.

A kíberbiztonság kérdéséről Joe Biden azt mondta, az Egyesült Államok 16 olyan helyet határozott meg, melyekhez “nem lehet nyúlni”. Az elvvel Oroszország is egyetért, de “egy dolog az elmélet és egy másik a gyakorlat” – fogalmazott Joe Biden.

A kiberbiztonság azért különösen kényes téma, mert az amerikai hírszerző szervek szerint orosz szolgálatok állnak több amerikai kormányzati rendszer elleni hackertámadás mögött. Szintén Oroszországból indultak azok a zsarolóvírusos támadások, amelyek ideiglenesen megbénították például az amerikai Colonial Pipeline gázvezeték működtetőjének szervereit.

Az amerikai szervek szerint az ilyen támadásokat szervezett bűnözői csoportok végzik Oroszországból, akiknek tevékenysége felett a kormány szemet huny. Vlagyimir Putyin a közelmúltban kijelentette, hogy kész kiadni kiberbűnözőket az amerikaiaknak, de csak akkor, „ha ők is megteszik ugyanezt”, de azt nem részletezte, Washingtonnak kiket kellene kiadnia.

Az első találkozó

Joe Biden tavalyi megválasztása óta első alkalommal találkozott Vlagyimir Putyinnal, de elnökként többször keményen bírálta az orosz vezetőt (ami éles váltás elődje, Donald Trump politikájához képest, aki legalábbis elnöksége kezdetén jó személyes viszonyra törekedett Vlagyimir Putyinnal), egy alkalommal például gyilkosnak nevezte, így a találkozóra kifejezetten feszült nemzetközi légkörben kerül sor.

Biden-Putyin találkozó: komoly készültség Genf utcáin
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:42 0:00

Vlagyimir Putyin a találkozó előtti napokban minden korábbinál nagyobb személyes hatamat ragadott magához Oroszországban, és fokozta a civil szférára és az ellenzéki aktivistákra nehezedő nyomást – utóbbit a legjobban Alekszej Navalnij üldöztetése mutatja.

Ennek ellenére Vlagyimir Putyin a találkozó előtt azt mondta, nem eshet szó az Oroszországon belüli jogsértésekről, beleértve a Navalnij elleni, nemzetközi felháborodást okozó tavalyi merényletkísérletet is.

„Sokféle módon meg lehet ítélni a politikai rendszerünket. Kérem, hagyják, hogy mi döntsük el, hogyan rendezzük az életünknek ezt a részét” – mondta Putyin június 4-én egy nemzetközi sajtóeseményen.

Vlagyimir Putyin számára a találkozó mindenképpen presztízsnyereséget jelent, mivel úgy véli, az amerikaiak a szovjet vezetőkhöz hasonló nagyhatalmi vezetőként kezelik. Azonban az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is azt mondta, a csúcson „nem lesz könnyű” áttörést elérni.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG