Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Semmink sem maradt”: a pusztító afgán áradások áldozatai a túlélésért küzdenek


Afgán férfiak takarítják a törmeléket és a sarat egy megrongálódott házból az áradások után az északi Baglán tartomány Lakiha falujában 2024. május 11-én
Afgán férfiak takarítják a törmeléket és a sarat egy megrongálódott házból az áradások után az északi Baglán tartomány Lakiha falujában 2024. május 11-én

Több száz halálos áldozatot követeltek és több ezer otthont tettek lakhatatlanná az észak-afganisztáni Baglán tartományban pusztító áradások. A túlélők azt mondják, hogy nehezen jutnak élelemhez, gyógyszerhez és menedékhez.

Szabzinah túlélte a pusztító árvizet. A háromgyermekes anya most azért küzd, hogy életben tartsa családját, miközben a nemzetközi segélyszervezetek próbálnak gyógyszert, takarót és élelmiszert juttatni az érintett területekre, amelyek többsége Baglán tartományban található.

„Nincs semmink – mondta a Szabad Európa Azadi Rádiójának Szabzinah, akinek a Barka körzetben lévő otthonát elmosta az áradás. – Éhesek és szomjasak vagyunk.”

„Még nem kaptunk sátrat. A lábam megsérült, de az orvos csak egy tablettát tudott adni a fájdalomra” – mondta.

Szabzinah egyike annak a több tízezer embernek, akiket a múlt pénteki heves esőzések okozta villámárvizek sújtottak. Az elmúlt napokban Badakasztan, Takar, Gór és Fardzsab tartományból is jelentettek halálos áldozatokat követelő áradásokat.

Csak Baglánban legalább 315 ember vesztette életét az ENSZ szerint, 1600 ember megsérült, és több száz embert eltűntként tartanak nyilván. A szervezet szerint csaknem háromezer házat sodortak el az áradások.

A mentők és a segélyszervezetek az idővel küzdenek, hogy elérjék a bajba jutott közösségeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap közölte, hogy hét tonna gyógyszert és sürgősségi csomagot juttatott az árvízzel sújtott területekre. A segélyek eljuttatását azonban hátráltatja, hogy az időjárás miatt Baglán tartomány nagy része járhatatlanná vált teherautóval.

Több bajbajutott azt állítja, hogy kevés segítséget kapott.

„Néhány ember megúszta az áradásokat – mondta Koda Dad az Azadi Rádiónak. – Most mindenki hajléktalan. Élelemre és takarókra van szükségünk, hogy túléljük az éjszakákat” – tette hozzá.

Az önkéntesként dolgozó Szamszullah azt mondta, eddig még nem látott ilyen erőteljes villámárvizet.

„Semmi sem maradt az áradások után. Ha körülnézel, azt hiszed, hogy itt nem élt senki” – mondta az Azadi Rádiónak.

Miközben a mentők és a helyiek a több száz eltűnt után kutatnak, a segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy meredeken emelkedhet a bagláni áradások halálos áldozatainak száma.

Az áradások súlyosbították a pusztító humanitárius válságot Afganisztánban, amely már most is a legnagyobb a világon. Emberek milliói élnek az éhhalál szélén.

Iszappal borított folyó Baglán tartományban, Logariha faluban 2024. május 10-én
Iszappal borított folyó Baglán tartományban, Logariha faluban 2024. május 10-én

Márciusban és áprilisban a heves esőzések és áradások több mint száz ember halálát okozták Afganisztán középső és keleti részén.

Hajatullah Raszúli, a Világélelmezési Program északkelet-afganisztáni irodájának vezetője hétfőn azt mondta, hogy a bagláni áradások egy olyan régióban pusztítottak, ahol a legtöbb ember „már így is veszélyben volt az éhínség miatt”, és most az árvíz megfosztotta őket fő megélhetési forrásuktól, a mezőgazdaságtól.

„A kár óriási” – mondta Din Mohammad gazdálkodó, hozzátéve, hogy az áradások több mint ezerhektárnyi termőföldön pusztították el a zöldségtermesztést.

Írta Abubakar Sziddike Faiza Ibrahimi (Szabad Európa, Azadi Rádió) tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG