Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikertelen a fellebbezés, jogerős Navalnij börtönbüntetése


Börtönben marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus
Börtönben marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Helyben hagyta a moszkvai városi bíróság szombaton Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letöltendő börtönbüntetését. Navalnij ez alapján legközelebb két és fél év múlva szabadulhat.

Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztését azután változtatta letöltendőre az orosz bíróság, hogy az ellenzéki politikus nem tért haza időben Németországból, ahol a megmérgezése után ápolták egy kórházban. A büntetés letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy Navalnij külföldi tartózkodásával megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

„Önkényes és jogellenes”

A fellebbviteli bíróság határozata értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Ha más ügyekben nem szabnak ki rá újabb büntetést, a 2023 júliusában vagy augusztusában szabadulhat.

Navalnij védőbeszédében azt hangoztatta, hogy a megmérgezését követően nem rejtőzködött az orosz büntetés-végrehajtás elől, hiszen mindenki tudta, hogy hol tartózkodik. Rámutatott arra is, hogy az korábban rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje lejárt, és hogy januárban önként tért vissza Oroszországba.

Mosolyogva lépett a tárgyalóterembe Navalnij
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:33 0:00

Navalnij hivatkozott az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatára is. A héttagú bírói testület február 16-án döntött úgy, hogy Navalnij azonnali szabadon engedésére szólítja fel az orosz kormányt. Az EJEB a politikus januári letartóztatását önkényesnek és jogellenesnek minősítette, mint mondták, a hivatkozott kötelezettségnek (azaz az Ororszországba való visszatérésnek) akkor kellett volna eleget tennie, amikor még a mérgezés miatt kómás állapotban volt.

Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter az EJEB határozatára úgy reagált: „a követelés teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, és nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást.”

A pénzfegyvert is bevetették

Navalnij ellen, hazaérkezése óta más eljárásokat is elindítottak. Az egyik perban Navajnijt azzal vádolják, hogy megrágalmazott egy háborús veteránt, aki szerepelt egy Kreml által készített, Putyin elnököt támogató videóban. Emiatt az ügyészek azt követelik, hogy Navalnijt ítéljék 950 ezer rubeles, vagyis közel 4 millió forintos pénzbüntetésre.

Navalnij és legjelentősebb szervezete, a Korrupcióellenes Alap ellen szintén többször szabtak ki pénzbírságot és indítottak polgári pereket már korábban is - ezekkel vélhetően csődbe akarták juttatni őket, hogy véget vessenek a működésüknek.

Folytatódnak a tüntetések

Navalnij bebörtönzése tiltakozásokat váltott ki Oroszország-szerte, a letartóztatását követő hétvégén csaknem minden jelentősebb orosz városban demonstrációk kezdődtek, ez volt Oroszország elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb tüntetéshulláma.

Az első demonstrációk után több száz résztvevők letartóztattak (köztük Navalnij feleségét is, aki azóta Németországba ment). Múlt vasárnap, a politikus csapatának felhívására több helyen kis csoportokban, lámpákkal és gyertyákkal tüntettek emberek a politikai foglyok szabadon engedéséért.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

A kisebb tiltakozások résztvevői is hatósági retorziókra számíthatnak azonban : az OVD-Info jogvédő csoport tájékoztatása szerint Tatárföld fővárosában, Kazanyban kilenc főt előállítottak egy engedélyezett tüntetésen. Hat aktivistát később elengedtek, a másik három ellen eljárás indult, amiért olyan szlogent használtak, amely nem szerepelt a demonstráció meghatározott programjában. A tiltakozáson több mint ötszázan vettek részt, noha azt csak kétszáz fő számára hagyták jóvá.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG