Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több millió forintnyi összegre perlik Alekszej Navalnijt egy újabb eljárásban


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista egy orosz bíróságon, 2021. február 16.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista egy orosz bíróságon, 2021. február 16.

Az ügyészek azt követelik, hogy a Kremlt bíráló ellenzéki aktivistát ítéljék 950 ezer rubeles, vagyis közel 4 millió forintos pénzbüntetésre, amiért szerintük a becsületébe gázolt egy második világháborús veteránnak. Újabb eljárás folyik a korábban már csaknem 3 év letöltendő börtönre ítélt Alekszej Navalnij ellen.

Az ügyészség február 16-án indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki nagy összegű pénzbüntetést Navalnijra. Az ellenzéki aktivista szövetségesei a pert politikailag motiváltnak tartják

Navajnijt azzal vádolják, hogy megrágalmazott egy háborús veteránt, aki szerepelt egy Kreml által készített, Putyin elnököt támogató videóban. Navalnij kigúnyolta a felvételen szereplő embereket, "korrupt lakájoknak és árulóknak" nevezte őket.

A világháborús veteránokat nagy tiszteletben tartják Oroszországban, a bírálatuk társadalmilag elfogadhatatlan a többség számára.

Mosolyogva lépett a tárgyalóterembe Navalnij
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:33 0:00

Nem először vetik be a pénzügyi fegyvert

Február elején Navalnijt csaknem három év letöltendő börtönre ítélték, mivel a bíró szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés szabályait, amikor Németországban lábadozott a csaknem végzetes novicsok-mérgezése után.

Navalnij bebörtönzése tiltakozásokat váltott ki Oroszország-szerte. Sok nyugati ország is elítélte a letöltendő börtönbüntetés kiszabását, akárcsak a mérgezést, mellyel orosz belbiztonsági ügynököket vádolnak.

Navalnij és legjelentősebb szervezete, a Korrupcióellenes Alap ellen többször szabtak ki pénzbírságot és indítottak polgári pereket már korábban is - ezekkel vélhetően csődbe akarták juttatni őket, hogy véget vessenek a működésüknek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG