Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több millió forintnyi összegre perlik Alekszej Navalnijt egy újabb eljárásban


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista egy orosz bíróságon, 2021. február 16.

Az ügyészek azt követelik, hogy a Kremlt bíráló ellenzéki aktivistát ítéljék 950 ezer rubeles, vagyis közel 4 millió forintos pénzbüntetésre, amiért szerintük a becsületébe gázolt egy második világháborús veteránnak. Újabb eljárás folyik a korábban már csaknem 3 év letöltendő börtönre ítélt Alekszej Navalnij ellen.

Az ügyészség február 16-án indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki nagy összegű pénzbüntetést Navalnijra. Az ellenzéki aktivista szövetségesei a pert politikailag motiváltnak tartják

Navajnijt azzal vádolják, hogy megrágalmazott egy háborús veteránt, aki szerepelt egy Kreml által készített, Putyin elnököt támogató videóban. Navalnij kigúnyolta a felvételen szereplő embereket, "korrupt lakájoknak és árulóknak" nevezte őket.

A világháborús veteránokat nagy tiszteletben tartják Oroszországban, a bírálatuk társadalmilag elfogadhatatlan a többség számára.

Mosolyogva lépett a tárgyalóterembe Navalnij
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Nem először vetik be a pénzügyi fegyvert

Február elején Navalnijt csaknem három év letöltendő börtönre ítélték, mivel a bíró szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés szabályait, amikor Németországban lábadozott a csaknem végzetes novicsok-mérgezése után.

Navalnij bebörtönzése tiltakozásokat váltott ki Oroszország-szerte. Sok nyugati ország is elítélte a letöltendő börtönbüntetés kiszabását, akárcsak a mérgezést, mellyel orosz belbiztonsági ügynököket vádolnak.

Navalnij és legjelentősebb szervezete, a Korrupcióellenes Alap ellen többször szabtak ki pénzbírságot és indítottak polgári pereket már korábban is - ezekkel vélhetően csődbe akarták juttatni őket, hogy véget vessenek a működésüknek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG