Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő héten érkezik az első adag kínai oltóanyag, lesz védettségi igazolás is


Szerb egészségügyi dolgozó mutatja egymás mellett az orosz Szputnyik V oltóanyagot és a kínai Sinopharm termékét Belgrádban, 2021. február elsején.
Szerb egészségügyi dolgozó mutatja egymás mellett az orosz Szputnyik V oltóanyagot és a kínai Sinopharm termékét Belgrádban, 2021. február elsején.

Jövő héten érkezik félmillió adag kínai oltóanyag, árulta el Gulyás Gergely a kormányinfón. Azt is elmondta, hogy az orosz Szputnyik V termékből 200 ezer adagot szállítanak le márciusig. A miniszter azt is bejelentette, hogy lesz külön magyar védettségi igazolás.

Félmillió adag kínai vakcina szállítását várja a kormány jövő héten, mondta el Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely szerint a Sinopharm terméke "olyan szempontból a legbiztonságosabb oltóanyag", hogy 30 millió embernek beadták már.

Itt fontos megjegyezni, hogy egy hatóanyag nem lesz attól sem inkább, sem kevésbé biztonságos vagy hatásos, ha sok embernek beadják, de nem megismerhető eredménnyel. Magyarországon eddig 294 624 fő kapott oltást.

A kormány március végéig csaknem egymillió adag Pfizer és Moderna termék leszállításában állapodott meg. A nyugati termékek közül az AstraZeneca hatóanyagát is elkezdték szállítani Magyarországra, csütörtökön érkezett a második szállítmány. Az elmúlt hét nap alatt csaknem százezer adag AstraZeneca termék érkezett meg az országba.

Az OGYÉI már engedélyezte a Sinopharm termékét. Gulyás Gergely szerint ezután az fog következni, hogy

"a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja magát az oltóanyagot is. Azt reméljük, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az eddigi szakértelmével, a helyzet súlyosságát látva – hiszen most is sokan halnak meg –, de egy szakmailag megkérdőjelezhetetlen, alapos vizsgálatot követően a felszabadítást lehetővé teszi."

A miniszter bejelentette, hogy lesz külön magyar védettségi igazolás. Ennek nem lesz lejárati dátuma, és azok kaphatják, akiket vagy beoltottak, vagy átestek a betegségen.

Akiknek csak egy pozitív PCR-tesztjük igazolja, hogy egyszer már megbetegedtek, azok a pozitív teszt utáni tizedik naptól kaphatnak érvényes igazolást. Akik kórházban is voltak, azok a kórházi elbocsátást követően, akiknek pedig volt a pozitív után negatív PCR-tesztjük, azoknak utóbbi teszt napjától lesz érvényes ez az igazolás.

Aki vérvizsgálattal igazolja, hogy jelen vannak az antitestek a szervezetében, az is kérhet ilyen papírt, de az előbbiektől eltérően ez a csoport már csak pénzért, és csak négy hónapra. Azt nem árulta le Gulyás Gergely, hogy nekik mennyiért fogja adni a kormány ezt a lehetőséget.

Ahogy azt se, hogy ez a védettséget igazoló papír mire lesz jó. A miniszter elmondása szerint ezt előbb jelentették be, mint hogy akár a kormány tudná, hogy ez mire lesz jó. Viszont indokoltnak látták, hogy legyen egy ilyen igazolás.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG