Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oltási útlevél: ki kaphat majd szabad utat?


Airbus A319-es készül a vlagyivosztoki leszálláshoz 2020. augusztus 17-én.
Airbus A319-es készül a vlagyivosztoki leszálláshoz 2020. augusztus 17-én.

Valószínűleg lesz uniós oltási bizonyítvány, de csak akkor, ha az átoltottság már elérte a 60-70 százalékos szintet. Arról azonban még komoly vitákat kell lefolytatni, hogy egy ilyen dokumentum mire jogosít fel és hogy szenvedhet-e bárki hátrányt amiatt, mert nem oltatta be magát.

Az uniós tagállami vezetők közül elsőként a görög miniszterelnök mondta ki azt, amire már bizonyára mindenki gondolt: legyen oltási útlevele azoknak, akik rendelkeznek Covid19 elleni vakcinával.

Kiriakosz Mitszotakiszhez gyorsan csatlakozott a soros uniós elnökséget ellátó Portugália kormányfője is. Antonio Costa is azon a véleményen van, hogy ez kifejezetten fontos azoknak az országoknak, amelyek fő bevételi forrása a turizmus.

"Elengedhetetlen, hogy amikor a következő nyáron utazunk, akkor biztonságban érezzük magunkat külföldön, és mások is biztonságban érezzék magukat, akkor Portugáliába vagy Görögországba mennek” - mondta Costa.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint ez egy nagyon releváns téma és az EU-n belül meg kell kezdeni az ezzel kapcsolatos vitát. Michel egy holland televíziónak nyilatkozott erről. Szerinte két kérdésre kell elöljáróban választ adni:

“Egyetértünk-e egy ilyen tanúsítvánnyal és ha igen, akkor mikor kerüljön rá sor?”

Legfelsőbb szintre kerül a téma

A vitát valószínűleg ezen a héten csütörtökön legmagasabb szinten folytatják a tagállamok. Videokonferencia-csúcstalálkozót rendeznek ugyanis az állam- és kormányfők, egyetlen napirendi témával: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekkel, az oltási stratégiával és a korlátozások feloldásával összefüggő ügyekről.

Azonban van egy további kérdéskör: ha a vírus elleni oltás önkéntes, akkor lehet-e emberek között különbséget tenni aszerint, hogy rendelkezik-e oltással. Avagy milyen alapon lehet megtagadni például valakitől a repülőre való felszállást, egy koncerten való részvételt, ha tulajdonképpen nincs olyan szabály, amit az oltást megtagadó megszegett volna.

Nem volt zsúfolt az athéni tengerpart 2020. április 28-án.
Nem volt zsúfolt az athéni tengerpart 2020. április 28-án.

Akik eddig ezt a témát szóba hozták, egyöntetűen arról beszélnek, hogy csak akkor lehet ilyen tanúsítványt alkalmazni, ha már megtörtént a lakosság átoltása, vagyis egy ország – vagy az EU – polgárainak 60-70 százaléka védetté vált.

Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő, a parlament közlekedési és turisztikai bizottságának első alelnöke a Szabad Európa érdeklődésére elmondta, hogy a bizottságukban is szóba került ez a kérdés.

“Mindenképpen egységes, európai szabályozásra van szükség, nem pedig tagállamok saját megoldásaira” – hangsúlyozta Ujhelyi.

Hozzátette, az a gond, hogy akik azért utaznának, mert tanulnak vagy dolgoznak, általában az oltási sorrend végén vannak. Éppen ezért szerinte át kell gondolni azt, hogy előre vegyék azokat, akiknek a munka része az utazás, legyen az kamionsofőr, ösztöndíjas hallgató vagy külföldön dolgozó séf. A képviselő úgy véli, akik ebben a helyzetben vannak, indokoltan kerülhetnének előbbre az oltási sorrendben.

Bizonytalanságok Magyarország kapcsán

Két fontos, Magyarországot érintő szempontra is fel kell hívni a figyelmet. A magyar oltakozási kedv nagyon alacsony. Egy december első hetében készült KSH-felmérés adatai szerint mindössze a lakosság 14,9 százaléka élne a lehetőséggel, míg például Belgiumban ez az arány 60 százalék.

Vagyis a magyar átoltottság még igen távolinak tűnik, holott a második negyedévben a már engedélyezett és az addig jóváhagyást kapó gyártóktól már rendelkezésre fog állni annyi vakcina, hogy Magyarország ezt a célt teljesíthetné.

A másik kérdés, hogy mi történik azzal, aki nem az EU által jóváhagyott és engedélyezett oltást kapja. Például egy olyat, amiből Magyarország nagy mennyiséget kíván vásárolni Kínából. Félő, hogy egy ilyen oltás nem lesz alkalmas “vakcinaútlevél” kiváltására.

Megtudtuk, hogy az Európai Bizottság jelenleg egy irányelv-tervezetet készít elő, amely a digitális oltási tanúsítványokra vonatkozik majd. Ez a javaslat arról szól, hogy egy ilyen dokumentumban milyen minimálisan rögzíthető adatkészletet tarthatnak nyilván (név, oltási betegség, az oltás dátuma stb.).

Ezzel párhuzamosan a tagállamokat arra szólítják fel, hogy – ahol még nincs – hozzanak létre immunizációs információs rendszereket az összes jelenlegi és jövőbeni oltási nyilvántartás rögzítésére.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG