Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Siófokon több mint háromszorosára emelkedhet a közvilágítás rezsije, máshonnan vonnak el forrásokat


A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa a budapesti II. kerületi Lövőház utca és Margit körút sarkán 2015. november 12-én - (képünk illusztráció)
A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa a budapesti II. kerületi Lövőház utca és Margit körút sarkán 2015. november 12-én - (képünk illusztráció)

Más fejlesztések leállításával csoportosítana át pénzt a lámpák korszerűsítésére Siófok polgármestere, mert az önkormányzatok számára megszűnt rezsicsökkentés miatt a közvilágítás költsége legalább a háromszorosára emelkedhet idén. Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a települések vért izzadnak, hogy biztosítsák a legalapvetőbb szolgáltatások működését.

Siófok közvilágítása tavaly 183 millió forintba került, idén, még a válság előtt úgy tervezték, hogy erre az évre 293 millió forint biztosan elég lesz – írta Lengyel Róbert polgármester Facebookon. „Hát nem” – folytatta. Most arra számítanak, hogy 560 és 640 millió forint körül alakul a közvilágítás rezsiszámlája, amelyen már nincs állami támogatás.

„És ez csak a közvilágításunk, amibe a hivatal és a sok-sok intézményünk villanyszámlája – a gázról már ne is beszéljünk – még benne sincs – írja a polgármester. – Fel kell hát kötni a gatyát rendesen, és a prioritásokon is változtatnunk kell” – tette hozzá.

A függetlenként, az ellenzéki pártok támogatásával nyerő polgármester szerint mostanra létkérdéssé vált, hogy a közvilágítás évek óta tartó, de apránként haladó korszerűsítése felgyorsuljon. Számításaik szerint jelenleg még 2762 darab lámpatest van a városban, amelyeket LED-esre cserélve csökkenthetnék a fogyasztást, de ehhez is pénz kell. Ezt Lengyel Róbert egy klímavédelemmel összefüggő fejlesztésekre elnyert projekt leállításával oldaná meg, mert így felszabadulna a város 110 milliós önrésze.

A következő, szeptemberi testületi ülésen ezért kezdeményezi a projekt lezárását, ezzel lemondanak az elnyert negyvenmilliós pályázati forrásról. A felszabaduló 110 millió döntő részét költené a közvilágítás korszerűsítésére, kisebb részét pedig a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére, újabb fák ültetésére.

„Új virágágyások és szökőkút nélkül megleszünk, de áram nélkül nem” – írja a polgármester.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere néhány napja írt a Facebookon a rezsiköltségek brutális emelkedése miatt válságba került településekről.

Szerinte egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni a települések intézményeinek, ha pedig kapnak is ajánlatot, az a tavalyi árhoz képest sokszoros, szinte tízszeres, és ez egyre több területen kifizethetetlen.

„A legfontosabb kérdések egyike, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont” – írta a kormánypárti városvezető.

Biztos benne, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy településük legalapvetőbb szolgáltatásainak, például az óvodák, bölcsődék, nyugdíjasotthonokok és a háziorvosi rendelők őszi, téli működtetését.

Mint írja, hetek óta számolnak, döntéseket készítenek elő, amelyek célja, hogy az alapvető helyi közszolgáltatásokat és a munkahelyeket biztosítani tudják. „Ennek érdekében nincsen tabu” –fogalmaz.

Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek meghozni. Ezen a héten már tájékoztatást fog adni a székesfehérvári számokról, valamint a megoldási irányokról is – írta hétfőn a polgármester.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy június 4-én megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól, azaz július elsejétől a településeknek is piaci áron kell vásárolniuk az áramot, földgázt, csak a lakossági fogyasztókra terjed ki a rezsicsökkentés. A közlönyben megjelent szöveg szerint az intézkedés célja a visszaélések kiszűrése. Varga Mihály pénzügyminiszter pár nappal később már azzal indokolta a döntést, hogy „ez egy családbarát kormány”, és alapvetően a családokra kívánják helyezni az elért eredményeket.

Az önkormányzatok rezsicsökkentésből való kizárása legalább kétszeresére növeli a rezsiköltéseiket, de van olyan település, amelynek négyszeresére nőhet az áramszámlája – mondta június végén a Szabad Európának Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

A nem állami fenntartású intézményeknél is gondot okozhatnak a megemelkedett rezsiszámlák. Az egyházi fenntartású, győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában az igazgató azt a tájékoztatást adta a szülőknek, hogy az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás, hogy hosszabb legyen a téli szünet, amikor nem kell fűteni az iskolát – írta a meg a hvg.hu kedden.

„A szombati tanítási napokon a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatás folyik majd. Tízórai, ebéd és délutáni ügyelet nem lesz” – írták a szülőknek.

„A decemberi időszakban történő leállás komoly tétellel csökkenti a költségvetésünket” – ezzel indokolták a lépést.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG